Vegyük komolyan az ínyvisszahúzódást

Vegyük komolyan az ínyvisszahúzódást

Az ínyvisszahúzódás nem csupán esztétikai probléma: a szabaddá vált gyökérfelszín könnyen romolhat, ráadásul a fog stabilitása is gyengülhet. A kezdődő bajt viszonylag könnyű orvosolni, később azonban már csak műtéttel állítható vissza az eredeti állapot.

Egészséges körülmények között az ínyszél lefutása a fogzománcot követi, teljes egészében fedve a fog gyökerét. Ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) esetén azonban a gyökérfelszín szabaddá válik, és ezáltal megbomlik a fog körüli tartószerkezet funkcionális és esztétikai egysége. - A páciensek számára ez amellett, hogy esztétikai problémát jelent, egészségügyi problémákat is okozhat - mondta el Eper Mária, a Dentop parodontológiával és fogágybetegségekkel foglalkozó egyik fogorvosa. - Fognyaki érzékenység léphet fel, valamint a zománc által fedetlen gyökérfelszín sokkal rosszabb ellenállóképessége miatt megnő a szuvasodás kialakulásának az esélye, illetve mechanikai irritáció hatására, amit mondjuk egy erős fogmosás jelenthet, a fognyaki kopás is előfordulhat. Mind a szuvasodás, mind pedig a kopás által kialakuló egyenetlen felszín nagyban nehezíti a tisztítást, a lepedék pedig további ínyvisszahúzást okozva súlyosbítja az állapotot.

Az ínyviszahúzódás tehát mindenképpen kezelésre szorul, melynek célja a tünetek enyhítése és a fog körüli lágyszöveti struktúra helyreállítása. A visszahúzódás mértékétől függően többféle lehetőség áll rendelkezésre. A kis mértékű ínyvisszahúzódás, és fognyaki érzékenység kezelése érzékenységcsökkentő lakkal történik, a fognyakon kialakuló anyaghiányt pedig töméssel látják el. Előrehaladottabb esetekben azonban már műtéti beavatkozásra van szükség.

A műtétet minden esetben konzultáció és professzionális szájhigiénés kezelés előzi meg. - Mivel az ínyvisszahúzódás okai között a lepedék okozta gyulladás, illetve a mechanikai irritáció nagyon fontos szerepet játszik, ezért az első lépés a lepedék és gyulladás mentes állapot fenntartása, illetve a megfelelő technikájú fogmosás elsajátítása - mondta el Eper Mária. A beavatkozás során pedig azt az anyaghiányt igyekszünk pótolni, mely az ínyvisszahúzódás során létrejött, vagyis plusz anyagot varrunk az íny alá. Ez lehet egyrészt saját kötőszövet, amit a páciens vastag ínnyel borított területeiről, vagyis a szájpadlásból, vagy a bölcsességfog mögötti részből nyerünk. Ez esetben hosszabb műtéti idővel, illetve egy plusz műtéti területtel kell számolni. Másik lehetőségként rendelkezésre áll szintetikus, vagy állati eredetű felszívódó kollagén membránok alkalmazása.

A műtéti beavatkozás érzéstelenítésben történik, fájdalommentes. Egy alkalom körülbelül két órát vesz igénybe, ennyi idő alatt 3-4 fognyi terület kezelhető. A varratszedés két hét elteltével történik, a teljes gyógyulási idő nagyjából egy hónap is lehet, de ez egyénenként eltérő.

A műtét után előfordulhat, hogy antibiotikumos kezelést javasol a szakember, szájfertőtlenítő használata azonban mindenképpen javasolt a gyógyulási idő alatt - mondta el Eper Mária. - A műtéti területet kímélni kell, fogkefével mosni nem szabad. A műtétet követő két hétben pedig tilos dohányozni is. A hosszútávú eredményesség kulcsa is a megfelelő tisztítás, valamint az, hogy legalább a műtétet követő két hétben kerülje a páciens a dohányzást.