Implantálás - akinek javasolt és akinek nem

Az implantálás a mai fogászati technológiákat figyelembe véve a létező legmodernebb és legideálisabb fogpótlási eljárás. Vannak, akiknek kifejezetten ajánlott, de sajnos vannak olyanok is, akik esetében a fogbeültetés bizonyos betegségek miatt nem végezhető el. Az alábbiakban összegyűjtöttük, kinek érdemes mindenképpen elgondolkodnia ezen a módszeren, és kik azok, akinek más típusú fogpótlási eljárást javasolunk.

Az eljárást eredetileg a fogukat vesztett idősek számára fejlesztették ki, így a nyugdíjas kor semmiképpen nem lehet akadálya a beavatkozásnak. Mára már az implantátum beültetés minden korosztály számára kiváló lehetőséget nyújt az elvesztett fogak pótlására. Az implantálás 18 éves kor felett bármikor elvégezhető. Alsó korhatárra vonatkozó korlátozás is csak a csontnövekedés miatt szükséges: gyermekeknél, amíg alakulnak ezek a szövetek, nem lehet tartós eredményt elérni. Ha tehát gyermekkorban kell fogat pótolni, átmeneti megoldásokat kell keresni, amelyek meg tudják tartani a fogsor helyzetét mindaddig, amíg a csontfejlődés be nem fejeződik. Ha ugyanis a hiányzó fog helyére a többi elmozdul, nem marad hely később az implantátumnak.

Míg a korosztályi megkötés tehát szinte minimális, bizonyos betegségek esetében csak nagy odafigyeléssel, vagy egyáltalán nem lehet ezzel a módszerrel pótolni a hiányzó fogakat. Kizáró ok lehet a kezeletlen cukorbetegség, a vérzékenység, a csontritkulás, komoly szívbetegségek, extrém magas vérnyomás és egyes daganatos betegségek is. Aki ilyen jellegű problémájáról tud, feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát. Szintén nem ajánlott implantátumot választania annak, aki nem tud gondoskodni megfelelő szájhigiénéről. Ennek elmaradása esetén ugyanis súlyos gyulladások alakulhatnak ki, mely miatt az implantátum meglazulhat, illetve ki is eshet.

Vannak tehát ellenjavallatok, de olyan esetek is, amikor az implantátum beültetése a lehető legjobb megoldás. Ilyen például a teljes fogatlanság, amikor a beteg nem tudja megszokni kivehető fogsorát. Két implantátum beültetésével ugyanis már olyan fix pótlás készíthető, mely ezekre rápattintva gyakorlatilag teljesen stabil érzést nyújt. Szintén az implantálás jelenthet megoldást azoknak, akik körhidat viselnek, de azt valamilyen ok miatt már nem lehet visszatenni - ez az egyetlen eljárás ugyanis, mely garantálja, hogy a páciensnek nem kell kompromisszumot kötnie és kevesebb foggal beérnie, mint korábban. Akinek pedig frontfogat kell pótolni, annak azért ez a legjobb választás, mert nem kell más, egészséges fogakat lecsiszolni hozzá, ráadásul a beültetett implantátum természetes hatást nyújt, így tökéletesen illeszkedik az eredetiek sorába.