Ha ma elmegyek implantátum konzultációra, mikorra lesz kész a fogpótlásom?

Ha ma elmegyek implantátum konzultációra, mikorra lesz kész a fogpótlásom?

Amikor implantátumos fogpótlást tervezünk, pácienseink számára az egyik legfontosabb kérdés szinte mindig az időtényező. Ez teljesen érthető, hiszen a tervezhetőség mindenki számára fontos, nem is beszélve az olyan esetekről, amikor valamilyen fontos életeseménnyel is össze kell hangolni a kezelést.

„Nyáron lesz az esküvőm, szeretném, ha addigra elkészülnénk.”

„Ha lediplomáztam, külföldön fogok munkát keresni, addigra már szeretném, ha rendben lennének a fogaim."

„Kisbabát tervezünk, minden fogászati kezelést szeretnék még előtte megcsináltatni.”

Ezeket a szempontokat a kezelés tervezésénél –ha lehetséges- figyelembe kell vennünk, hiszen a páciens számára rendkívül sok stresszt okozhat a limitált időkeret által okozott nyomás, ez pedig a kezelés szempontjából semmiképp sem előnyös. Nagyon fontosnak tartjuk tehát, hogy a kezelés várható időtartamáról mindig nyíltan kommunikáljunk a pácienseinkkel.

Implantátumos kezelés a starttól a célig – mennyi ideig tart?

Általános válasz erre a kérdésre nehezen adható, hiszen minden eset egyedi, igyekeztünk azonban összefoglalni a legfontosabb tényezőket, amik befolyásolhatják a kezeléssorozat hosszát.

1. Eset: a pótlandó fogat már legalább 2 hónapja kihúzták, és az állcsont állapota kielégítő

Ez a lehető legegyszerűbb eset. A kezelési terv elkészültét követően az implantátumok beültethetők, a gyógyulási idő végén pedig elkészíthető a fogpótlás. Fontos, hogy a felső állcsontba beültetett implantátumok általában hosszabb gyógyulási időt igényelnek!

Várható időtartam átlagosan: alsó állcsont esetén: 4-5 hónap, felső állcsont esetén 6-7 hónap.

2. Eset: a későbbiekben pótlandó fog még a szájban van, az állcsont állapota kielégítő

Ebben az esetben értelemszerűen először el kell távolítani azokat a fogakat, amelyeket nem lehet már megmenteni. Bár bizonyos esetekben lehetséges az azonnali implantáció (azaz, amikor a foghúzással azonos időben ültetjük be a titánium-csavarokat), ám érdemesebb azzal kalkulálni, hogy a foghúzás után 8-10 gyógyulást követően helyezhetők be az implantátumok. Ezt követően a folyamat megegyezik az 1. esettel.

Várható időtartam átlagosan: alsó állcsont esetén 6-7 hónap, felső állcsont esetén 8-9 hónap.

3. Eset: a pótlandó fogak már hiányoznak, ám az állcsont állapota nem kielégítő

A megfelelően kivitelezett implantátum-beültetés alapfeltétele a megfelelő magasságú és vastagságú állcsont. Ennek hiányában csontregenerációs eljárásokat szükséges végeznünk, azaz szintetikus vagy organikus eredetű csontpótló anyagokkal ösztönözni a csont felépülését. Ez a folyamat azonban időigényes. A csontpótlást bizonyos esetekben lehetséges az implantátumok beültetésével egy időben elvégezni, de a szemléltetés kedvéért az alábbiakban úgy kalkuláltunk, hogy először a csontpótlást végezzük el, majd néhány hónap gyógyulást követően ültetjük be az implantátumokat. A folyamat innentől kezdve megegyezik az 1. Esettel.

Várható időtartam átlagosan: alsó állcsont esetén 7-8 hónap, felső állcsont esetén 9-10 hónap

4. Eset: a pótlandó fogak közül még van, ami szájban van, az állcsont állapota nem kielégítő, esetleg fokozott mértékű csontveszteség mutatkozik

Ebben az esetben kell a leghosszabb kezelési idővel kalkulálnunk. A legpesszimistább esetben gyógyulási időt kell hagynunk a fogeltávolítás után, a csontpótlást követően, és az implantátumok beültetését követően is, a fogpótlás elkészítését csak ez után kezdhetjük meg.

Várható időtartam átlagosan: alsó állcsont esetén: 9-10 hónap, felső állcsont esetén 11-13 hónap



Fontos megjegyeznünk, hogy a fentiek csupán becslések az átlagos kezeléshosszokat illetően. Ha kíváncsi rá, az Ön esetében mennyi idő alatt végezhető el a kezelés, jó hírünk van, ugyanis most akciósan vehet részt első implantátum konzultációján, és implantátumainkra is jelentős kedvezményt biztosítunk! Részletek!



Bejelentkezem konzultációra!