Inlay és Onlay

Már digitális lenyomatvétellel is elérhető a még pontosabb betétek érdekében!


Akkor célszerű készíteni, mikor a fogszuvasodás, a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt, illetve az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.

Betétet készíthetünk még esztétikai indokkal (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, ill. rágófunkciója nem kielégítő. 

Betétek készülhetnek kompozitból, préskerámiából és aranyból. (Pácienseink ritkán választják az aranyból készült munkákat, azonban a legjobb széli záródás ezen anyag felhasználásával érhető el.)

Korunk esztétikai elvárásainak megfelelve, valamint a fogmű anyagtani tulajdonságait tekintve orvosaink a préskerámia betétek mellett teszik le a voksukat.

A préskerámia megoldások a fémmentes fogpótlások legszebb változatait jelentik, kiemelkedő -a természetes fogakéval szinte azonos- esztétikai hatás érhető el alkalmazásukkal. A fényáteresztő képessége azonos a saját fogakéval. A modern fogászat preferált anyaga.


Ezeket a pótlásokat akkor alkalmazzuk, ha olyan mértékű a foganyagveszteség, hogy az kompozit töméssel megfelelően már nem állítható helyre.

A betétek segítségével elérhető a tökéletes anatómiai szín és forma, kialakítható a szomszédos fogakkal való ideális találkozási pont, kiváló széli záródás érhető el vele, továbbá a tömésekkel ellentétben nem zsugorodik. Gyökérkezelt fogak ellátásánál is gyakran javasoljuk ezt az ellátási formát, hiszen a rágófelszín teljes beborításával (onlay), a gyökérkezelt fogak ellenállóbbá válnak a töréssel szemben.


Miért javasolt a préskerámiából készített betét választása?


Préskerámia betét minősége, teherbírása és esztétikája kimagasló. Megfelelő technikával rögzítve, a pótlás nagyfokú pontosságának köszönhetően már a ragasztási szélek sem láthatóak, elkerülhető az esetleges későbbi elszíneződés vagy akár az alászuvasodás veszélye.

A préskerámia betét festhető. Ez akkor különösen fontos tulajdonság, ha a természetes fogakban egyedi színkarakterisztika figyelhető meg. Préskerámiát használva visszaadható az eredeti foghoz leginkább hasonlatos esztétikai eredmény. Betétek alkalmazásánál a jelenleg elérhető legjobb minőséget képviseli a préskerámia betét.


Kiemelt tulajdonságai:

  • 100%-ig fémmentes fogpótlások készíthetők belőle, a préskerámia nem gyakorol káros hatást a szervezetre, antiallergén és biokompatibilis.
  • A gyártási technológiájuknak köszönhetően (nagy nyomáson történő fogüregbe préselés) pontosságuk kiemelkedő, teherbírásuk jelentősen nagyobb, mint a más anyagból készült fogművek esetén tapasztalható. A préselésnek köszönhetően a kerámia belsejében nem keletkeznek légzárványok, így a törés lehetősége kizárt.
  • Az anyag jellemző tulajdonsága, hogy képes az öntisztulásra, jellemzően taszítja a lepedéket (felületén kevésbé tud megragadni), továbbá fontos tulajdonsága, hogy a megfelelő tisztítás mellett nem szuvasodik alá.


Hogyan készül a betét?

A betétkészítés első lépéseként egy üreget alakítunk ki, majd lenyomatot veszünk mindkét állcsontról, illetve egy kulcslenyomatot, hogy a fogtechnikus a laboratóriumban is tökéletesen reprodukálni tudja a fogsorok helyzetét, ezáltal ideális magasságú és formájú betétet mintázhasson. Az első ülés alkalmával történik a fogszín meghatározása is.

A második találkozás alkalmával átadjuk az elkészült betétet. Az inlay-t annak megfelelően készítjük elő a beragasztáshoz, hogy milyen anyagból készült. A különböző kerámiák, kompozitok, fémbetétek más előkészítést igényelnek, a gyártó utasításának megfelelően. A páciens szájában az üreget is kitisztítjuk a beragasztáshoz, ezt követően rögzítjük a betétet ragasztócement segítségével, tökéletesítjük a betét magasságát, majd végül polírozzuk a fogat.


Nálunk még megéri betétben tartani a pénzét! Kérjen időpontot!

Köszönjük jelentkezését!

Érdekli a betétkészítés folyamata? Nézze meg az alábbi demonstrációs videót!