Stéges kivehető fogpótlás (overdenture)

Kényelmetlen és mozog a fogsora? Van megoldás!

Teljes foghiány esetének kezelésére több megoldás is kínálkozik. A klasszikus kivehető fogpótlások és a teljesen rögzített fogművek között létezik az arany középút. Ennek egyik gyakran alkalmazott verziója a stéges fogsor, amely egy implantátumokon rögzülő, ugyanakkor továbbra is kivehető fogsor.

A pótlás elkészítéséhez 4 implantátum beültetésére van szükség. Az alsó (vagy felső) állcsontba lehelyezett négy darab implantátumra rögzített fémrúd (ami maga a stég) stabilizálja a fogsort.

Hogyan rögzül a kivehető fogsor? 

Fogsor rögzítése implantátumra:

A fogsor ezen a fém rúdon rögzül oly módon, hogy a fogsorban a stég-rendszer negatívja található meg, stabil rögzülést lehetővé tevő gumibetétekkel. A két elem összecsúszásán keresztül rögzül a fogsor.

A megoldás nagy előnye, hogy a fogsor ilyenkor egy kivehető hídhoz hasonlít leginkább azzal a különbséggel, hogy a stég miatt stabilan rögzül. Jól tisztítható a fogmű és alkalmazásával nagyobb csontveszteség esetén is jó eséllyel alkalmazható.

A gumibetéteket jellemzően 2-3 évente szükséges cserélni, illetve előny, hogy a fogsor bárminemű sérülése esetén a javítás egyszerűen, gyorsan kivitelezhető.

Miért jobb, mint a normál kivehető fogsor?

Egy ilyen stéges fogsor viselését össze sem lehet hasonlítani a normal, rögzítés nélküli társaival, azonban azok egyszerűségéből fakadó minden előnyét magában hordozza.

Felejtse al a hagyományos kivehető fogpótlások instabilitását. Az étkezés, rágás során tapasztalt mozgás, kényelmetlenség már a múlté! Élje életét újra magabiztossan, fogsorragasztó alkalmazása nélkül, stabilan.

Az implantátumok és a stéges megtámasztás előnyei

  • A fogsor az implantátumokon lévő stégre ráhelyezhető (úgy illeszkedik, mint a “lovas a nyeregbe”), ezáltal nincs szükség pótlólagos fogsorrögzítési módszerek, pl. ragasztók alkalmazására
  • Megelőzhető az implantátumokkal a csontállomány további sorvadása, kényelmes, természeteshez közeli viseletet garantálnak

Csak teljes értékű implantátumokat válasszon!

A fogsorok rögzítéséhez rendelőnkben kizárólag kétrészes, teljes értékű implantátumokat alkalmazunk, melyek tartóssága bizonyított és szakmailag elfogadott megoldásnak számítanak. (szemben a mini-implantátumokkal, melyekre ez nem feltétlenül vonatkozik!)

Nézze meg az alábbi demonstrációs videót

Kérdései merültek fel? Olvassa el a GYIK-et a témához alább.


Mert implantátumokkal rözgítjük. Függően az alkalmazott fogpótlás-típustól, stéges esetben jellemzően 4 implantátum kerül beültetésre, amelyek horgonyként funkcionálnak, azaz az implantátumokra egyedileg készített fémrúdra rögzül a fogsor. Ez egy oldható kapcsolódás, megkönnyítve a tisztítást is.

A normál műfogsort a tapadás, vacuum tartja a helyén, míg az implantátumon elhorgonyzott verziónál a stabil rögzülést maga a beültetett implantátum garantálja, itt nincs szükség vákuumra, vagy műfogsor-rögzítők alkalmazására.

A praktikum szempontjából legfontosabb, hogy nincs szájpadlás-része, ami segíti a megszokást, javítja az ízlelést. A fogsor kellemetlen mozgása, elmozdulása is elkerülhető, ugyanis a beültetett implantátumok nem hagyják elmozdulni, stabilan tartják a fogsort. Így magabiztosan élheti életét, ehet, mosolyoghat. Újra. A stég úgy rögzít, mintha a lovas (fogsor) beleülne a nyeregbe (stég).

Sajnos nem. Vannak olyan esetek, amikor a csont állapota és mennyisége nem teszi lehetővé a beültetést további kezelések nélkül, de ilyenkor is van rá az esetek többségében megoldás. Fontos a szakorvosi konzultáció, ugyanis ez alkalommal, valamint a CT-elemzésével pontos diagnózist és kezelési tervet tudunk felállítani a hozzánk forduló Pacienseknek. Jó hír, hogy közös érdekünk megtalálni a megoldást, hogy az életminőségét érdemben javító implantátumos pótlást az Ön esetében is alkalmazni tudjuk. Olvasson utána a “kinek ajánljuk és kinek nem” bejegyzésünkben is a részleteknek.

Rendelőnkben kizárólag kétfázisú implantátumokat alkalmazunk. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy csak a szakma által elfogadott és támogatott eljárásokat alkalmazzuk, mert nem szeretnénk kísérletezni Pacienseinken. A vitatott mini-implantátumok alkalmazása rendelőnkben tiltott. A bevált SGS és Straumann implantátumokat használjuk beavatkozásaink során.


Konzultáljon szakértőnkkel, jelentkezzen be még ma!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Sulyok Lili

"A sebészeti kezelések hangulatát sokszor humorral, jókedvvel igyekszem oldottabbá tenni, ezzel is megteremtve a nyugodt légkört."

További információ
Dr. Sulyok Lili Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos