Ideiglenes (fix) fogpótlások

Scutan (rendelői) módszerrel készült, valamint PMMA (fogtechnikusi) ideiglenes koronák

#1 Scutan (rendelői) módszer; előnyök-hátrányok

Amikor fix fogpótlás készül (legyen az korona vagy híd), az első visit alkalmával megtörténik a fogak koronához való előkészítése, melyet preparálásnak, vagy csiszolásnak is hívnak. A fogorvos az előkészített csonkról, melyre későbbiekben a korona kerül, precíziós lenyomatot vesz le, ami alapján a fogtechnikus el tudja készíteni a végleges fogművet, azaz a koronát, vagy nagyobb kiterjedésű pótlás esetén, a hidat.

A koronák számától és azok anyagától függően a végleges pótlás 5-7 nap alatt tud elkészülni, mely időszak nem telhet el úgy, hogy a csonkok fedetlenül maradnak, hiszen sérülékenység veszélyeztetné őket, és fokozott érzékenység is felléphet. Ezért minden esetben ideiglenes pótlás készül, rögtön a szék mellett. 

Ezt hívjuk direkt ideiglenes koronának, mely több előnnyel is kecsegtet:

 • Legfontosabb, hogy óvja a lecsiszolt csonkot, védi a hideg, meleg és egyéb kémiai ingerektől, melyekre a preparálást követően érzékenység alakul ki.
 • Az ideiglenes korona helyfenntartó is. Azaz megakadályozza, hogy a csonkok esetlegesen rágás hatására elmozduljanak. Ez komoly problémát generálna az elkészült fogmű felhelyezésekor, ugyanis feszegetésre lenne szükség, melyek kockáztatják az elkészült fogmű épségét. (pl. Lepattanhat a kerámia leplezése).
 • Gyors és olcsó a készítése.
 • Ha szükséges, akár „modellezésre” is használható az anyag, ugyanis a Paciens számára mintafog készíthető, hogy a végleges pótlást alakilag, méretileg jobban el tudja képzelni.

Vannak azonban sajnos hátrányai is a scutan-módszerrel készült ideiglenes fogpótlásnak:

 • Az anyag jellegénél fogva relatív könnyen törik (ettől persze bizonyítottan jól használható).
 • Mivel gyengébb anyagból készül, mint a fogtechnikus által készített verzió (a PMMA), ezért maximum 2-3 hétig javasolt hordani.
 • Hajlamos az elszineződésre.
 • Kevésbé esztétikus (és pontos), mint a fogtechnikus által készített PMMA ideiglenes korona.
 • Jellemzően gyengébb ragasztóval is ragasztják be, hogy kb. 1 hét elteltével, ahogy a végleges fogpótlás (korona, híd) elkészül, egyszerűen le tudja venni a fogorvos. Emiatt előfordul, hogy ez az ideiglenes pótlás leesik a csiszolt fogcsonkról, akár a hordás során többször is szükséges lehet visszaragasztani. Ez normálisnak tekinthető.

#2 PMMA (fogtechnikus) által készített ideiglenes koronák

Fogtechnikus készíti azt a típusú fogművet (koronát vagy hidat), melyet hosszú távra szánnak alkotói. A fogorvos által levett precíziós lenyomat alapján 3-4 napon belül készíti el a fogtechnikus a hosszú távú ideiglenes koronát, melyet egy frézgép farag ki.

Milyen esetekben készül ilyen fogpótlás?

 • Egy hosszabb kezeléssorozat esetén indokolt lehet többször is levenni és visszaragasztani az ideiglenes koronát. Ilyen kezelés lehet pl. A gyökérkezelés, melyet több ülésben lehet csak kivitelezni. Ekkor az ideiglenes koronának több napon keresztül megfelelően funkcionálnia kell.
 • Állkapocsizületi probléma esetén, tehát ha a Paciens harapása nem megfelelő és korrekcióra szorul, úgy a végleges pótlás átadását megelőző időszakbra készül a hosszú távú PMMA. Így tesztelhető, hogy érzékelhető-e javulás a beteg állapotában, kényelmesebbé válik-e a harapása.
 • A PMMA koronák valósághűek méretben, formában. Kiváló diagnosztikus koronák készíthetőek ebből az anyagból. Emiatt a Paciens pontosan látja, hogy milyen fogai lesznek, formában, hosszúságban, méretben. Ha szeretne, ahhoz képest kérhet változtatást a végleges pótlásnál.
 • Amennyiben a preprotetikai előkészítés során a fogíny erősen vérzik, mert pl. Gyulladt az íny, nem lehet jó lenyomatot venni. Ilyen esetben szükséges megvárni, hogy a gyulladás megszűnjön, hogy jó minőségű, pontos lenyomatot lehessen venni a végleges pótlás elkészítéséhez. A gyógyulás ilyenkor hetekig is eltarthat, ekkor csak hosszú távú ideiglenes korona készítése javasolt.

Mik a PMMA ideiglenes fogpótlás hátrányai?

 • Több napig tart az elkészítése.
 • Költségesebb megoldás, mint a rendelői scutan-társa. Viszont jobb, tartósabb, erősebb anyagból készül.
 • Erősebb ragasztó használata miatt elképzelhető, hogy nem távolítható el sérülésmentesen, emiatt újat szükséges készíteni az adott kezelési hétre, bár ekkor már akár a scutan is megfelelő lehet.

Jelentkezzen be, csináltassa meg a fogait a DENTOP-ban!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: