Pácienseink gyakran fordulnak parodontológus szakorvosainkhoz visszahúzódott fogíny vagy esztétikailag zavaró ínymosoly problémával.

A DENTOP ™ csapatában Dr. Kövér Krisztián és Dr. G Kovács Lilla parodontológus szakorvosaink várják az ilyen jellegű és egyéb parodontológiai panaszokkal jelentkező Pácienseket. 


Milyen problémákra nyújthat megoldást az ínyplasztika?

  • ínyvisszahúzódás helyreállítására
  • ínymosoly kezelésére


Ínyvisszahúzódás kezelése

Rendelőnket felkereső Páciensek között gyakori problémaként jelentkezik az ínyvisszahúzódás, azaz ínyrecesszió. Ez amellett, hogy a szabadon maradt fognyakat érzékennyé teheti hideg-meleg hatására, az esztétikai megjelenésben is zavaróvá válhat.


Mik lehetnek az ínyvisszahúzódás okai?

  • fogágybetegség,
  • nem megfelelő fogmosási technika,
  • fogmosás hiánya,
  • a fogak szorítása, csikorgatása,
  • torlódott fogak,
  • különféle mechanikai ingerek,
  • fogszabályozás alatti gyors fogmozgatás hatása.

A fogágybetegség súlyosbító tényezőit az alábbi linkre kattintva olvashatja.


Amennyiben fogágybetegség áll az ínyvisszahúzódás hátterében, abban az esetben a parodontológus szakorvosunk általi kezelést követően (parodontális tasakok eredményes kezelése, gyulladásmentes állapot elérése esetén) bizonyos feltételek mellett lehetőség nyílik a lehúzódott íny plasztikai műtéti beavatkozással való részleges, vagy akár teljes helyreállítására.


A rossz fogmosási technika okozta problémák megszűntetése érdekében parodontológus szakorvosaink vagy dentálhigiénikus szakembereink az ínyplasztikai beavatkozás előtt részletes, gyakorlati fogmosás oktatást tartanak, hogy a műtéttel elért eredmény hosszútávon fenntartható és szép maradjon.


A visszahúzódott íny helyreállítására számos sebészi technika ismert, amelyek közül orvosaink az egyéni szituációhoz igazodó, lehetőség szerint legkevésbé invazív beavatkozásokat végzik. Sok esetben szükség van az egyébként túlságosan vékony íny megvastagítására, megerősítésére. Erre a célra elsősorban saját kötőszövetet alkalmaznak, ez azonban a legtöbb esetben helyettesíthető egy dermális mátrix membránnal, melynek köszönhetően a beavatkozással járó kellemetlenségek enyhíthetők.


Ínymosoly kezelés


Ínymosolynak nevezzük azt az állapotot amikor beszéd vagy mosolygás közben láthatóvá válik az íny a felső fogíven. Ez sokak számára esztétikailag zavaró lehet, mivel az íny a fogakra lenőve csökkenti a fog méretét és a mosoly szépségét.


Az ínymosolyt általában nem fogászati eredetű probléma okozza. Felelős lehet a csont és a fogak nem megfelelő helyzete, az ajkak mérete vagy akár a túlságosan vastag íny is.


Az ínyplasztika az íny méretének csökkentésével egyensúlyba hozza a foghoz, az ajkakhoz mérten az íny hosszát, biztosítva ezzel a szép, esztétikus mosolyt.


A frontfogak esztétikumának javításához, a kívánt harmónia eléréséhez gyakran az ínyplasztikai beavatkozások mellett kozmetikai fogászati eljárások is szükségesek lehetnek (porcelán héjak és koronák).


Ilyenkor parodontológus szakorvosaink egy konzerváló fogászatra és fogpótlástanra specializálódott kollégával közösen tervezik meg a szükséges kezeléseket, hogy az eredmény a lehető legteljesebben igazodjon az egyéni igényekhez, javítva az arc harmóniáját és a mosoly szépségét. 


Foglaljon időpontot, nézze meg a ParoStart+ csomagunkat és konzultáljon szakorvossal!


Köszönjük megkeresését!