Biztos mindig hat az érzéstelenítő?

Biztos mindig hat az érzéstelenítő?

Létezik olyan, hogy nem hat a fogászati érzéstelenítő? Előfordulhat, hogy a kezelés alatt nem tudják megszüntetni a fájdalmat? Pácienseink egyik legnagyobb félelmének jártunk most utána.


A fogorvosi kezeléseket régen érzéstelenítés nélkül végezték, szerencsére azonban ez már a múlt. Akár a legkisebb beavatkozáshoz is lehet kérni injekciót, a lényeg ugyanis, hogy a páciens ne szenvedjen és ne érezze kellemetlennek a beavatkozást. A fogászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott helyi érzéstelenítő szer a lidocain. Ez a beadott területen gátolja az ingerület kifejlődését és továbbterjedését a központi idegrendszer felé.

Az érzéstelenítő az adott helyre koncentrál, tehát csak a száj egy része zsibbad el. Nem lesz azonban teljesen érzéketlen, ugyanis a tapintást, nyomást ettől függetlenül lehet érzékelni. Miután elkezd kiürülni a szervezetből az érzéstelenítő, a fájdalom visszatér, de azt az orvos által felírt fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni.

Azt, hogy egy fogászati érzéstelenítő hatása meddig tart, pontosan nehéz meghatározni. Ez mindenkinél más és más, de például olyan hétköznapi körülmények is befolyásolhatják, mint hogy a páciens mikor, mit és mennyit evett, mennyire kipihent, vagy milyen a hangulata. Emellett nem elhanyagolható a beadott hatóanyag mennyisége sem. Merthogy nincs két ember, aki ugyanúgy reagál az érzéstelenítőre: van, akinek kevés is órákra elegendő, másnak pedig a többszörös adag sem segít.

Bár az interneten keringenek rémtörténetek arról, hogy a fogorvos nem hiszi el páciensének, hogy nem hat az érzéstelenítő és úgy kezeli, szeretnénk megnyugtatni mindenkit: ilyen szinte kizárt, hogy előforduljon. Ha egy páciens jelzi, hogy nem vált még érzéketlenné a kezelendő terület, újabb adag injekciót kap. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat azonban, hogy az érzéstelenítés nem olyan hatásfokú, mint normál esetben. Léteznek például olyan anatómiai eltérések, amikor az érzéstelenítő szer valamilyen oknál fogva nem jut el a megfelelő helyre. Ilyen előfordulhat például gyulladt fogak esetében, mivel a gyulladás helyén felhalmozódó genny sűrűbb, mint az érzéstelenítő, így az gátolja a szer szétterjedését.

Olyan is megesik, hogy az injekciót rossz helyre adják be - ilyenkor nem az a terület válik érzéketlenné, amelyiknek kellene. Nagyon ritka az az eset, amikor valóban nem hatékony az érzéstelenítő, de erre is lehet megoldást találni: ilyenkor a szokványos Lidocain oldat helyett mást kell alkalmazni.

Összefoglalva tehát van olyan, hogy valakinél nem, vagy nem úgy hat az érzéstelenítő, ez azonban nem jelenti azt, hogy komoly fájdalmakat kell kibírni a kezelés alatt. Javasoljuk, hogy minden olyan esetben, ha úgy érzik, nem megfelelően zsibbadt el a kezelendő terület, merjenek szólni, jelezzék azt orvosuknak, ahogyan azt is, ha tudomásuk van arról, hogy bizonyos készítmények Önöknél hatástalanok. Ez azonban nagyon ritka, az esetek többségében bízhatnak benne, hogy már az első injekció garantálja, hogy semmit ne érezzenek a fogászati beavatkozás alatt.


Korrekt, empatikus fogászatot keres, ahol figyelnek Önre?


Megtalálta! Nézzen szét akciós csomagajánlataink között!