Lokátoros fogpótlás (implantátumokon rögzülő)

Akár 2 implantátum + 2 lokátor + premium minőségű fogsor

Teljes fogatlanság állapotának kezelésére a legegyszerűbb megoldási kategóriát jelentik a 2 implantátumon elhorgonyzott lokátoros, illetve gömbretenciós fogpótlások. Ez is hasonló megoldást kínál, mint a stéges fogsornál bemutatott verzió, csak még kevesebb rendelkezésre álló csont esetén is alkalmazható.

Mikor célszerű alkalmazni ezt a megoldást?

Ha az állcsont sorvadása előrehaladottabb, a teljesen rögzített körhíd alkalmazása korlátozottan, kiegészítő csontpótló műtétekkel, vagy egyáltalán nem alkalmazható. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy implantátumokon rögzülő kivehető fogpótlást válasszon a Paciens.

Leggyakrabban az alsó állcsont fogatlanságának ellátása során merül fel az igény lokátoron stabilizált fogpótlásra.

A legegyszerűbb megoldás a 2 implantátum beültetését követően történő lokátorok (vagy gömbretenciós rögzítőelemek) alkalmazása  majd az ezeknek megfelelő ellendarab elhelyezése az újonnan készülő fém-merevítéses esztétikus fogsorba.

Akár lokátoros megoldásról, akár gömbretenciósról legyen szó, a működési elvük hasonlatos a “patentekhez”, a fogsort a szájba helyezve és rányomva a (gömb)fejre, vagy lokátorra, az rögzül, elérve azt, hogy a fogsor stabilan álljon.

A két implantátumos verzió kizárólag az alsó állcsont esetén alkalmazható. Költséghatékonyan elérhető vele, hogy a fogsorral nyugodtan tud enni, harapni, beszélni, a fogsora nem fog tudni előre csúszni, de rágás során a fogsor hátsó része továbbra is elemelkedhet az ínyről, azonban még ennek ellenére is klasszisokkal jobb életminőséget kínál, mint a rögzítés nélküli kivehető társai.

Miért jó az implantátumokon rögzített kivehető fogpótlás?

  • Hosszú távú, időtálló megoldást kínál
  • Jól visszaállítja a stabil rágófunkciót
  • A kivehető fogsort speciális rögzítő elemek tartják helyben, nem szükséges fogsorrögzítő készítmények használata
  • Az elvesztett ínyt rózsaszín műínnyel lehet pótolni, esztétikus megoldás érhető el
  • Nagyon könnyű tisztítani
  • Általában nem szükséges hozzá csontpótlás, ezért a hosszabb ideig műfogsort viselő Paciensek esetén is költséghatékonyan alkalmazható
  • A fogsor bárminemű sérülése esetén könnyen javítható
  • A nap 24 órájában hordható, alvás során is hordható tehát a fogmű.

Tisztítás fontossága

A fogászati implantátumokon elhorgonyzott fogpótlásokat a Paciens a nap 24 órájában viselheti, azonban ilyen fogművek esetén is naponta 2 alkalommal a fogmosás során ki kell venni azokat a szájból, és szükséges megmosni valamint tisztítani a szájban lévő rögzítő elemeket is (golyós fej, stég, lokátor, stb.) hasonlóan a természetes fogazathoz.

Lokátoros fogmű demonstrációs videója

Kérdései merültek fel? Olvassa el a GYIK-et a témához alább.


Mert implantátumokkal rözgítjük. Függően az alkalmazott fogpótlás-típustól, lokátoros esetben legalább 2, de jellemzően inkább 4 implantátum kerül beültetésre, amelyek horgonyként funkcionálnak, azaz rögzül rajtuk a fogsor. Ez egy oldható kapcsolódás, megkönnyítve a tisztítást is.

A normál műfogsort a tapadás, vakuum (és a műfogsorrögzítő) tartja a helyén, míg az implantátumon elhorgonyzott verziónál a stabil rögzülést maga a beültetett implantátum garantálja, itt nincs szükség vákuumra, vagy műfogsorrögzítők alkalmazására.

A praktikum szempontjából legfontosabb, hogy nincs szájpadlás-része, ami segíti a megszokást, javítja az ízlelést. A fogsor kellemetlen mozgása, elmozdulása is elkerülhető, ugyanis a beültetett implantátumok nem hagyják elmozdulni, stabilan tartják a fogsort. Így magabiztosan élheti életét, ehet, mosolyoghat. Újra.

Sajnos nem. Vannak olyan esetek, amikor a csont állapota és mennyisége nem teszi lehetővé a beültetést további kezelések nélkül, de ilyenkor is van rá az esetek többségében megoldás. Fontos a szakorvosi konzultáció, ugyanis ez alkalommal, valamint a CT-elemzésével pontos diagnózist és kezelési tervet tudunk felállítani a hozzánk forduló Pacienseknek. Jó hír, hogy közös érdekünk megtalálni a megoldást, hogy az életminőségét érdemben javító implantátumos pótlást az Ön esetében is alkalmazni tudjuk. Olvasson utána a “kinek ajánljuk és kinek nem” bejegyzésünkben is a részleteknek.

Rendelőnkben kizárólag kétfázisú implantátumokat alkalmazunk. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy csak a szakma által elfogadott és támogatott eljárásokat alkalmazzuk, mert nem szeretnénk kísérletezni Pacienseinken. A vitatott mini-implantátumok alkalmazása rendelőnkben tiltott. A bevált SGS és Straumann implantátumokat használjuk beavatkozásaink során.


Jelentkezzen be szakértőkhöz és konzultáljon fogsorának rögzítési lehetőségeiről!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Hegyes Ákos

"Pácienseimmel oldottan közvetlenül tudjuk megbeszélni a sebészeti kezelés menetét és a kezelés utáni teendőket."

További információ
Dr. Hegyes Ákos Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos
Dr. Sulyok Lili

"A sebészeti kezelések hangulatát sokszor humorral, jókedvvel igyekszem oldottabbá tenni, ezzel is megteremtve a nyugodt légkört."

További információ
Dr. Sulyok Lili Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos