Kilökődhet-e egy fogászati implantátum?

Kilökődhet-e egy fogászati implantátum?

Az implantátumok tartósságáról már írtunk a közelmúltban. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs ennél tartósabb eljárás, amivel fogpótlásokat lehetne rögzíteni, ennek ellenére fontosnak érezzük, hogy arról a lehetőségről is nyíltan kommunikáljunk, amikor valami miatt az implantátum a tervezettnél rövidebb élettartamú lesz.

Mi okozhatja az implantátumok idő előtti elvesztését?

Először is bontsuk két részre a válaszunkat!

Elsőként vizsgáljuk meg azt a lehetőséget, amikor a frissen beültetett implantátum az előírt gyógyulási idő végére nem integrálódik megfelelően a csontba, nem rögzül benne stabilan. Ezek az esetek rendkívül ritkák, ugyanis a beültetési kísérletek 97-98%-a már első próbálkozásra is sikeres. Az esetek csekély százalékában azonban előfordul, hogy nem jön létre erős kapcsolat az implantátum felszíne és a csont között. Ezt jellemzően bakteriális fertőzések, de a kezeletlen cukorbetegség, vagy bizonyos gyógyszerek, korábbi sugár- vagy kemoterápiás kezelés is okozhatják. Ezért különösképpen fontos, hogy részletes kórtörténetét minden esetben ossza meg kezelőorvosával a kezelés tervezési fázisában! Az okok függvényében a sikertelen implantáció – esetleges kiegészítő csontregenerációs kezelések kíséretében - megismételhető.

Másodszor, nézzük azt az esetet, hogy egy olyan implantátum lazul meg, mely a műtétet követő gyógyulási időszakban megfelelően integrálódott a csontba, és már elkészült rá a fogpótlás is. Akár néhány évvel a beültetést követően is előfordulhat, hogy az implantátum körül a csont felritkul, veszélyeztetve ezzel a stabilitását. Ez szinte minden esetben gyulladásos folyamatok miatt történik, ahhoz hasonlatos módon, mint amikor fogágygyulladás miatt természetes fogaink mozogni kezdenek. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az otthoni szájhigiénia és a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel fontosságát!

Hogyan előzhető meg az implantátumok elvesztése?

  • Osszon meg kezelőorvosával minden információt korábbi orvosi kezeléseiről, kezelt, vagy kezeletlen betegségeiről, a gyógyszerekről amiket szed, vagy a közelmúltban szedett. Kizárólag ezek ismeretében tervezhető meg biztonsággal az implantációval járó kezelés.
  • A műtétet követő gyógyulási időszakban különösképpen ügyeljen fogai tisztítására, és lehetőleg ne dohányozzon, ez ugyanis hátrányosan befolyásolja az implantátumok gyógyulását.
  • Ha már elkészült az implantátumos fogpótlása is, szigorúan tartsa be az annak tisztítására vonatkozó utasításokat. Az implantátumon rögzülő fogpótlásokat másként kell tisztítani, mint a természetes fogakat, ezért különösen fontos, hogy elsajátítsa a megfelelő technikát. Ebben természetesen szakembereink segítenek!
  • Rendszeresen, a kezelőorvosa által ajánlott gyakorisággal vegyen részt professzionális szájhigiéniás kezelésen!
  • Kontrollidőpontjain mindig jelenjen meg, hiszen így az esetleges problémákat már az első jelek megjelenésekor kezelni tudjuk, és elejét vehetjük a komolyabb panaszoknak!


Implantátumra van szüksége? Szeretne a kérdéseiről bővebben beszélgetni szakértőnkkel? Most kedvezményes konzultációval várjuk, ráadásul az implantátumaink árát is csökkentettük! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra