A HIV 30 éve tanít bennünket a biztonságos orvosi ellátás módjára

A HIV 30 éve tanít bennünket a biztonságos orvosi ellátás módjára

Tavasz óta a koronavírustól rettegnek sokan és bizonytalanok: vajon biztonságos-e ilyen helyzetben orvosi kezelésre menni. Pedig már 30 éve élünk együtt egy másik vírussal, mely ellen szintén nincs vakcina. A HIV pedig megtanított bennünket arra, hogyan lehet az ellátást biztonságossá tenni.


A koronavírus sajnálatos módon tavasz óta életünk részévé vált, és amíg nem lesz hatékony oltóanyag ellene, ebbe bele is kell törődnünk. Bár most mindenki elsősorban erről a betegségről beszél, nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem ez az egyetlen olyan kór, amely ellen egyelőre nem tudunk hatékonyan védekezni. A HIV például 30 éve van közöttünk, oltóanyag azonban azóta sincs.

Világszerte több tízmillió AIDS beteg él, és több százezren halnak meg a kórban. Magyarországon évente 200-300 új fertőzöttet azonosítanak, és bár az AIDS végstádiumába mindössze ötven beteg jut el, mégsem rettegünk tőle annyira, mint most az új típusú koronavírustól. Pedig ha belegondolunk, mindkét esetben egy olyan vírusról van szó, melyet vakcinával nem tudunk megelőzni. Maradnak tehát az óvintézkedések, melyeket a fogászatban különösen nagy körültekintéssel kell alkalmazni. Ebben pedig szintén nem különbözik ez a két betegség.

A fogászatban vérrel és nyállal is közvetlen kapcsolatba kerülnek az orvosok és asszisztensek, így egy esetlegesen fertőző személy megbetegítheti őket - koronavírus esetében pedig tovább is adhatják azt másoknak. Nem véletlen, hogy nagyon szigorú biztonsági előírásokkal dolgozunk, hiszen csak így tudjuk megvédeni magunkat és pácienseinket. A kesztyű, maszk, szemüveg, arcvédő és védőruházat, no meg az egyszer használatos és sterilizált eszközök is mind azt a célt szolgálják, hogy egy esetleges fertőzött páciens se tudjon megbetegíteni másokat.

Az tehát, hogy a koronavírus miatt most fokozott figyelem irányul az egészségügyi ellátó személyzet védőfelszereléseire, illetve a fogászatot kockázatos ellátóhelynek tekintik sokan, csupán annyiban újdonság, hogy a koronavírus jóval szélesebb körben fertőzhet, így nagyobb publicitást is kap. Az azonban már három évtizedes tapasztalat a fogászatban, hogy van olyan betegség, melyet leginkább csak saját óvintézkedésekkel lehet megelőzni, vagyis ha úgy tetszik:abban, hogy biztonságos ellátást nyújtsunk pácienseinknek, már 30 éves tapasztalatunk van. És hogy mi volt ennek az időszaknak a legfőbb tanulsága?  

A legalapvetőbb szabály az, hogy olyan körülmények között és úgy kell végeznünk a kezeléseket, mintha minden beteg fertőzött volna, ugyanis nem állapítható meg minden esetben biztosan az, hogy a páciens valóban hordoz-e valamilyen kórokozót. Ha pedig így járunk el, Ön is biztos lehet abban, hogy kezelése során biztonságban van.