Kivehető fogpótlások

Legyen tökéletes a fogsora és éljen teljes életet!

 A fogaknak nem csak esztétikai szerepük van, bár az sem elhanyagolható. Fogai a hangképzésben és a rágásban is nagy szerepet játszanak.

A protézis ma már természetes viselet! A protézisek – legyenek azok teljes kivehető fogsorok, vagy részleges kivehető fogpótlások – amellett, hogy sokat javíthatnak az Ön életminőségén, a modern fogászati anyagoknak köszönhetően kényelmesek és természetes hatásúak is.

Az állapotfelmérés az első lépés a tökéletes protézishez

Személyre szabott protézis? Csakis! Előzetes állapotfelmérésünket követően fény derül arra, hogy az Ön csontállománya mit tesz lehetővé. Alkalmas-e implantátum beültetésére egy rögzíthető fogsorhoz, vagy a kivehető fogpótlás lesz a legjobb megoldás.

Az eredmény ismeretében elkészítjük a részletes kezelési tervet, ami tökéletesen illeszkedik az Ön igényeihez.

Milyen protézis való Önnek?

Azt, hogy melyik lesz a megfelelő protézis, alapvetően meglévő fogainak állapota határozza meg.

Hiányoznak a fogai? Kivehető vagy részleges fogpótlással segítünk!

Kivehető műfogsor: amennyiben nincs lehetőség implantátum beültetésére a rögzíthető fogpótláshoz, a hagyományos kivehető műfogsort javasoljuk Önnek.

Nem kell idegenkednie! Gyakran tapasztaljuk azt pácienseinknél, hogy tartanak ettől a lehetőségtől. Nekik mindig elmondjuk, hogy a ma használatos modern fogtechnikai anyagoknak köszönhetően egy kivehető műfogsor is lehet esztétikus. Ezt egyrészt a precíz mintavétellel érjük el, másrészt a protézis elkészítéséhez használt műanyagok minősége a garancia az élethűbb hatásra.

Részleges kivehető fogsor: ha a csontállománya alkalmas fogászati implantátum beültetésére, akkor készíthetünk Önnek részleges kivehető fogpótlást.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az elkészült fogpótlás az implantátumokhoz kerül rögzítésre, így a fogsor sokkal stabilabb, mint a hagyományos kivehető protézisek, és a viselése is kényelmesebb.

A fogpótlás rögzítésnek többféle módja létezik – például teleszkópos, kapcsos stb. elhorganyzás –, ezek közül választjuk ki azt, ami az Ön igényeinek a leginkább megfelel.

Kivehető fogpótlások, fogprotézis készítése

Fogorvosaink kivehető fogpótlásokat is nagy számban készítenek, amennyiben a pácienssel megbeszélt lehetséges kezelési alternatívák közül erre a pótlástípusra kerül a választás.

Teljes lemezes fogpótlás

Többféle kivehető fogpótlás létezik. Fogatlanság esetén, teljes lemezes fogpótlást készítünk. Ezek a fogpótlások nem csak a fogakat pótolják, hanem a sorvadt állcsont hiányzó részeit is. Felső állcsont esetében a szájpadlást is teljesen beborítja. Ez a kiterjesztés azért is fontos, mert a fogpótlást az alaplemez és a szájpadlás közti szívóerő is a helyén tartja. Alsó állcsont esetén is beborítja a teljes fogatlan állcsontgerincet, megfelelő alátámasztást nyújt az ajkaknak, ezáltal kisimítva a teljes fogatlanság okozta mély ráncokat, és beesett arcot. Sajnos a nagy kiterjesztés miatt a kivehető fogpótlásokhoz több idő és türelem szükséges, míg teljesen megszokják pácienseink, hiszen ezzel a pótlástípussal újra kell tanulni a rágást valamint a hangképzést. Esztétikailag jó eredmények érhetőek el, a műínynek köszönhetően az arckarakter is kissé megváltozik, nem lesz látható a jellegzetes beesett arc.

Rendelkezik saját fogakkal? Akkor a részleges kivehető, kapcsos műfogsort ajánljuk Önnek

Nem elegendő számú a saját foga? Vagy fogai túl gyengék egy híd megtartásához? Van megoldás! Ha rendelkezik saját fogakkal, de azok nem alkalmasak fix fogpótlás készítésére, akkor a részleges kivehető fogpótlás az Ön megoldása.

Itt a meglévő saját fogak szerepet játszanak az elhorgonyzásban.

A rögzítés történhet kapocs segítségével a saját fogon, vagy az adott fogra készített kapocstartó koronán. A kapcsos műfogsor a legegyszerűbb típusa a kivehető fogpótlásoknak, és a legolcsóbb is. Fogorvosaink készítenek teleszkópos fogpótlásokat is kiterjedt foghiányok esetén. Ilyenkor a még meglévő fogakat előkészítjük, lecsiszoljuk úgy, ahogy egy korona esetében, a fogra pedig egy ún. fémsapkát ragasztunk. Erre a fémsapkára illeszkedő korona pedig a kivehető fogpótlás része. A meglévő fogakon, valamint a szájnyálkahártyán támaszkodó fogpótlás a teleszkópos protézis.

Külön csoportot képeznek a kombinált fogpótlások is. Ekkor a fogpótlás áll egy, a meglévő fogakon ragasztással rögzülő fix részből, valamint a hiányzó fogakat pótló kivehető részből. A két rész között különböző precíziós elemek biztosítják a minél szorosabb rögzítettséget.


Hogyan készülnek? - A protézis készítésének menete

A kivehető fogpótlások is lenyomat alapján készülnek a laborral történő szoros együttműködésben. Mindegyik kivehető fogpótlástípus elkészítéséhez több találkozás szükséges. Pácienseinkkel együtt választjuk ki a fogszínt, a fogak formáját. A fogpótlások átadása után többször rövid távú kontrollokra rendeljük vissza pácienseinket, hiszen komplex fogpótlás lévén a hozzászokási idő is hosszabb, a fogpótlás kicsi korrekciókat igényelhet az első időszakban. Valamint nagy hangsúlyt fektetünk pácienseinknél a fogpótlás megfelelő tisztításához szükséges oktatásra, hogy az elkészült fogmű nagyon hosszú ideig megfelelően funkcionálhasson. 

Konzultáljon fogpótlástani specialistáinkkal!

Köszönjük megkeresését!