Dentálhigiénikus válaszol. Fókuszban a fogfehérítés - interjú Gradsach Gabriellával

Dentálhigiénikus válaszol. Fókuszban a fogfehérítés - interjú Gradsach Gabriellával

Mivel bátorítanád azokat a Pácienseket akik rég jártak fogorvosi rendelőben és/vagy félnek, miért érdemes eljönniük hozzád?

G. Gabi: Mert mindent megteszek annak érdekében, hogy amennyire lehet fájdalommentes legyen a beavatkozás, nagyon figyelek minden kérésre, rendszeresen adok a kezelés előtt érzéstelítő zselét az ínyre, a legjobb tudásom szerint távolítom el a fogkövet / elszíneződéseket és ezután segítek abban, hogy egy jobb fogmosás-technikát sajátítson el a páciens. A higiéniai alkalmakkor jellemzően személyre szabott módon instruálom a Pacienst, hogy a legjobb eredményt érjük el és tartsuk fenn közösen.


Sokan kérdezik, hogy milyen fogkrémet és fogkefét használjanak (elektromos, manuális, sörte keménység)? Te mit szoktál ajánlani?

G. Gabi: A fogkrémet főleg az adott páciens igényei szerint szoktam ajánlani, ha érzékenységre panaszkodik akkor, az ezt segítő fogkrémet ajánlom, ha sok savas hatás éri őt akkor annak megfelelőt, de általában azt tartom fontosnak, ha nincs semmilyen más probléma, hogy fluroid legyen a fogkrémben. Nagyon fontosnak tartom, hogy puha fogkefét és elektromos fejet használjon a páciens, és a Curaprox fogkefét szoktam ilyen esetben ajánlani, ami nagyon jó keménység szempontjából is és úgy van kialakítva, hogy jól hozzá lehessen férni vele minden foghoz.

Mivel a fogfehérítést emelted ki, már itt megjegyezném, hogy fontos az is, hogy mikor milyen színű fogkrémet használunk, fehérítést követően pl. célszerű kerülni a színes fogkrémeket, de erről még szólok később.


Dentálhigiénikusként fogfehérítést is csináltok. Mi a különbség a dentálhigiénikus és az orvos által végzett fehérítés között?

G. Gabi: A dentálhigiéniai (azaz kozmetikai, ahogy a hirdetésekben hivatkozunk rá) fogfehérítés egy 6% hidrogén-peroxidos anyaggal történik, az orvosi pedig legalább 10%-ossal. (Megjegyzés: Az a tapasztalatom, hogy bár próbáltuk a peroxidmentes fehérítést is, de a fogszínváltozás mértéke elhanyagolható volt, ezért maradtunk a peroxidos típusnál.) Tehát az alapvető különbség a felhasznált fehérítő gél típusában, és a hatóanyag koncentrációban van. Az a jellemző, hogy amit mi végzünk, az egy kozmetikai fehérítés, ami pár árnyalattal (2-3) fehéríti ki a fogat a páciens foganyagától függően, az orvosi pedig egy erősebb koncentrátumú fehérítő, amitől több (akár 5-7) árnyalatot is tud a fog fehéredni, foganyagtól függően. Természetesen az érzékenységi szintek is lényegesen különböznek a két verzió között.


El tudnád röviden mondani, hogy hogyan is történik a fogfehérítés? Milyen lépései vannak? 

G. Gabi: Természetesen.

A rendelői fogfehérítés több lépésből áll. Alapvető szűrővizsgálatot is szoktunk végezni, és a fehérítést minden esetben fogkőlevétel előzi meg. Tehát a lépések így állnak össze:

  1. fogkőlevétel
  2. ínyvédő gél felvitele az íny felületére (ez azért szükséges, hogy az íny a fehérítő gél aktiválása során ne sérüljön)
  3. fehérítő anyagot felvisszük a fogak felszínére (ekkor már a nyálkahártya izolálása megtörténik az előző pont szerint)
  4. majd a Beyond Polus Advanced hidegfény technológiás lámpánk segítségével aktiváljuk a gélt, ami kifejti kémiai hatását ezzel elérve a több árnyalatnyi fehéredést
  5. 3-4. fázisok ismétlése, összesen 3 x 15 perces ciklusban, változó intenzitással, amit minden esetben a Pacienshez igazítunk, hogy a fogérzékenységet elkerüljük. 

A hatóanyag aktiválása tehát összesen max. 3 x 10-15 perc, de maga a fehérítés ennél több időt vesz igénybe, mivel minden egyes "kör" után eltávolítjuk az aktivált gélt, tisztítunk, újra felhordunk "nyers" gélt, amit több körben aktiválunk. Tehát a megfelelő hatás elérése érdekében többször végezzük el a teljes ciklust. Jellemzően egy ilyen beavatkozás időigénye 1-1,5 óra közé tehető összesen, a megfelelően részletes tájékoztatással egybekötve.


Milyen gyakorisággal végezhető el a fogfehérítés és mit érdemes betartani, hogy tartósabb legyen az elért eredmény?

G. Gabi: Éves gyakorisággal ajánlanám a fogfehérítést, nem érdemes ezt túlzásba vinni, inkább figyelni szükséges a fogfehérítést követő pár napban arra, hogy mit egyen-igyon az ember. Az első pár napban kerülni kell az elszíneződést elősegítő ételeket, italokat (pl.vörös bor, kávé, cigaretta és egyéb dohányáru, cékla, curry...) és ha lehetséges 3-4 napig vagy akár 1 hétig is főleg "fehér", vagy átlátszó ételeket/italokat fogyasszon a Paciens, mivel a fehérítés után még a fogfehérítő anyag "dolgozik" a fogban, a fehérítés utáni végleges fogszín nem azonnal tapasztalható. 

Ilyenkor érdemes fehér színű fogkrémet is használni. Én azt is ajánlanám, hogy ha színezőbb/savasabb ételt/italt fogyasztunk, ezután igyunk meg egy pohár vizet. A teendőkről a kezelés végeztével tájékoztatjuk a Pacienst, hogy az elért eredménynek a lehető legtovább örülhessen!


Végezetül, ha tudod, nyugtass meg minket, hogy a fogfehérítés nem roncsolja a zománcot, károsítja-e a fogakat. Mi erről a szakmai álláspontod?

G. Gabi: A fogfehérítés nem roncsolja a zománcot, ha helyes eljárás szerint van alkalmazva, és a korábban leírtak szerint a kezelés kötelező lépéseit minden esetben körültekintően betartjuk. Én erre mindig kínosan ügyelek még akkor is, ha ezzel kicsit hosszabb ideig tart a beavatkozás, de nálunk a biztonság az első, mind számomra, mind kollégáim számára. 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha nagyon vékony a fogzománc, vagy érzékenyek a fognyakak, akkor rövid ideig tartó kellemetlen érzéssel lehet számolni a fogfehérítést követően, ami pár óra alatt megszűnik, nem kell aggódni. Amennyiben teljesen ép fogazaton történt a fehérítési eljárás, akkor szinte semmi mellékhatása nem lesz a beavatkozásnak.


Itt is mértékletesnek kell maradni a Paciensnek, nem tanácsos azért túl gyakran ismételgetni a fehérítési eljárást, javaslom legalább fél év kihagyását a kozmetikai erősségű fehérítési alkalmak között (bár elvileg akár 3 havonta is ismételhető lenne papírforma szerint). Ha a Paciens figyel az első napok korlátozásaira, hogy mit ehet és mit nem ehet, akkor szerintem akár 1 évig is látványos különbség maradhat fenn, de ez természetesen nagyban függ attól, hogy milyen az egyén szájhigiéniája, szokásai.


Köszönöm az interjút!

Köszönjük megkeresését!