Barázdazárás

Barázdazárás

Kis Pácienseinknek

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő szájhigiénia kialakítása már gyermekkorban. Érdemes már óvodás korban hozzászoktatni a kisgyerekeket a fogorvosi vizsgálathoz, hogy a későbbiekben megkönnyítsük helyzetüket, ne kötelességnek érezzék a fogorvoshoz járást.

Mindenesetre tegyük játékossá a fogmosást, építsük be gyermekeink napi rutinjába!

Barázdazárás

Az első maradófog 6 éves korban bújik elő, gyakran a szülők észre sem veszik az új fogacska megjelenését. Az előbukkanó nagyőrlőfognak egy életen keresztül „állnia kell a sarat”. Amennyiben ez a fogacska túl korán elkezd szuvasodni, számos fogászati és fogszabályozási probléma forrása lehet a jövőben.

Előfordul, hogy az őrlőfogaknak sekély barázdáik vannak, amelyek fogkefével jól tisztíthatók. Azonban a legtöbb esetben a rágófelszínek mély barázdákkal rendelkeznek, ezeket szinte lehetetlen fogkefével rendesen megtisztítani. Ilyenkor alakul ki könnyedén a szuvasodás, hiszen a barázda alja közel esik a fog belső rétegéhez, és amennyiben a barázdák mélyén megmarad a lepedék, az könnyen fogszuvasodáshoz vezethet.

A barázdazárással és a megfelelő szájápolással megőrizhetjük az őrlőfogak épségét: a kezelést ideális esetben a fog kibújását követő fél éven belül kell elvégezni. Ilyenkor, ha még a szuvasodás nem alakult ki, fúrás nélkül, a rágófelszín megtisztításával, és a barázda feltöltésével megfelelő formát kap a fogacska.

Ha már mélyebbre jutott a szuvasodás, akkor kiterjesztett barázdazárást végezhetünk. Ebben az esetben eltávolítjuk a szuvasodást, és kompozit tömőanyaggal visszaépítjük az eltávolított részeket.

Fogszabályozás gyermekeknél

Érdemes már kisgyermekkorban meglátogatni a fogszabályozó szakorvost, hiszen ekkor kezdődik a vegyesfogazat időszaka. Itt még idejében észrevehetőek az esetleges rendellenességek, a rossz szokások könnyebben megszüntethetőek, helyes irányba terelhető az állcsontfejlődés. A legtöbb esetben többnyire kivehető készülékekkel is elérhető a kívánt eredmény.


Köszönjük megkeresését!