Csontpótlás és arcüregemelés

Tartós foghiány esetén a csont elkezd felszívódni, mivel nem hat rá a rágás ereje. Hosszú ideig kezeletlen foghiány esetén egyre nagyobb valószínűséggel lehet szüksége az adott paciensnek csontpótló műtétre az implantációt megelőzően. 

Aggodalomra azonban nincs ok, mivel ez a beavatkozás ma már rutinműtétnek számít, így minimális műtéti kockázat mellett elvégezhető, fájdalommentesen. Nagyon fontos lépés azonban, hogy biztosítani tudjuk az implantátum beültetés sikerességét.

Mikor van erre szükség?

Amennyiben az állcsont nem elég magas vagy széles, és/vagy a páciens meglévő csontállománya nem megfelelő, akkor sajnos csontpótlás nélkül nem ültethető be az implantátum. Tartós fogágybetegség vagy csontritkulás is vezethet csontállomány veszteséghez, így ezen betegségek is indukálhatják a csontpótló műtéti beavatkozás szükségességét.

Az implantátum beültetése tehát mindig együtt jár csontpótlással?

Nem. Viszont elmondható, hogy az esetek többségében szükséges bizonyos mértékű csontpótlás. Ennek alapvető oka, hogy a fog eltávolítása, illetve annak implantátummal történő pótlása között a legtöbb esetben évek telnek el. Az érintett terület csontszövete ezen időszak alatt jelentősen elsorvad, ezért az implantátum befogadásának lehetővé tételéhez a csontszövet részleges újjáépítése szükséges.

Mi az a laterálaugmentáció?

A csontállomány oldalirányú bővítése, azaz a szélesség "korrigálása". Csontpótlásra akkor is szükség lehet tehát, ha a csontállomány magassága megfelelő az implantátum belültetésére, de nem elég széles, hogy stabil alapot szolgáltasson. Ilyenkor is van azonban mód ennek korrigálására.

Az előzőekben szóltunk róla, hogy az implantálás, azaz a foggyökér-beültetés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csont megléte. Amennyiben a CT elemzés, alapos vizsgálatok során kiderül, hogy a rendelkezésre álló csont nem elegendő, az arcüreg nyálkahártyája túl közel van, vagy az alsó állcsontban futó ideg sérülésének veszélye állna fent a megfelelő méretű implantátum behelyezésekor, akkor csontpótlást kell végeznünk, ami olykor a műgyökér-beültetéssel egy időben is megoldható. Csontpótlás történhet saját csonttal, vagy különböző csontpótló készítmények felhasználásával.

Mikor szükséges az arcüregemelés (sinus-lift), és mit jelent ez? Mivel jár a beavatkozás?

Az arcüreg a kis-és nagy őrlőfogaink felett található. A felső állcsonton az őrlő régióban a csontpótlás arcüreg emeléssel is társul(hat). 

A sinus-lift vagy arcüregemelés olyan műtétet takar, amivel a kis- és nagyőrlők feletti csontállomány növelhető meg. Erre a beavatkozásra implantálás előtt kerül sor, ha a felső állcsontban nem elegendő a meglévő csont magassága, tehát az implantátum beültetésére nincs elegendő hely.

Mivel hiányzó moláris fogak esetén sajonos a csont idővel sorvadni kezd, tekintve, hogy a terület nem áll terhelés alatt (a rágás ereje nem közvetítődik a csontra). Azonban természetes folyamat a kor előrehaladtával, hogy megnő a sinusüreg és elvékonyodik a csontos fala. Az arcüregemelő műtét célja tehát az, hogy az arcüreg csontos aljzatát megvastagítsuk. Ahhoz, hogy a csontnak megfelelő helye legyen, az arcüreg membránjának alját meg kell emelni. 

Hogyan történik a "nyitott sinus-lift"?

A műtét során a szájsebész az íny elemelése után egy kicsi csontablakot alakít ki, melyen keresztül felemeli az erre kifejlesztett műszerekkel az arcüreg nyálkahártyáját és az itt keletkező teret csontpótló anyaggal tölti ki. Ezt az ablakot, bizonyos esetekben, ha az arcüreg nyálkahártyája szakadékony azt is felszívódó membránnal fed. Ilyen esetekben jellemzően a csontpótlást követően, megközelítőleg fél év gyógyulási idő után kerülhet sor az implantációra. 

Van más módja is a csontpótlásnak?

Igen, létezik a zárt sinus-lift is, melynek "osteotom technikaként" is említ a szakma

Ilyen esetben az arcüreg nyálkahártyáját a hiányzó fog helyén keresztül emelik meg. A sebész a hiányzó fog helyén a tervezett implantátum helyére előfuratokat készít, majd ezeken keresztül eltolja az arcüreg lágy szöveteit egy tompa végű műszerrel (hasonlóan a nyitott sinus-liftMikor elérte az arcüreg alját, repedést ejt rajta, és eltolja az arcüreg lágy szöveteit egy tompa végű műszerrel. A kialakult furatokon keresztül juttatja fel a sebész a csontpótló anyagot, amíg az elvárt csontmagasságot el nem éri.

A felhasznált csontpótló anyag mennyisége különböző lehet. Jellemzően ezzel a technikával kisebb a feltöltés mértéke, mint nyitott sinusemelés esetén. Esettől függően az implantátumok vagy egyből beültetésre kerülnek, vagy szükség van pár hónap gyógyulási időre.

Elvégezhető a csontpótlás egyidőben az implantátum beültetésével is?

Bizonyos esetekben igen. Nem minden esetben kell külön visitekre bontani. Amennyiben csak kis mennyiségű csontpótló anyag szükséges arcüreg emelés műtét mellé, akkor van rá esély, hogy az implantátum beültetése és az arcüreg-emelés akár egy ülés alatt is elvégezhető legyen. Jelentős mennyiségű csonthiány esetén azonban már szükséges megvárni a csontosodás előírt gyógyulási idejét, ami az előzőekben is leírtak szerint megközelítőleg fél év, de a szükséges gyógyulási idő függ a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől.

A csontpótló műtétek mind helyi érzéstelenítésben történnek, a műtétek fájdalommentesek. Tudni kell azonban, hogy a műtétet követően minden esetben jelentkezik némi arcduzzanat és fájdalom, melyre fájdalomcsillapító szedése javallott. Néhány nap elteltével az utópanaszok enyhülnek, amennyiben a paciens betartja az orvosi előírásait. A gyógyulási idő lerövidíthető az arc időszakos hűtésével, magas párnán alvással, szükség esetén fájdalomcsillapító, esetleges antibiotikum szedése lehet javasolt.

A csontpótlást követően egy ún. ínyplasztikai beavatkozássasl restauráljuk a fogínyt.

A beültetett csontpótló anyag a gyógyulási idő végére (6 hónap) a csonttal egyenértékű szilárdságú lesz, így lehetővé téve az implantációs fogpótlás stabil rögzülését.

El kellett távolítani a fogát? Előzze meg a csontozat leépülését!

Az alveolus megfelelő állapotban történő megőrzésének lehetőségeiről kérdezze kezelőorvosát. Mindez azért fontos, hogy a későbbiekben implantátum beültetésre nyíljon lehetősége. #alveolusprezerváció

Nézze meg az alábbi videót a témában:

Mire érdemes figyelnie csontpótló beavatkozást követően?

  • A beavatkozást követően az érintett területen duzzanat lép fel, melyet vizes/jeges borogatással lehet enyhíteni.
  • Szájüregi vagy orrvérzés előfordulhat
  • Tilos orrot fújni és az erős tüsszentés elkerülése is fontos, ugyanis ezek a csontpótlóanyag elmozdulását és a varratok kilazulását eredményezhetik.
  • Arcüregemelést követően 7-10. nap között varratszedésre szükséges visszajönni a rendelőnkbe, valamint ez alkalommal kontrollálja az orvos a gyógyulási folyamatot. (felszívódó varrat alkalmazása esetén is szükséges a sebkontroll)
  • A kezelőorvos további kontroll-időpontokra is visszarendelheti Önt, hogy a gyógyulási folyamat végig ellenőrzött keretek között menjen végbe.
  • A fizikai megterhelést - megerőltető fizikai munka, beleértve a cipekedést is, hajolgatást, aktív sportot/testedzéseket - legalább 4 napig kerülni kell, ugyanis ennek figyelembe nem vétele során utóvérzés léphet fel.
  • Szaunázás a vérnyomás emelkedés miatt kerülendő.
  • A továbbiak gyakorlatilag megegyeznek az implantálásnál/szájsebészetnél már leírtakkal.


Beleegyező nyilatkozat letöltése


Arcüreg-emelés beleegyező nyilatkozat
Csontpótlás beleegyező nyilatkozat

 

Jelentkezzen be implantológiai konzultációnkra!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Sulyok Lili

"A sebészeti kezelések hangulatát sokszor humorral, jókedvvel igyekszem oldottabbá tenni, ezzel is megteremtve a nyugodt légkört."

További információ
Dr. Sulyok Lili Fogorvos, Dento-alveoláris sebész szakorvos