Inlay és Onlay

Esztétikus fogbetétek készítése XI. kerületi fogászati rendelőnkben. Kerámia inlay és onlay kedvezmény a DENTOP-ban!

Már digitális lenyomatvétellel is elérhető a még pontosabb fogbetétek (inlay/onlay) készítése érdekében! Specialista fogászat Budapesten.


Felhívjuk tisztelt Pácienseink figyelmét, hogy a kedvezmény igénybevételének feltételeiről érdeklődjenek Kollégáinknál.


Akkor célszerű készíteni, mikor a fogszuvasodás, a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt, illetve az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.

Betétet, fogbetétet, vagy inlayt/onlayt készíthetünk még esztétikai indokkal (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, ill. rágófunkciója nem kielégítő. 

Fogászati betétek, vagy fogbetétek készülhetnek kompozitból, préskerámiából (kerámiából) és aranyból. (Pácienseink ritkán választják az aranyból készült munkákat, azonban a legjobb széli záródás ezen anyag felhasználásával érhető el.)

Korunk esztétikai elvárásainak megfelelve, valamint a fogmű anyagtani tulajdonságait tekintve orvosaink a préskerámia betétek mellett teszik le a voksukat.

A préskerámia vagy ismertebb nevén "kerámia betét" megoldások a fémmentes fogpótlások legszebb változatait jelentik, kiemelkedő -a természetes fogakéval szinte azonos- esztétikai hatás érhető el alkalmazásukkal. A fogászati kerámia fényáteresztő képessége azonos a saját fogakéval. A préskerámia a modern fogászat preferált anyaga.


Ezeket a fogbetét jellegű fogpótlásokat akkor alkalmazzuk, ha olyan mértékű a foganyagveszteség, hogy az kompozit töméssel megfelelően már nem állítható helyre.

A fogbetétek segítségével elérhető a tökéletes anatómiai szín és forma, kialakítható a szomszédos fogakkal való ideális találkozási pont, kiváló széli záródás érhető el vele, továbbá a tömésekkel ellentétben nem zsugorodik. Gyökérkezelt fogak ellátásánál is gyakran javasoljuk ezt az ellátási formát, hiszen a rágófelszín teljes beborításával (onlay), a gyökérkezelt fogak ellenállóbbá válnak a töréssel szemben.


Miért javasolt a préskerámiából készített fogbetét (kerámia betét) választása?


Préskerámia fogbetét minősége, teherbírása és esztétikája kimagasló. Megfelelő technikával rögzítve, a pótlás nagyfokú pontosságának köszönhetően már a ragasztási szélek sem láthatóak, elkerülhető az esetleges későbbi elszíneződés vagy akár az alászuvasodás veszélye.

A préskerámia betét festhető. Ez akkor különösen fontos tulajdonság, ha a természetes fogakban egyedi színkarakterisztika figyelhető meg. Préskerámiát használva visszaadható az eredeti foghoz leginkább hasonlatos esztétikai eredmény. Fogbetétek alkalmazásánál a jelenleg elérhető legjobb minőséget képviseli a préskerámia betét.


Kiemelt tulajdonságai:

  • 100%-ig fémmentes fogpótlások készíthetők belőle, a préskerámia nem gyakorol káros hatást a szervezetre, antiallergén és biokompatibilis.
  • A gyártási technológiájuknak köszönhetően (nagy nyomáson történő fogüregbe préselés) pontosságuk kiemelkedő, teherbírásuk jelentősen nagyobb, mint a más anyagból készült fogművek esetén tapasztalható. A préselésnek köszönhetően a kerámia belsejében nem keletkeznek légzárványok, így a törés lehetősége kizárt.
  • Az anyag jellemző tulajdonsága, hogy képes az öntisztulásra, jellemzően taszítja a lepedéket (felületén kevésbé tud megragadni), továbbá fontos tulajdonsága, hogy a megfelelő tisztítás mellett nem szuvasodik alá.


Hogyan készül az inlay betét / onlay betét?

A betétkészítés első lépéseként egy üreget alakítunk ki, majd lenyomatot veszünk mindkét állcsontról, illetve egy kulcslenyomatot, hogy a fogtechnikus a laboratóriumban is tökéletesen reprodukálni tudja a fogsorok helyzetét, ezáltal ideális magasságú és formájú betétet mintázhasson. Az első ülés alkalmával történik a fogszín meghatározása is.

A második találkozás alkalmával átadjuk az elkészült betétet. Az inlay-t annak megfelelően készítjük elő a beragasztáshoz, hogy milyen anyagból készült. A különböző kerámiák, kompozitok, fémbetétek más előkészítést igényelnek, a gyártó utasításának megfelelően. A páciens szájában az üreget is kitisztítjuk a beragasztáshoz, ezt követően rögzítjük a betétet ragasztócement segítségével, tökéletesítjük a betét magasságát, majd végül polírozzuk a fogat.


Nálunk még megéri inlay- vagy onlay betétben tartani a pénzét! Kérjen időpontot és konzultáljon esztétikai fogászati specialistáinkkal!


Köszönjük jelentkezését!

Érdekli a betétkészítés folyamata? Nézze meg az alábbi demonstrációs videót!


Orvosaink akiknek ez a szakterülete: