Ínyvisszahúzódás kezelése, ínyplasztikai beavatkozások

Az ínyrecesszió és a fognyaki érzékenység kezelése

Fogaink gyökerét az ínyünk is fedi, ezért annak egészsége fontos végvonalat jelent. Az íny körbefogja és egyben stabilizálja is a fogat. Amennyiben az íny visszahúzódik, fájdalmas fognyaki érzékenység, ínyvérzés vagy akár komolyabb esetben már ínygyulladás is lehet a következmény.

Sok paciens tart fogai elvesztésétől, ha parodontális betegségben szenved. Ilyenek között tartjuk számon a fogíny visszahúzódását is. Ennek hatása kezdetben alig érezhető, de később komoly problémákat okozhat. A legtöbb esetben a túl erős fogmosási technika, az íny sérülékeny, az átlagosnál vékonyabb felépítése vagy a fogak ideális ívből kifelé dőlő helyzete okozza (lásd lenti videót is a témáról).

A fent látható kép azt szemlélteti, amikor az íny felfut a fog gyökeréről, így a fog túlságosan hosszúnak tűnik, a gyökérfelszín érzékennyé válik számos külső ingerre, úgy mint hideg, meleg, édes és savanyú ízekre is akár. Ínyrecesszió hatására ínyvérzés, ínygyulladás, fognyaki fájdalom, csontsorvadás is kialakulhat, valamint a fog elmozdulása is lehet következmény, nem is beszélve a negatív esztétikai problémákról, mely abból fakad, hogy a fogíny természetes íve egyre inkább eltér a természetestől, láthatóvá válik a mélyebb foggyökér.

Fontos, hogy időben forduljunk szakorvoshoz és kezeltessük a problémát, mert ennek elhanyagolása akár fogvesztéshez, illetve az állcsont jelentős károdosásához is vezethet.

Mitől alakulhat ki az íny visszahúzódása?

  • fiatal korban történő túl gyors mozgatással, nagy erőkkel ható fogszabályozás következménye is lehet. Ennek elkerülése érdekében érdemes lágy erőkkel ható, önligírozó fogszabályozó készülékeket választani.
  • hosszú időn keresztül, túlságosan erősen, agresszív módon végzett fogmosási technika is vezethet ínysorvadáshoz. Erre a kockázati elemre is létezik megoldás, mégpedig egy szakavatott dentálhigiénikus általi fogápolási tanácsadás, ahol a paciensnek lehetősége van elsajátítani a helyes fogmosás technikáját. A dentálhigiéniás tanácsadásra érdemes a gyermekeket is elhozni, hogy ők korán megtanulják a helyes módszereket, elkerülvén a fent felsorolt negatív potenciális következményeket.
  • fogak nem megfelelő/helyes fogívbe történő illeszkedése is okozhat ilyen problémát.

Hogyan kezelhető az ínyvisszahúzódás?

A probléma műtéti úton kezelhető. Az ínyvisszahúzódás ma már szakszerű ínyplasztikai beavatkozással sikeresen kezelhető, a szabaddá vált gyökérfelszín ismét ínnyel fedhető. (dohányzás mellőzése szükséges a sikeres gyógyuláshoz) A kezelés célja, hogy megakadályozzuk a további ínylebomlást és ennek negatív következményeit.

A fogágybetegség megszüntetését, a fogágybetegség kialakulásáért felelős baktériumok és tasakok eltávolítását célzó kürettálás és mélytisztítás is szükséges lehet.

A hiányzó/visszahúzódott íny pótlása, mint helyreállító kezelés műtéti korrekció nélkül nem kivitelezhető. A fogak körül található csont állapota nagyban befolyásolja a műtét kimenetelét:

  • Amennyiben az íny alatt található csont teljesen ép, vagy csak kismértékben károsodott, a szabaddá vált gyökérfelszínek akár teljes mértékben befedhetőek.
  • Ha a fogakat körülvevő csont leépülése jelentősebb mértékű, csupán részleges gyökérfelszín fedést lehet elérni, azonban ezekben az esetekben is jelentős az esztétikai javulás.

Az íny megvastagodása miatt a kialakult állapot ilyenkor is stabilizálódik, és megfelelő gondozással hosszú távon fenntartható.

Ínyplasztika saját lebeny (vagy kollagén membrán) átültetéssel

A mai modern fogászatnak köszönhetően erre is van megoldás. Parodontológus szakorvosunk ínykorrekciós műtéteket végez. A szabaddá vált fogfelszínek fedhetőek saját ínyszövettel, melyet a szájüreg olyan területéről nyerünk, ahol vastagabb az ínyszövet, például a szájpadlás vagy a bölcsességfogak mögötti terület. Elvégezhető ez a műtét egyéb antiallergén szintetikus anyagok felhasználásval is.

Mik ezek az egyéb anyagok?

Saját kötőszövet átültetése helyett szintetikus, ill. állati eredetű felszívódó kollagénmembránok is rendelkezésre állnak. A membránokat az íny alá ültetik be, melyek néhány hónap alatt átépülnek, így a szervezet az eredetinél vasgatabb kötőszövetet képez a műtéti területen.

Miért előnyösek ezen kollagén, felszívódó membránok?

Nagy előnyük, hogy felhasználásukkal a műtéti beavatkozás ideje csökkenthető, és mivel nincs szükség saját szövet eltávolítására, segítségükkel a beavatkozást követő utópanaszok is mérsékelhetőek.

Ezek a műtétek helyi érzéstelenítésben történnek, a beavatkozás fájdalommentes.

Ha ilyen problámája van, keresse fel rendelőnket bizalommal, konzultáljon parodontológus szakorvosunkkal a személyre szabott terápiás lehetőségekről.

Kérje szakorvosunk segítségét! Jelentkezzen be most!

Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: