Bemutatkozó interjú fogszabályozó szakorvosunkkal - Dr. Balogh Enikővel

Bemutatkozó interjú fogszabályozó szakorvosunkkal - Dr. Balogh Enikővel

Amikor egy új orvos csatlakozik a DENTOP csapatához, szokásunkhoz híven közzé teszünk egy interjút, aminek célja, hogy közelebb hozzuk meglévő és leendő Pácienseinkhez az új kollégát, ezzel is építsük a személyes bizalmat. A beszélgetés során személyes és szakmai kérdéseket is érintünk, hogy a kép ezzel is színesebb legyen.

A doktornő mottója: 

Ha minden zord körülötted, a mosolyod akkor is ragyog. Nálunk a funkció és az esztétika kéz a kézben jár. Egyél jókat és nevess bátran. Mi segítünk :)

2018-ban végeztél a Semmelweis Egyetemen, mi miatt döntöttél ekkor a fogszabályozás mellett?

B.E.: Nagyon megszerettem a fogászat minden ágát, az egyetem alatt tudatosult bennem, hogy teljes mértékben a nekem szánt úton járok. Elég későn, csak negyedévben mutatnak először bármit is fogszabályozásból, ez a rengeteg várakozás és sok új ismeret nem csillapította bennem a kíváncsiságot a fogszabályozás iránt, sőt felerősítette, így a fogorvosi diploma megszerzésének évében már el is kezdtem a szakkèpzést fogszabályozás szakon. Azóta már szakorvos lettem, de az tanulás nem áll meg. Szerencsére rengeteg lehetőségünk van fejlődni és a legjobbaktól kérdezni. Inspirálódás céljából részt veszek évente több nemzetközi konferencián és igyekszem az ott látottakat és tanultakat beépíteni a mindennapi gyakorlatba, hogy pácienseim a lehető legmagasabb szintű kezelésben részesülhessenek.


Mit gondolsz a láthatatlan, sínes fogszabályozó rendszerekről? Mikor van létjogosultságuk és mikortól javallott már inkább rögzített készüléket alkalmazni?

B.E.: Mindkét fogszabályozási technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A sínes, láthatatlan rendszereket hasznosnak és jó lehetőségnek tartom. Személy szerint kisebb fogazati eltérések, torlódások oldására, rések zárására szívesebben használom és a bonyolult rendellenességek kezelésére inkább a rögzített készülékes kezelést javaslom.


Szívesen foglalkozol gyermekekkel. Mik a legjellemzőbb szükséges beavatkozások a gyerekeknél? Mikor érdemes elkezdeni a gyermekek fogszabályozását?

B.E.: Gyerekek fogászati kezelése extrém kihívással jár. Sokfélék, rengeteg féle képpen reagálnak azonos dolgokra. Ugyanaz a gyerek 2 külön kezelés alkalmával tud két teljesen eltérő viselkedést produkálni a fogorvosi székben, csak mert épp aznap olyan kedve van. Nagy ráhangolódást, rengeteg türelmet igényel a kezelésük és egy partneri de határozott fellépést is. Tudunk játékosan fogat tömni vagy eltávolítani. Fontos, hogy a gyerekeknek jó élmény legyen a találkozásunk, de szem előtt kell tartani a fogaik állapotát is és bizony vannak esetek, mikor a nagyobb problémák megelőzésének érdekében mindenképpen el kell végezni a kezelést.


Jellemzően mennyi ideig tart egy "átlagos" fogszabályozós kezelés? Azt kérlek határozd meg Te, hogy mit tekinthetünk itt átlagosnak.

B.E.: Egy átlagos fogszabályozó kezelés 1-1,5 évig tart. Nagyon kicsi eltérés esetén 1 évnél rövidebb is lehet a kezelés. Vannak esetek, amikor 2-3 évig is elhúzodik. A kezelési terv átadását megelőző tervezésből tudjuk megbecsülni a kezelés vátható időtartamát. A szakorvos célja a tökéletes mosoly mellett ez effektivitás is, de vannak szabályok, amelyeket elengedhetetlen betartanunk a biztonságos kezelés érdekében. 


Mit gondolsz az esztétikáról vs. funkcionalitásról? Mikor jó az egyensúly?

B.E.: A elsődleges szempont mindig a funkció. Ami funkcióban jó, az általában esztétikus is. Funkció nélküli esztétikai fogszabályozó kezelésnek nem lesz tartósan jó eredménye. Márpedig a fogszabáyozás lényege szerintem az, hogy úgy javítsunk a rendellenességet, hogy az hosszú távon eredményes legyen.


Úgy tudjuk, hogy lelkes Bátor Tábor-önkéntes vagy. Ott is fogorvoskodsz, vagy ott "civilként" veszel részt?

B.E.: 2016-ban voltam először önkéntes és azóta évente többször járok cimboráskodni, ott cimboráknak hívják z önkénteseket. A Bátor Táborba nem egészségügyis feladatot látok el, általában a nemzetközi turnusokban szlovák- magyar, magyar- szlovák tolmácsként veszek részt. A nyári, a tesós és a családi táborokban pedig játszó cimbora szoktam lenni. A játszó cimborák azok az önkéntesek, akik a gyekeknek és a családoknak a programokat tartják a tábor ideje alatt.


Eddig mi volt a legemlékezetesebb eseted és miért?

B.E.: A fogszabályozásban azt szeretem leginkább, hogy változatos. Vannak hasonló esetek, de két ugyanolyan páciens nincsen. Sokféle esettel találkoztam, mind más szempontból volt érdekes és emlékezetes. Nekem szinte minden esetem a kedvencem, mert más és más kihívást tartogatnak. A fogszabályozás csapatmunka. A páciens együttműködése nagyban befolyásolja a kezelés menetét és a rendszeres kontrollok hangulatát. Számtalan jó történetet tudnék mesélni. Az egyik legemlékezesebb egy 10 éves lány volt, aki nagyon félt a fogorvostól és már az első fogrovosi szűrést is beszoktatással kezdtük, negyed órát tartott rávenni, hogy egyáltalán megmutassa nekem a fogait. Nagyon messziről indultunk, de a kezdeti nehezségek után jött a fogkőlevétel, tömések sora és még a 2 éves fogszabályozás is. Emlékezetes volt, ahogy megnyílt, a szülők bizalma felém, hogy hittek benne, hogy ha fogszabályozás kell, akkor velem sikerülhet a félelem leküzdése. Boldogság megélni, hogy igazuk volt, és lányuk közben kész hölgy lett, magabiztos és önfeledt.


Első körben köszönjük a válaszokat, ez itt jó zárási pont, folytatás következik, mert még vannak izgalmas kérdéseink, de az olvasót nem szeretnénk egyszerre túlzottan leterhelni. Hamarosan újra publikáljuk az interjú 2. részét.


Dr. Balogh Enikő profilját az alábbi linken közvetlenül is elérik, és itt akár közvetlenül be is tudnak jelentkezni hozzá egy induló konzultációra:

Bejelentkezem fogszabályozás konzultációra

...