Vállas előkészítéssel csiszolt koronák, hidak előnyei

Miért nem jó a hagyományos csiszolás? Miért van szükség a vállas előkészítésre?

A hagyományos módszerekkel készült koronáknak számos hátránya ismert. Ennek ellenére alacsony azon fogorvosok száma, akik nem a hagyományos módon csiszolnak. Azaz vállas preparálással. Sokszor az a régi, hagyományos eljárás melletti érv, hogy így kevesebb foganyagot kell eltávolítani, viszont emiatt nem különíthetők el egyértelműen a preparált és preparálatlan felszínek, ennek következtében pedig nem határozható meg pontosan a korona széle.

Miért gond, ha nem határozható meg pontosan a korona széle?

Hagyományos előkészítésnél a korona széle sok esetben az íny alá került irritációt okozva ezzel, aminek hosszútávú következménye az ínygyulladás, majd az íny visszahúzódása. Így az eredetileg fogíny alá helyezett koronaszél láthatóvá vált, ami egy szürke vonal formájában mutatkozott a korona és az íny határán. Ez esztétikai hátrányt jelentett a páciensek számára, ezen kívül az ínygyulladás és visszahúzódás következményeként idővel fogágybetegség, csontpusztulás is jelentkez(het)ett.

Ezt a hagyományos csonkelőkészítési módot számos hátrányos következménye miatt rendelőnkben nem alkalmazzuk.

A DENTOP-ban dolgozó szakemberek tanítják és maguk is a modern vállas preparálást gyakorolják. Ennek keretében egy kis vállat alakítunk ki a fogak ínyhez közeli részén – de az íny felett. Ez a váll biztosítja a korona számára a megtámasztást. A fogtechnikus erre a váll-részre plusz kerámia réteget visz fel, hogy a korona fémes áttetszését megakadályozza. Ennek azon túl, hogy fokozott esztétikai szerepe van, megnő a korona fognyaki részének szilárdsága is.

Mik a vállas korona előnyei?

  1. Megőrzi az íny és fogágy egészségét
  2. Nem alakul ki szürke ínyszél (fémkerámia korona esetében)
  3. Tökéletes széli záródást biztosít, a korona széle nem áll el a fogtól, aminek köszönhetően  csökken az alászuvasodás esélye
  4. A teljes fémszegélyre leplezés kerülhet, ezáltal az nem látható
  5. Elkerülhető az ínygyulladás és az íny visszahúzódása

Milyen koronák esetében alkalmazható a vállas preparálás?

Egyaránt alkalmazható:

  • Fémkerámia koronák
  • Aranykerámia koronák
  • Teljes porcelán koronák
  • Cirkónium-oxid koronák (fémmentes) esetében is.

Nézze meg korona-kedvezményeinket az alábbi linken.

Lecseréltetné régi koronáit? Kérjen időpontot!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: