Dr. Rangics Anna csatlakozott fogorvosi csapatunkhoz, Ennek apropóján beszélgettünk.

Dr. Rangics Anna csatlakozott fogorvosi csapatunkhoz, Ennek apropóján beszélgettünk.

Nyáron csatlakoztál a DENTOP szakmai csapatához. Milyen szemlélettel, tervekkel érkeztél a rendelőbe?

A legfontosabb amit minden konzultációnál, valamint kezelési terv készítésnél észben tartok az a preventív szemlélet. Mindig olyan megoldásokra törekszem, amelyek tartósak és az adott kezelés által megelőzhetjük a későbbi állapotromlást, esetleges panaszok kialakulását. Kedvenc területem a szájsebészet mellett a digitális fogászat. Digitális fogászatban való jártasságomat itt a Dentopban is tudom kamatoztatni, hiszen egy szuper intraorális scanner áll rendelkezésünkre. Ez nagyban megkönnyíti a munkámat, a tervezéstől kezdve a precíz preparáláson át egészen a fogpótlás ragasztásáig. Pácienseim kifejezetten szeretik a digitális lenyomatvételt, mert gyors, kevésbé kellemetlen mint a hagyományos és érdekes is “élőben” látni saját fogaik egyedi állapotát. 


Digitális fogászat eszköztárának használatában már gyakorlott vagy. Miben könnyíti meg a munkádat pl. a digitális scanner alkalmazása? mik a tapasztalataid a paciens-komfort és a munkák precizitása szempontjából?

Igen, nagyon szeretem a digitális fogászatot. Úgy tapasztaltam, hogy az így készült fogpótlások precízebbek, pontosabbak. Megkönnyíti a laborral való kommunikációt is, sok extra segítség van egy digitális munkafolyamat során amivel szoktam is élni. Például ki tudjuk jelölni a fogpótlás határait a technikusnak még akkor amikor ott van a páciens, valamint pontosan le tudom mérni, hogy mennyi foganyagot szükséges eltávolítani ahhoz, hogy megfelelő hely álljon rendelkezésre a készülő korona számára így nem szükséges a szemmértékre hagyatkozni és feleslegesen több ép foganyagot eltávolítani. Ez csak néhány dolog abból az óriási tárházból, amit a digitális fogászat nyújt. 


Hogy néz ki Nálad egy konzultáció, mire kell számítani?

A konzultáció során először mindig a páciens igényeit, céljait beszéljük át, amiért felkeresett engem. Átnézem a kitöltött anamnézis papírokat, hogyha van bármi fontos gyógyszerszedés, alapbetegség, azt átbeszéljük a pácienssel. Ezt követően egy alapos vizsgálatot végzek, és rögzítjük a pillanatnyi státuszt. Panoráma röntgen felvételt is készítünk, szükség esetén kis röntgent és CT-t is. Sokszor készítünk szájfotókat is, egyrészt dokumentációs céllal, másrészt, a páciensnek így sokkal könnyebb elmondani, megmutatni hogy melyik fogba milyen kezelés szükséges. Ezt követően teszek egy javaslatot, hogy milyen kezeléseket lenne célszerű elvégezni és ehhez kezelési tervet készítünk. Ezt követően a felmerülő kérdéseket szoktam megválaszolni, majd a legtöbbször már meg is beszéljük a kezeléssorozat várható időtartamát és az első vizit időpontját.


Mely/milyen kezelésekre várod a régi/új pacienseidet a DENTOP-ban?

A Dentopban főleg esztétikus kompozit tömésekkel, gyökérkezeléssel, hidak, koronák és betétek készítésével foglalkozom.

 

Hamarosan kezded Budapesten a PhD-képzésedet, amivel tudományos fokozatot is megcélzol. Mi motivál? Milyen kutatási témád lesz? Hol veszik ennek "hasznát" az általad ellátott Paciensek?

A PhD témám a fogeredetű arcüreggyulladások komplex terápiája. Ez egy számomra nagyon kedves és izgalmas határterülete a fül-orr-gégészetnek és a dentoalveoláris sebészetnek. Ezzel a témával még hallgatóként kezdtem foglalkozni és most lehetőségem nyílt rá, hogy még jobban elmélyedjek benne. A legfőbb motivációm ezzel kapcsolatban az, hogy a kutatásaink során kapott eredmények publikálásával szélesebb körben felhívjuk a figyelmet ennek a nagyon alábecsült területnek a fontosságára. Sajnálattal tapasztaltam, hogy ez az állapot (fogeredetű arcüreggyuladdás) jóval gyakoribb, mint gondolnánk és információ hiányában sok páciens nem kap időben megfelelő kezelést. Azt gondolom, hogy a mindennapi munkám során is nagy hasznát veszem ennek a tudásnak, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen tünetek, röntgen jelek miatt kell elkezdenünk tovább gondolkodni, illetve végig tudom segíteni a pácienseimet az egészen egyszerű konzervatív terápián, de szükség esetén a sebészi terápiával kapcsolatban is tudok nekik segítséget nyújtani.


Személyesebb megközelítés - túl a fogászaton: Beautyrobic - az egyetem alatt aktív oktatóként is dolgoztál. Ez egyfajta életstílusnak tűnik. Mit adott neked ez a mozgásforma? Végzed még?

Sajnos most már idő szűke miatt nem oktatok, de továbbra is sportolok, az egyik kedvenc szabadidős elfoglaltságom. Mostanában főleg funkcionális edzéseket csinálok és jógázom, de természetesen a Beautyrobic sem maradhat el, rendszeres látogatója vagyok az óráknak továbbra is. A Beautyrobic számomra nem csak a sportról szól, nagyon jó a közösség, sok barátnőmet ott ismertem meg. Külön érdekesség, hogy több fogorvos, orvos kollégám is szintén hódol ennek a hobbinak. Hálás vagyok, hogy őket megismertem, teljesen más egy ilyen közegben akár szakmai dolgokat is megbeszélni, mint a munkahelyen.


Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánunk! Kitartást a tudományos fokozat megszerzéséhez. Bízom benne, hogy a DENTOP-ban is egyre többször találkoznak majd Veled a kedves régi és új Pácienseink!


Dr. Rangics Anna profilját itt találja:

Megnézem a doktornő profilját!


Bejelentkezéshez töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Köszönjük megkeresését!