Ártok-e a fogaimnak, ha harapom a jégkrémet?

Ártok-e a fogaimnak, ha harapom a jégkrémet?

Örök vita, vajon ártalmas szokás-e, ha harapva esszük a jégkrémet. Vannak, akik abban hisznek, hogy igen, ezért ők csak lassan nyalogatják, mások viszont gond nélkül belemélyesztik fogaikat a jeges édességbe. Az igazság az, hogy a fogzománcot önmagában a hideg nem károsítja, akinek azonban érzékenyek a fogai a hidegre, valószínűleg ettől függetlenül soha nem térne át erre a módszerre.

Sokan hideg étel vagy ital hatására fájdalmat éreznek fogaikban. A hirtelen belenyilaló éles érzés oka legtöbbször a fognyaki érzékenység. Ha fogínyünk ép, az beborítja a fogak gyökerének külső felszínét, ezáltal védi az alatta levő dentint a szájüregben jelentkező külső ingerektől. Ha azonban az íny visszahúzódik, szabaddá válik az érzékeny zománc-cement határterület és fokozott érzékenység alakulhat ki. Ha ugyanis a cement kopni kezd, megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentin állomány csatornácskái a külvilág felé.

A probléma általában helytelen fogmosási technika miatt alakul ki: vagy túl erősen dörzsölik a fogakhoz a fogkefét, vagy a fogkefe használat iránya az ínynél nem megfelelő. Olyan is előfordulhat, hogy a fogkrémben van sok szemcse, mely hosszú távon ledörzsöli az ínyt.

Hidegérzékeny lehet egyébként a fog akkor is, ha szuvasodás kezdődött meg benne, vagy a fogbél gyulladt be. Ha tehát korábban nem fordult elő ilyen probléma, érdemes fogorvoshoz fordulni.

Akinek tehát nincsenek ilyen problémái, nyugodtan harapja a jégkrémet. Aki viszont fájdalommal reagál a hidegre, annak érdemes szakorvosi konzultációt kérnie, akármi is áll ugyanis a probléma hátterében, az a legtöbb esetben orvosolható.