All-on-4™ implantációs fogpótlás

4 implantátumon rögzített híd készítése, kedvezőtlen csontkínálat esetén is, akár csontpótlás nélkül a DENTOP fogászati rendelőjében!

A műfogsort viselő paciensek esetén gyakori, hogy a korábbi fogeltávolítások helyén a csont a folyamatos terhelés hiányában elsorvad. Ilyen esetben normál implantációs technika alkalmazása várhatóan kiegészítő pl. csontpótló eljárásokkal lenne lehetséges, amelyek amellett, hogy költségesek, hosszabbítják a gyógyulási időt is. Tehát ha elvesztette fogait és hagyományos protézist (rögzítés nélkülit) lehetőség szerint nem szeretne a továbbiakban hordani, akkor az egyik legkomfortosabb választási lehetőség az All-on-4™ (vagy más néven ProArch/Straumann) koncepció alapján történő implantációs fogpótlás.

Az all-on-4 azért terjedt el a Paciensek körében, mert amellett, hogy teljes rögzített körhíd alkalmazásához elegendő 4 implantátum beültetése, bizonyos esetekben az azonnali terhelhetőség lehetőségét is kínálja, ami oda vezet, hogy akár azonnal, vagy röviddel az implantációt követően egy ideiglenes műanyag körhíd kerül(het) rögzítésre az implantátumokhoz. Ez nem minden esetben kivitelezhető, függ a beültetett implantátumok primer stabilitásától.

Miért előnyös ez a megoldás az Ön számára?

Az eljárás keretében 4 implantátumot ültet be a szájsebészünk, speciális helyzetben behelyezett implantátumos technika lényege, hogy egyetlen szájsebészeti beavatkozással nyílik lehetőség fogívenként elhorgonyozni egy rögzített hidat még akkor is, ha a csontkínálat kedvezőtlen. Ez úgy lehetséges, hogy pontos tervezés alapján olyan pozícióban kerülnek beültetésre az implantátumok, ahol a legvastagabb a csontállomány. Amennyiben a behelyezett implantátumok primer stabilitása megfelelő (a sebész állapítja meg), már akár pár nap alatt elkészülhet a rögzített fogpótlása!

Az eljárás másik fontos összetevője a statikailag egyedileg megtervezett felépítmény, ami a relative kevés implantátum ellenére biztonságosan és tartósan viseli a rágóerőt. 


Szeretnék bejelentkezni egy implantológiai konzultációra. Visszahívást kérek!

Köszönjük megkeresését!


Mi történik normál esetben, ha a Paciensnek nincs elég csontja a fogbeültetéshez?

Az implantációs fogpótlások gyakran társulnak csontpótló beavatkozással. Amennyiben az implantálandó területen a csontállomány nem elég magas, vagy széles, lehetőség van bővíteni a csontállományt egy csontpótló műtéttel. A csontpótlás adott esetben az implantátum behelyezésével egyidőben is történhet.

All-on-4 technikai bizonyított előnyei

  • Teljesen fix fogpótlás (a kivehető fogsor helyett)
  • Kevés csont esetén is alkalmazható
  • Sok esetben csontpótlás szükségessége nélkül elvégezhető a beavatkozás
  • 4db hagyományos implantátummal tart egy 12 fogas pótlást
  • Esztétikus, tartós végeredmény, mellyel nyugodtan ehet-ihat
  • Elfelejtheti a kivehető fogsora által okozott kellemetlen feltörés-érzést
  • A fogsor kialakításánál fogva kivétel nélkül is könnyen tisztítható.

Hogyan történik az All-on-4 koncepció gyakorlati kivitelezése pár lépésben?

1. Konzultáció és kezelési terv készítése

A kezelés előtt minden esetben szükséges szájsebésszel történő konzultáció, valamint egy fogászati CT készítése, mely segítségével pontosan meghatározható az állcsont-térfogat, ezzel válik precízen tervezhetővé a beavatkozás.

2. Az implantátumok sebészi behelyezése

A pontos műtéti tervezést követően szájsebészünk egy alkalommal ülteti be mind a 4 implantátumot. Attól függően, hogy az implantátumok primer stabilitása mennyire kielégítő, akár azonnali terhelésre is van lehetőség. Az implantációs beavatkozás fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben végezzük a műtétet.

3. Rögzített ideiglenes fogpótlás és a gyógyulási idő

A fogbeültetést követően pár napon belül akár ideiglenes rögzített műanyaghidat is kaphat, vagy amennyiben az orvos a néhány hetes gyógyulási időt követő implantátum-terhelést javasol, akkor a korábban hordott kivehető fogpótlását szükséges a gyógyulási idő alatt hordani. Néhány hét leforgása alatt az implantátumok csontosodnak, ezt követően magas sikervalószínűséggel terhelhetővé válnak.

Amennyiben lehetőség van azonnali terhelésre, akkor az implantátumokra fix műanyag pótlás készül, melyet jellemzően 6 hónapot követően javasolt végleges rögzített fogpótlásra lecseréltetni. Azonban már ez idő alatt is újra élvezheti a stabil harapás élményét.

4. Lenyomat és végleges pótlás készítése / rögzítése

A gyógyulási időt követően készül egy lenyomat, majd a fogtechnikus elkészíti a speciálisan Önre tervezett véglegesen rögzíthető fogpótlását. A fogsort csavarokkal rögzítjük annak érdekében, hogy egy esetleges korrekciós igény felmerülése esetén egyszerűen be tudjunk avatkozni a fogmű potenciális sérülése nélkül.

Tisztítás fontossága!

Fontos megjegyezni, hogy ezen fogpótlás esetén is fokozott jelentősége van a rendszeres fogorvosi kontrollnak és professzionális tisztításnak, hogy az implantátumok hosszú ideig szolgálják Önt! A részleteket javasoljuk szakorvosunkkal átbeszélni. Szeretnénk, ha tájékozott lenne, hogy felelős döntést tudjon hozni!

Mit kell tennie, ha Ön is szeretne egy stabil, rögzített fogsort?

Jelentkezzen be egy személyes konzultációra szájsebészünkhöz, ahol tájékoztatjuk a rendszer előnyeiről, és természetesen elmondjuk mindazon implantációs technikán alapuló egyéb megoldási javaslatokat is, melyekkel a teljes fogatlanság állapotát az Ön esetében meg lehet szüntetni.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem minden esetben lehet megfelelő az Ön számára az All-on-4 technika alkalmazása, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyen a lehetőségeivel!

Konzultáción való részvétel nem jelent kötelezettséget, viszont az egyetlen útja a megfelelően megalapozott döntéshozásnak! 

Várjuk jelentkezését, elfeledtetjük Önnel a kivehető pótlás okozta kellemetlenségeket!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Hegyes Ákos

"Pácienseimmel oldottan közvetlenül tudjuk megbeszélni a sebészeti kezelés menetét és a kezelés utáni teendőket."

További információ
Dr. Hegyes Ákos Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos
Dr. Sulyok Lili

"A sebészeti kezelések hangulatát sokszor humorral, jókedvvel igyekszem oldottabbá tenni, ezzel is megteremtve a nyugodt légkört."

További információ
Dr. Sulyok Lili Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos