Irányított Biofilm Terápia™

Az irányított Biofilm Terápia a ma alkalmazható legmodernebb fogkőeltávolítási és fogtisztítási eljárás. Parodontológus szakorvosaink ajánlásával.


Az Irányított Biofilm Terápia (angol rövidített néven GBT - Guided Biofilm Therapy) új dimenziót nyit a dentálhigiéniában. Erre mondják azt, hogy "game-changer". 

Az irányított biofilm terápia az egyéni betegdiagnosztikából és a kockázatértékelésen alapuló kezelési protokollokból áll, az optimális eredmények elérése érdekében.

Kiemelt jellemzője, hogy minimálisan invazív, gyengéd és biztonságos szájhigiéniai kezelést tesz lehetővé, mindezt fájdalommentesen. A kezelés kidolgozott, és hatékonyságában bizonyított 8 lépéses protokoll szerint történik, mely minden esetben egyéni betegdiagnosztikával és személyre szabott kockázatértékeléssel kezdődik,  hangsúlyt helyez a megelőzésre és a személyes motiváció kialakítására, alapvető célként megjelölve a fogak, a fogakat körülölelő szövetek és a fogíny egészséges állapotának hosszútávú fenntartását.


A biofilm egy a fogak, fogíny, fogpótlások felületén kialakuló egybefüggő baktérium-közösség, amely egyaránt beborítja a fogakat, a fogínyt, a fogpótlásokat, beleértve még az implantátumot is. Ez a biofilm nem feltétlenül válik szabad szemmel láthatóvá, ettől függetlenül képes gyulladást okozni. Biofilm nem csak a fogakon található meg, hanem pl. az emésztőrendszer egészében is.

Jellemzője a biofilmet alkotó sejtek együttműködnek, összetömörödnek, ezzel nehezebben pusztíthatóak el, sokkal ellenállóbbak a hagyományos kezelésekre. A gyógyszerek is nehezen képesek behatolni a biofilmbe.

Azért fontos gondoskodni az eltávolításáról, mert (ahogy az indikációs területeknél is írjuk alább) fogszuvasodást, fogíny-, fogágygyulladást okozhat, továbbá akár potenciálisan az implantátum elvesztéséhez vezető fertőzések kialakulásához is hozzájárul. Ezen túlmenően bizonyított, hogy növelheti más betegségek kockázatát is, mint általános gyulladást okozó elváltozás (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, ízületi gyulladások).


Miért válassza Ön is a biofilm terápiát? 

A hagyományos fogkőeltávolításhoz mért előnyei magukért beszélnek:

  • Minimálisan invazív beavatkozás
  • Gyengéden és biztonságosan távolítja el az elszíneződést és a fogkövet, fájdalommentesen
  • "No-Pain"-technológiájának köszönhetően a fogkő-eltávolítás sokkal kíméletesebb, mint hagyományos depurátorral végzett kezelés esetén
  • Alkalmazásával korábban felismerhetők a kialakuló fogszuvasodások
  • Minimalizálja a kopott fognyakak tisztításával járó kellemetlenségeket
  • Implantátum körüli mély tasakok tisztítására alkalmas, nem sérti a implantátum felületét, nem karcol
  • Tökéletesen és nagy hatékonysággal használható fogszabályozó kezelés során, a brackettek körüli lerakódások, fogkő eltávolítására.

Milyen esetekben érdemes a biofilm terápiát választani?


Az Irányított Biofilm Terápia 12 fő indikációs célterületét azonosíthatjuk az alábbiak szerint:

1. Egészséges fogak megőrzése, melyhez szükséges a rendszeres, egészséges állapotot fenntartó kezelés. Biofilm terápiával minimálisan invazívan, komfortosabban, a kézi fogászati eszközöket helyettesítve őrizhető meg a fogak egészsége.

2. Fogszuvasodás megelőzése – A biofilm nem minden esetben látható szabad szemmel, de plakkfestő eljárás használatával könnyedén felfedhető és EMS készüléket alkalmazva teljeskörűen eltávolítható minden biofilm lerakódás, ezzel elősegíti a fogszuvasodás megelőzését.

3. Fogszuvasodás felismerése korai fázisban – A fogszuvasodás sokszor a fogak és az íny olyan felületén alakul ki, amely általános fogápolással (fogkefével, fogköztisztítóval) nehezen elérhető. Az EMS gép által használt apró szemű Airflow porral ezek a területek is könnyen tisztíthatóvá válnak, így a végső vizsgálat során a fog és az íny pontosabban és precízebben átvizsgálható.

4. Orthodontológiai betegségek kezelése – A fogszabályozó készülékek esetében nagyobb az esély a biofilm réteg kialakulására, lerakódásra, elszíneződésre, mely szintén hatékonyan kezelhető Airflow por használatával.

5. Ínyrecesszió kezelése – A biofilm eltávolítása ínyrecessziós kezelés esetén is maximális kényelmet, és az általános eljáráshoz képest minimális érzékenységet nyújt a felmelegített vizes Airflow por használatával.

6. Az esztétikai pótlások (koronák, hidak, betétek, implantátumok, porcelán héjak) hosszú távú megőrzése: Az esztétikai pótlások esetében a fogak ápolása kiemelt figyelmet kíván, mivel a kialakult biofilm réteg ínygyulladáshoz, ínyrecesszióhoz vezethet, mely veszélyezteti a fog és fogpótlás tartósságát. Az EMS készülék kiválóan alkalmazható a fogpótlással rendelkező páciensek esetében is.

7. Egészséges lágyszövetek megőrzése- Mivel az irányított biofilm terápiánál alkalmazott EMS berendezés apró szemcséjű Airflow port használ, ezért a korábbi, kézi technológiákhoz mérten bizonyítottan gyengédebben távolítja el a biofilm réteget, kímélve a lágyszövetet és gingivát, azaz az ínyt.

8. Gingivitis (ínygyulladás) kezelése – Az ínygyulladás sokszor jár fájdalommal, hosszútávon ínyvisszahúzódással de a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ennek kezelésében nyújt segítséget az Airflow Plusz por, mellyel biztonságosan tudjuk eltávolítani az éretlen biofilmet is.

9. Parodontitis kezelése – Az EMS készüléket és az irányított biofilm terápiát előszeretettel alkalmazzák a parodontológiai szakterületen, többek között azért, mert az Airflow PRO por az íny alatt lerakódott biofilmet is képes hatékonyan és kíméletesen eltávolítani.

10. Implantátum megóvás – A beültetést követően, az implantátum hosszú - akár 20-40 évig tartó- élettartamának megőrzése érdekében kiemelt tisztítást igényel. Az Airflow por gyengéden kezeli és tisztítja az implantátumokat, anélkül, hogy megsértené azok felületét, míg a fém eszközök esetében fennállhat ez a probléma.

11. Peri-implantitis kezelése – Az implantátum körüli, íny alatt keletkezett gyulladás (peri-implantitis) is hatékonyan, minimális vérzéssel kezelhető PERIOFLOW PLUS porral.

12. Nyálkahártya-gyulladás kezelése – Az Airflow porral biztonságosan és gyengéden kezelhető az implantátum körüli felszín. Ennek köszönhetően ezt tekintjük a legkorszerűbb eljárásának implantátumok karbantartásának területén.


A biofilm terápia 8 lépése - szigorú protokoll szerint

1. Állapotfelmérés, diagnózis – A kezelés első lépéseként a fogak, fogpótlások, az íny, a szájnyálkahártya teljes vizsgálata, az esetleges problémák feltárása, szükséges kezelések megállapítása történik.

2. A biofilm rétegek felfedése plakkfestéses technikával – A problémás részek könnyebben láthatósága érdekében a fogak és a fog körüli területeket plakkfestő anyaggal megszínezzük. Ez által a Páciens is jobban láthatja azokat a részeket amik kezelésre szorulnak.

3. Instuálás-motiválás, fogmosás oktatás – A plakk és a fogkő keletkezése - mely ínygyulladáshoz és ínytasakok kialakulásához vezethet - sokszor a helytelen fogmosásra vezethető vissza. A plakkfestés következtében láthatóvá válnak azok a területek, ahol a fogmosási technika vélhetőleg nem teljesen megfelelő. Fogorvosaink és dentálhigiénikusaink a 3. lépésben mindenkit személyes tanácsokkal látnak el a megfelelő szájápolással kapcsolatban és bemutatják a fogtisztító eszközök szabályos használatát.

4. Biofilm, az elszíneződések, avagy a „fiatal” fogkő eltávolítása homokfúvással – Ebben a lépésben az elszíneződéseket távolítjuk el egy finom por segítségével. (#1 Airflow™)

5. Az airflow poros kezelés második szakaszaként (szükség szerint) az íny alatt keletkezett tasakok kerülnek kitisztításra. (#2 Perioflow™)

6. A teljes tisztítás befejező részeként a homokfúvással nem kezelhető, fennmaradt fogkő ultrahangos eltávolítása történik. (#3 Piezon™)

7. Ellenőrzés – A tisztítás 3 szakaszának elvégzése után újabb állapotfelmérés történik, mely során a fogkő-elszíneződés által rejtett, lehetséges szuvasodások kerülnek feltárásra.

8. Visszahívás – Az egészséges, szép fogak és íny fenntartásához fogszakorvosaink és dentálhigiénikusaink elengedhetetlennek tartják a rendszeres kontroll vizsgálatot, melyre Pácienseinket esettől függően 2-3-6 illetve 12 hónapos időszakonként visszahívunk.Jelentkezzen be most, és tapasztalja meg a dentálhigiéniai és parodontológiai kezelések újragondolt változatát!

Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Kiss Gábor

"Fogászatunkon csak a legjobb elég jó. Minőségi ellátást biztosítunk, személyre szabottan, Önt, mint Embert középpontba állítva."

További információ
Kiss Gábor Praxismenedzser, dentálhigiénikus
Dr. Körhegyi Eszter

"Munkám során kiemelt gondot fordítok a megelőzésre és a felmerülő kérdések megválaszolására is, mert hiszem, hogy a közösen elért eredményeink csak így lehetnek hosszú távon is sikeresek."

További információ
Dr. Körhegyi Eszter Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Dr. Rangics Anna

"Fogorvosi munkám során a legfontosabb számomra a precíz munkavégzés és a preventív szemlélet. Célom, hogy magabiztos mosollyal távozzon a rendelőből."

További információ
Dr. Rangics Anna Fogorvos