Miért fontos nyáron is a rendszeres fogápolás? Molnár-Pataki Anita dentálhigiénikussal beszélgettünk

Miért fontos nyáron is a rendszeres fogápolás? Molnár-Pataki Anita dentálhigiénikussal beszélgettünk

Blogunkban szó esik fogmosásról, annak helyes technikájáról, a gyermekek fogápolásáról és az ezzel kapcsolatos szülői felelősségről és persze a nyárról.


Kevesen ismerik a helyes fogmosás technikáját. Te hogyan instruálsz-motiválsz? Hogyan kell eljárni egy gyermek és hogyan felnőtt esetében tapasztalatod szerint, hogy hatékony legyen az "oktatás"? 


Felnőtt pácienseknél először mulázson mutatom meg a fogkefe helyes tartását, illetve a fogmosás helyes technikáját, a sörték megfelelő pozícióját. Annak függvényében ,hogy milyen fogkefét használ otthon a páciens (elektromos vagy manuális), annak megfelelően saját fogon is bemutatom tükör előtt a helyes fogmosást. Így jobban rögzül, hogy mit is kell valójában csinálni, érzeni az otthoni fogápolás során.

A fogkefével a fogaink 3 felszínét tudjuk megtisztítani, a maradék kettő felszín a fogak között helyezkedik el. Ezeket fogselyemmel illetve fogköztisztítóval tudjuk tisztán tartani.

Szájhigiénés tanácsadás során ezeket is megtanítjuk/ betanítjuk.

Térjünk ki a gyermekekre is, érintve a tejfogazatot és a szülői felelősséget.

Tejfogazat előtörésekor, a szülő feladata az ép fogazat megtartása, amelyben fogorvos, dentálhigiénikus egyaránt tud tanácsot adni, hogy mikre érdemes fokozottan odafigyelni ebben a korszakban.

Mivel a szülő mossa a gyermeke fogát, így elsősorban nekik kell megtanítani a helyes fogápolást.

Később amikor már a gyermekek egyre inkább önállósulni szeretnének (kb. Óvodáskorban), a gyermekeket is meg kell tanítani a helyes fogtisztításra. Mulázson és szájban egyaránt megmutatva, betanítani nekik. Ebben az időszakban is fontos még, hogy a szülő felügyelete mellett történjen a fogápolás.


Mesélj kicsit kérlek a fogköztisztítók helyes használatáról.


Igen, itt nagyon hiányos a tapasztalataim szerint a Páciensek tudása sajnos. Minden alkalommal külön kerül nálunk bemutatásra, mit hogyan érdemes kiválasztani/csinálni, hogy a maximális hatékonyság elérhető legyen. A fogköztisztítók különböző méretűek, a méreteket a különböző színek jelzik.

Szájhigiénés tanácsadás során ezeket a méretek bemérjük, hiszen kikell választani minden fogközbe a megfelelő méretet, csak így lehet a lepedéket hatékonyan eltávolítani a fogközökből.

Elegendő napi legalább egyszer használni, fogkrém nélkül. Csak csapvíz alatt kell megtisztítani használat után.

Egy fejet kb. 2 hétig lehet használni, amikor már elferdülnek a szálak benne kevésbé hatékony, ezért érdemes ezeket már eldobni.


Személy szerint milyen fogkrémet-fogkefét használsz és miért?


Otthoni használatra Oral-B elektromos fogkefét használok puha sörtével. Szeretem, hogy pici lekerekített a feje, könnyebben elérek vele minden fogfelszínt.

Utazáskor Curaprox ultra soft fogkefét viszek magammal. Tömött sörtéje van, hatékonyan távolítja el a dentális plakkot.

Az Oral-B Gumline Purify fogkrémet használom éppen, kellemes íze és a habzása miatt nekem bevált. Általában váltogatni szoktam a fogkémeket.


Miért fontos nyáron is a rendszeres fogápolás? Itt a nyaralás időszaka, kevesebb a kötöttség, de megfeledkezhetünk a fogainkról, miközben egy ízletes görögdinnyét eszünk a gyerekkel?


Nyáron is éppolyan fontos a rendszeres szájápolás, mint az év bármely másik szakaszában.

A hőség hatására megnő a folyadék fogyasztásunk, nagy átlagban nagyobb mennyiségben iszunk cukor tartalmú italokat is. Hűsítés céljából fagyit, jégkrémeket fogyasztunk. Éppen ezért a nyaralás és a fesztiválok során is fontos oda figyelni a megfelelő szájápolásra a fokozott cukros és savas behatások miatt.

Szóval a válasz nemleges, ne feledkezzünk meg a fogainkról sem, hiába a nagy nyári vakáció!


Miért ellenőriztesse rendszeresen a szülő gyermekei fogainak állapotát is? Kezelhető a gyermek félelme? 


Minél korábban, kisgyermekkortól szükséges a szülőknek gyermekeikkel látogatni a fogorvost, még akkor is, ha nincsen aktuális panasz.

Elsősorban azért, hogy szokja a gyermek a fogászati közeget. Fontos, hogy pozitív élmény alakuljon ki benne az elején, így a későbbiekben, ha kezelésre kerülne sor, könnyebben fog megbirkózni az előtte álló újdonsággal. (A már korábban is ismert helyszínen és emberekkel.)

Gyermekkorban nagyon gyakori a fogszuvasodás, hiszen a zománc érése hosszú folyamat, így nagyon érzékenyek a fogak a savas behatásokra (édesség, cukros italok ). Fontos, hogy a szülő kontrollálja, nézegesse otthon gyermeke fogait, és amint panaszt észlelnek, fogduljanak orvoshoz, még mielőtt a probléma nem lesz nagyobb kiterjedésű.

A legfontosabb az eredendően ép tejfogazat, illetve később, a maradó fogazat megtartása. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres orvosi szűrés, illetve a szülők és gyermekek instruálása, motiválása az otthoni szájhigiénia megfelelő fenntartására.


Dentálhigiéniai csomagjainkat az alábbi gombra kattintva nézhetik meg:

Dentálhigiéniai csomagok


Jelentkezzen be online => 

Bejelentkezem űrlapon keresztül


Bejelentkezéshez kérhet visszahívást is, ha úgy kényelmesebb

Köszönjük megkeresését!