Ne válassza a fogászati implantátumot, ha ez igaz Önre!

Ne válassza a fogászati implantátumot, ha ez igaz Önre!

A fogászati implantátumok megálmodásakor, az implantátumcsavarok tervezésekor a kutatók számára különösen fontos szempont, hogy a kezelésből a páciensek minél szűkebb köre legyen kizárva. Bár esetek nagy mértékben eltérők egymástól, az átlagot tekintve mindenképpen kijelenthető, hogy a fogpótlásra szoruló páciensek túlnyomó többsége számára az implantátum az orvosilag, esztétikailag és a tartósságot tekintve a legjobb megoldás.

Vannak azonban kivételek is. Ezeket két csoportba oszthatjuk: amikor az implantáció kellő megfontolás mellett elvégezhető, illetve amikor a kezelés nem javasolt. Vizsgáljuk meg ezeket az eseteket!

1. Amikor az implantátumos fogpótlás nagy körültekintéssel, de kivitelezhető

Cukorbetegség: amennyiben a vércukorszint jól kontrollált, az implantátum biztonsággal beültethető. Kezeletlen cukorbetegség esetén azonban nem javasolt a kezelés.

Dohányzás: kis mértékű, alkalmi dohányzás esetén a fogorvos megítélése alapján az implantátum beültetés elvégezhető, ám semmiképp nincs pozitív hatással az implantátum csavarok beépülésére az állcsontba. Ezért (is) mindenképpen javasolt felhagyni ezzel a káros szokással!

Elégtelen csontállomány: a manapság alkalmazott csontregenerációs anyagok és eljárások az esetek igen nagy százalékában lehetővé teszik a beültetést, és csak a nagyon előrehaladott esetekben válik lehetetlenné a beavatkozás.

Biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek szedése: ezek a szerek negatívan befolyásolhatják a csont anyagcsere-folyamatait, főként, ha a páciens hosszú ideig szedte őket. Ha azonban a páciens két évnél rövidebb ideig, szájon át szedte ezt a gyógyszert, és más kockázati tényező nem áll fenn, a beültetést el lehet végezni, ám az átlagosnál nagyobb lesz az esélye a sikertelenségnek.

2. Amikor a fogászati implantátum kifejezetten ellenjavallott

18 éves kor alatt: hiszen az állcsontok ekkor még fejlődésben vannak.

Koorperáció hiánya: mint minden komplex orvosi kezelés, a fogászati implantátum beültetése is csak abban az esetben garantálható, ha a páciens betartja a kezelőorvosa utasításait. Ha a beültetést megelőző előkészítő kezelések során a páciensünk nem mutat hajlandóságot az együttműködésre, azzal veszélybe sodorhatja saját egészségét is, ilyen esetekben tehát az implantációt nem ajánljuk.

Tartósan rossz szájhigiénia: az implantátumos fogpótlásokra leselkedő legnagyobb veszély az elhanyagolt szájhigiénia. Számos alkalommal előfordult már, hogy páciensünk fogtisztítási rutinján javítanunk kellett, mielőtt belevágtunk az implantálásba. Ha azonban a páciens tartósan elhanyagolja az alapos és rendszeres fogtisztítást, és nem tapasztalunk javulást a hozzáállásában, úgy erről a kezelésről valószínűleg le fogjuk beszélni.


Implantátumra van szüksége? Most kedvezményes áron vehet részt első konzultációján! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra!