A leggyakoribb fogászati problémák és kezelésük

Kezdje itt a tájékozódást! Keresse meg a problémát, amitől szenved, és találja meg rá a megfelelő kezelést!

A fogfájás semmilyen más fájdalomhoz nem hasonlítható, ráadásul számtalan fajtája létezik a tompa, kellemetlen fogfájástól egészen az erős, lüktető fájdalomig. De nem csak a fájdalom lehet sokféle, hanem az azt kiváltó ok is, amik között a szuvasodás éppúgy szerepel, mint a fogínygyulladás.

Sajnos, a fájdalom csökkenésével sokan legyintenek a problémára, és nem keresik föl azonnal a fogorvost – csak akkor kérnek időpontot rendelőnkbe, amikor a fogfájás ismételten jelentkezik, vagy a fájdalom már elviselhetetlen.

Ne éljen együtt a fájdalommal! Jelentkezzen be hozzánk még ma, hogy minél előbb kideríthessük a fogfájás eredetét, és megkezdhessük a kezelést!

Amikor valaki észreveszi, hogy mozognak a fogai, az meglehetősen ijesztő. A mozgó fogak leginkább a fogágybetegségekre vezethetőek vissza – a nem kezelt, hosszabb időn át fennálló ínygyulladás idővel a fogágy megbetegedését okozhatja. Ha a fog körüli szövetek meggyengülnek, akkor a rágószerv mozogni kezd, hiszen nincs, ami megtámassza.

Arról, hogyan kezelhetőek és menthetőek meg a mozgó fogak, többet is megtudhat a

menüpont alatt.

A lyukas, szuvas fogak nem csak fájnak, de esztétikailag is problémásak, sőt, rágási nehézségeket is okoznak. Annak ellenére, hogy egy lyukas fog ma már viszonylag könnyen és gyorsan kezelhető, sokan halogatják a fogorvos felkeresését az utolsó utáni pillanatig, amikor a szuvasodás már kiterjedtebb.

A lyukas fogak kezelésének esztétikus megoldásairól az

részben tájékozódhat, míg a kiterjedtebb szuvasodások esetén a

javasoljuk pácienseink számára.

Bár az esztétikus, fehér fogtömések tartósnak mondhatóak, ha túl régiek, ha nem a megfelelő szakértelemmel készültek, vagy ha úgynevezett másodlagos szuvasodás alakul ki mellettük, előfordulhat, hogy kiesnek.

A kiesett fogtömést érdemes minél előbb pótoltatni, hogy a fog további károsodása megelőzhető legyen. Az Önnek leginkább megfelelő kezelést az

illetve nagyobb foganyaghiány esetén a

jelenthetik.

Letört a foga egy baleset miatt? Esetleg túl gyenge a fogzománca, és ezért kezdtek töredezni a fogai? Bármi is álljon a háttérben, a letört fogak korrekciója mindenképp szükséges, aminek egyrészt esztétikai okai vannak, másrészt a töredezett fogak gyakran érzékenyek, sőt fájhatnak is, amivel nem könnyű együtt élni.

Letört fogak esetén igazán esztétikus végeredmény érhető el mind a

mind pedig

 • fémmentes koronákkal.

Ki tud felszabadultan nevetni, ha fémszínű, szürke tömések csúfítják el a mosolyát? A régi, amalgám töméseket a legtöbben esztétikai okokból cseréltetik ki, hiszen a ma használt modern kompozit anyagokkal a tökéletes fogsor sem álom többé.

Az amalgám tömések cseréjére abban az esetben is szükség lehet, ha a tömés mellett másodlagos szuvasodás alakult ki a nem megfelelő záródás miatt, de a higannyal szembeni érzékenység is indokolhatja a beavatkozást.

Ha meg szeretne szabadulni az amalgám töméseitől, akkor a fogainak állapotától függően

vagy

tesszük igazán vonzóvá a mosolyát.

A modern fogászat legfőbb célja a saját fogak megmentése, mégis adódhatnak olyan súlyos esetek, amikor erre nincs lehetőség, és a foghúzás marad az egyedüli út.

A foghiányok – akkor is, ha kevésbé látható helyen vannak – az esztétika mellett egyéb okból is problémát jelenthetnek. Már akár egyetlen fog hiánya is hátrányosan befolyásolhatja a rágást, illetve a hangképzést, ezért fontos, hogy mindenképpen pótoltassa őket.

Azért, hogy újra felszabadultan nevethessen, rendelőnkben

 • esztétikus, fémmentes fogpótlások (koronák/hidak) készítésével

és

nyújtunk átfogó megoldást.

A teljes foghiány leginkább az idősebb korosztályt érinti, de szerencsére ma már az ő számukra is léteznek kéméletes és esztétikus megoldások a fogpótlások terén.

A klasszikus lehetőséget a

jelentik, ám ezek viselésétől sokan tartanak. Ha Ön is közéjük tartozik, ezért inkább kényelmesebb és stabilabb fogpótlást szeretne,

után a

 • rögzített kivehető fogpótlásokat

ajánlják rendelőnk munkatársai, hogy ugyanúgy élvezhesse az életet, mint fiatalabb korában.

A szabálytalanul álló fogak aranyosak lehetnek gyerekkorban, de egy felnőttnek már egyáltalán nem állnak jól. Az egymásra torlódott fogak ráadásul a szuvasodásnak is kedveznek, ugyanis képtelenség rendesen megtisztítani őket, sőt, még akár kisebb beszédhibákat is okozhatnak.

Ami tehát elsőre csupán esztétikai problémának tűnik, később sokkal súlyosabb következményeket is vonhat maga után. A szabálytalanul álló fogak esetén több lehetőség is szóba jöhet, mint például a

vagy az

 • esztétikus koronák, héjak.

Van, akit az összetorlódott fogak zavarnak, másnál pedig az okoz problémát, hogy túl nagyok a rések a fogai között. A tág fogközök leginkább esztétikai szempontból lehetnek aggályosak, de a hangképzés sem egyszerű, ha túl nagyok a fogak közti hézagok.

Ha szeretné eltüntetni a tág fogközöket, akkor választhat a hosszadalmasabb

vagy a jóval gyorsabb megoldást nyújtó

között.

A szabálytalan formájú fogak miatt könnyen érezhetik magukat zavarban azok, akiknek csak álom a szabályos fogsor. Ha szeretné visszanyerni az elvesztett önbizalmát, és egy nagyobb társaságban, vagy a munkahelyi prezentáció alkalmával is a figyelem középpontjába kerülni a tökéletes mosolyával, akkor az alábbi lehetőségek érdekelhetik Önt:

 • esztétikus direkt és indirekt héjak

vagy a

 • fémmentes koronák.

A ragyogó, fehér fogak egyet jelentenek a szépséggel, a magabiztos megjelenéssel. Gyakran egy mosoly is elég az ismerkedéshez, vagy egy probléma megoldásához, már ha az a mosoly elég vonzó.

A fogak elszíneződése elég gyakori a páciensek körében. És hogy mi okozhatja? Részben a különféle „színes” italok fogyasztása – kávé, tea, kóla –, valamint az olyan káros szokások, mint a dohányzás. Ha szeretné visszanyerni fogai fehérségét, akkor jelentkezzen be

rendelőnkbe.

Amennyibehttp://dentop.hu/kezelesek/gyokerkezeles-leiras/n a fogai elszíneződése egy gyökérkezelés, vagy a fluorózis – azaz a túl sok fluorid fogyasztása – következménye, akkor a fogfehérítés helyett a

 • direkt és indirekt héjak, valamint a fémmentes koronák

felhelyezése adhatja vissza Önnek a ragyogó mosolyát.

A fogak érzékenysége még a legszebb napot is elronthatja, hiszen a hirtelen, nyilalló fájdalom a legváratlanabb pillanatokban jelentkezik, és akár órákon át is tarthat. Ha Ön sem mer felszabadultan meginni egy csésze forró kávét, vagy a gyermekével, partnerével önfeledten fagyizni, akkor ideje megtennie az első lépést, és felkeresni rendelőnket.

A fogak túlzott érzékenységét több tényező is kiválthatja, aminek ismeretében

vagy

orvosolhatjuk a problémát.

A harapásra érzékeny fogak esetén a fájdalom nem magában a fogban jelentkezik, hanem a fog gyökere, illetve az abban található idegek okozzák. Amikor a páciens ráharap a beteg, gyulladt fogra, akkor a gyökércsúcsot nyomás éri, és ez váltja ki a meglehetősen kellemetlen érzékenységet vagy fájdalmat.

A pontos diagnózis természetesen csak a vizsgálatok elvégzése után állítható fel, és ennek ismeretében válhat szükségessé a

vagy a

Ki ne áhítozna hófehér, ragyogó fogakra, olyanokra, amiket mindenki megcsodál? A természet azonban csak keveseket ajándékoz meg velük, mi több, a fogak eredeti színe is rendelkezik némi sárgás árnylattal még akkor is, ha megfelelően ápoljuk őket.

A vágyott gyönyörű, fehér fogak mindenki számára elérhetőek, azonban más-más kezelésre lehet szükség hozzá. Ha Önnek a

nem nyújtja az elvárt eredményt, a különféle árnyalatú

 • direkt és indirekt héjak

jelenthetnek kielégítő megoldást.

Az ínygyulladás az egyik legalattomosabb fogászati probléma – először csak egy kis ínyvérzéssel jár, amit a legtöbben egy vállrándítással vesznek tudomásul. A tünetek azután egyre súlyosabbak lesznek, míg a végén már komoly fájdalom is kialakulhat. És ha ez még nem lenne elég, a történet vége könnyen lehet a fogak elvesztése is.

Ha már fennállnak Önnél az ínygyulladás tünetei, akkor ne halogassa a fogorvos felkeresését, mert csak a megfelelő beavatkozásokkal, így a

míg kezdeti stádiumban a

lehet happy end a sztori vége.

Az álommosolyhoz vezető „legrövidebb” út a

 • mosolytervezés.

Mielőtt a mosolytervezés létezett, a fogászati beavatkozások végeredményét csak akkor láthatta a páciens, amikor elkészült a fogpótlás, vagy az egyéb beavatkozás. Ma azonban a modern tervezőprogramoknak köszönhetően előre megnézheti, hogy a különféle megoldásokkal milyen lesz a mosolya, és arra is lehetősége van, hogy orvosával közösen alakítsa ki a fogak formáját, és válassza ki a színüket.

Ha Ön is csodás fogsort szeretne, akkor kérjen időpontot most, és tervezze meg velünk az álommosolyát!

A teljes élethez a teljes fogsor is hozzátartozik, de az is fontos, hogy a fogsor stabil legyen. A kivehető fogsorokkal éppen az a legnagyobb probléma, hogy könnyedén elmozdulhatnak, ezért kényelmetlen a viselésük, az elmozdulástól való félelem pedig gátlásossá is teheti a viselőjüket.

Ha szeretné a kivehető protézisét rögzített fogpótlásra cserélni, akkor olvassa el a

 • fogászati implantátumokkal

és a

 • fogpótlásokkal

kapcsolatos tudnivalókat, és tájékozódjon az Önnek legmegfelelőbb megoldásokról, hogy újra felszabadultan élvezhesse a családi ebédeket, és Ön legyen a társaság középpontja!

Egy rossz szájszagú emberrel mások sem szívesen tartózkodnak egy helyiségben, ez a meglehetősen gyakori probléma valahogy mégis tabunak számít. Pedig a kellemetlen lehelet több komoly fogászati megbetegedésre is utalhat – például fogágybetegségekre, de a fogkő is lehet az oka –, amiket nem lenne szabad elhanyagolni.

A rossz szájszag megszüntetése történhet a

 • fogágybetegségek kezelésével

vagy a

 • fogkő eltávolításával.

Ha a bölcsességfogak egészségesek, és van hely a számukra a szájban, akkor nincs velük semmi teendő, vagyis ugyanúgy kell ápolni/tisztítani őket, mint a többi fogat. Ez azonban nagyon ritka eset, a legtöbbször ugyanis adódik valamilyen gond ezekkel a fogakkal.

Előfordulhat, hogy nem függőlegesen nőnek, hogy csak részben törik át a fogínyt, de az sem ritka, hogy ráhajlanak a mellettük lévő őrlőfogra, amiket így képtelenség lesz megtisztítani.

Amennyiben Ön is sokat szenved a bölcsességfogai miatt, nem marad más hátra, mint a

hogy a gyógyulási idő után újra élvezhesse a fájdalommentes rágás örömét.

A fogkőre sokan gondolnak csak úgy, mint szimpla esztétikai kérdésre. Ez részben igaz is, hiszen az elszíneződött fogak a legkevésbé sem vonzóak, ám ez csak a kisebb probléma.

Ha ugyanis a páciensek elhanyagolják a fogkövet, és nem távolíttatják el rendszeres időközönként, akkor begyulladhat a fogíny, ami a későbbiekben sokkal súlyosabb tüneteket is okozhat.

Ha az Ön fogain is jól látható a fogkő, akkor az Ön számára szükséges kezelés a

lesz.

A felnőttkori rossz fogak mindig gyermekkorra vezethetőek vissza. Hiszen mindenki tudja, hogy milyenek a lurkók – nem fűlik a foguk az esti és reggeli fogmosáshoz, és ha tehetik, szívesen kihagyják ezt a számukra terhes műveletet.

Mint szülő, Ön nem állhat ott folyton a csemetéje mellett, hogy ellenőrizze, mosott-e fogat, és a helyes technikát alkalmazta-e, viszont gondoskodhat róla, hogy kevésbé szuvasodjanak a fogai. Ebben a modern fogászat lesz az Ön segítségére a

aminek során az őrlőfogakra kerül egy fényre kötő, műanyag réteg, ami lezárja a barázdákat, megakadályozva ezzel, hogy a baktériumok elszaporodjanak bennük.

A fogcsikorgatók egy része nem is tud róla, hogy éjszakánként előre-hátra, vagy jobbra-balra mozgatja a fogait. Akik viszont tudják, azok sem fordulnak vele sok esetben orvoshoz, egyszerűen nem foglalkoznak a problémával.

A legnagyobb baj a fogcsikorgatással az, hogy a fogak kopásán túl egyéb tünetekért is felelős – az állkapocs-ízület károsodása mellett kísérheti fejfájás, de a reggelente jelentkező kialvatlanság is utalhat rá, hogy Ön álmában csikorgatja a fogait.

A fogcsikorgatás kiváltó okának megtalálása gyakran ütközik nehézségekbe, hiszen annak pszichoszomatikus okai is lehetnek, amiből az is következik, hogy a probléma kezelése igen összetett. Azonban az

 • állkapocs-ízületi kezelésekkel

és a

jó eredmények érhetőek el.

A szabályos, fehér fogak önmagukban még nem elegendőek a gyönyörű mosolyhoz. A lenyűgözően szép fogsorhoz az egészséges, éppen megfelelő mennyiségű íny is hozzátartozik.

A visszahúzódott, túl kevés íny meglehetősen groteszk látványt nyújt mosolygás közben, és a lenőtt íny is elcsúfíthatja a nevetést. Mindkét esetben az

jelenthet megoldást a problémára.

A terhesség alatt a kismama szervezete számtalan változáson megy keresztül, ezért is fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson a megfelelő szájhigiéniára, és részt vegyen a fogászati szűrővizsgálatokon.

A gyermekvárás időszakában felmerülő kérdésekre és problémákra dentálhigiénikusaink készséggel válaszolnak Önnek.