Rögzített esztétikus fogszabályozó készülék

Önligírozó (lágy erőkkel ható) esztétikus fogszabályozó készülék

Érdekel az ajánlat, szeretnék bejelentkezni egy konzultációra. Visszahívást kérek!

Köszönjük megkeresését!


A rögzített készülékek ezen esztétikus típusa gyorsan, a külvilág számára alig látható/érzékelhető módon biztosítja a szép, harmonikus fogazat elérését. Manapság egyre több fiatal és felnőtt páciensben merül fel a rendezett, szép mosoly iránti igény. Nem számít, hogy a páciensek mely korcsoport képviselői, az ambíciók azonosak: a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járó, gyors, szép mosoly elérése, a fogszabályozó készülék minimális láthatósága mellett.


A hagyományos fogszabályozókhoz képest a lágy erőkkel ható készülékeket úgy fejlesztették ki, hogy működésük a sokkal kisebb súrlódás elvén alapuljon. Ennek segítségével a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás lecsökken, ennek köszönhetően a fogak sokkal kisebb erőkkel mozgathatók, akár felnőtt korban is.


Megjegyzés: Az oldalon látható grafikákon a DAMON-rendszerét mutatjuk be, de a kezelőorvos döntése alapján más rendszert is javasolhat, személyre szabottan.


Esztétikus fogszabályozó 3-3-ig az alsó fogíven, teljesen esztétikus fogszabályozó 5-5-ig a felső fogíven


3-3: ez esetben az esztétikus (zafír) brekettek egy állcsonton szemfogtól szemfogig terjednek, tehát szemből nézve jobbra 3 és balra is 3 fogra kerülnek rögzítésre.

5-5: kiterjedtebb ez esetben a zafír-brekettek használata, ugyanis a kisőrlőkre is esztétikus brekett kerül, tehát a teljes esztétikai zónára kiterjed, nem láthatóak a fogszíntől erősen elütő fém tappancsok. 

A fenti modell felső állcsontján 5-5, míg az alsón 3-3 rögzítést szemléltetünk.

Önligírozó (lágy erőkkel ható) teljesen esztétikus készülék


Egyedülálló esztétikai megjelenés a legmagasabb igényeknek megfelelően. Nem számít, hogy férfi vagy nő, fiatal vagy idős, a fogszabályozó kezeléssel szembeni elvárások egy dologban megegyeznek. Az általuk viselt készülék legyen maximálisan esztétikus, észrevehetetlen és a lehető legrövidebb idő alatt produkáljon eredményt. Rendelőnkben használt ezen típusú esztétikus fogszabályozó készülék amellett, hogy viselete diszkrét, teljesen fémmentes is, így a fémallergiás pácienseinknek is nyugodt szívvel ajánljuk. A készülék a mai legmodernebb eljárással készült, hogy esztétikai és technikai szempontból is eleget tegyen a legmagasabb elvárásoknak.

Technikai előnyök:

  • Teljesen esztétikus, közel láthatatlan bracketek
  • Áttetsző, elszíneződétől mentes kerámia bracketek
  • Teljesen fémmentes
  • Gyors, látványos eredmény
  • Rövid kezelési idő
  • Kényelmes


Parodontológiai érintettség és a fogszabályozás? Körültekintéssel lehetséges!


A fenti képeken az alábbi kiindulási eset és a kezelés végeredménye látható:

A fogszabályozó kezelés egyre inkább korhatárok nélkül tud zajlani. Nagyon sok esetben nem csak esztétikai ok áll a kezelés hátterében, hanem a fogak életidejének növelése, a rágófunkció javítása a fogszabályozó kezelés fő célja. A képen látható hölgy páciensnél a réses fogazat a parodontológiai érintettség miatt alakult ki. Fogágybetegség következtében visszahúzódó csontmennyiség már nem tudta olyan erősen tartani a fogakat, ezért terhelés hatására azok elkezdtek kidőlni és rések jelentek meg. A mélyharapás miatt, egyre inkább beszűkült az alsó fogív mérete és a front régióban jelentős torlódás alakult ki. A felső fogív tágítása után, az alsó fogíven fix fogszabályozó kezeléssel sikerült elegendő helyet nyerni a torlódás oldásához.

A kezelés megelőző jelentős mértékű torlódása és a parodontológiai érintettség miatt a kezelés végeredményének biztos megtartása érdekében és a fogak visszarendeződésének megelőzése céljából a kezelést követően fix retainer került beragasztásra az alsó fogak nyelv felőli oldalára. A jobb oldali kép éppen a kezelés végén, a levétel során készült. Még látható a fogak külső felszínén a fogszabályozó készülék, de már felragasztásra került a fix retainer, ami a fenntartó kezelés része. 


Gyakran ismételt kérdések


A rögzített fogszabályozó készülék felragasztása teljes mértékben fájdalommentes. A felhelyezés során a fogak felszíne letisztításra kerül, majd minimális ragasztóanyaggal, pontos megfelelő pozícióba illesztés után felragasztásra kerülnek a tappancsok (bracketek), melyeket speciális lámpával való megvilágítással stabilizálunk. Ezek után kerül behelyezésre az ív, amely összefogja a bracketeket.

A fogszabályozó készülék felhelyezés után szokatlan érzést kelthet, de pár nap után teljesen természetes válik viseletük. Előfordulhat pár napos fogérzékenység, az íny, nyelv és ajkak irritációja, melyet több folyadék fogyasztásával mérsékelhetünk. A kifejezetten erre a célra készített viasz fogszabályozóra felhelyezése is enyhítheti a kezdeti kellemetlen tüneteket.

A fogszabályozó készülék és a bracketek ragasztására használt ragasztó sem károsítja a fogakat. A fogak tisztítására kiemelkedő figyelmet szükséges fordítani a fogak nehezebben tisztíthatósága miatt, de ehhez speciális fogszabályozó készülékekhez készített eszközök nyújtanak segítséget.

A fogszabályozó készülék nem gyorsítja, azonban a bracketek körül könnyeben lerakódhat a lepedék, ami ha nincs körültekintően, rendszeresen tisztítva fogszuvasodáshoz vezethet.

A bracketek körül könnyeben megül a lepedék, így ennek a területnek a tisztítása kiemelkedően fontos. Számos kifejezetten fogszabályozáskor használható fogtisztító eszköz alkalmazható, mint például az egyedi, ragasztott fogszabályozóhoz kialakított fogkefe, fogköztisztító kefe, egycsomós fogkefe, elektromos fogkefe. Ezek használatáról szakorvosunk és higiénikusaink nyújtanak teljes körű tájékoztatást.

A kezelési tervben foglaltak a fogak általánosan vett mozgási idejével kalkulálnak, azonban minden páciens más, így az életkor, aktiválások sűrűsége, csontszerkezet, leesett bracketek is befolyásolhatják a kezelés időtartalmát.

Ilyen esetben minél hamarabb célszerű értesíteni a fogszabályozó szakorvost és időpontot egyeztetni a probléma kezelésére. Ha a leesett bracket nem kerül időben visszaragasztásra, a fog elkezdhet visszamozdulni az eredeti, fogszabályozás előtti helyzetébe.

A retenciós készülék funkciója, hogy a fogakat helyben tartsa a fogszabályozás után, ameddig az állcsont, az íny és a lágyrészek alkalmazkodnak a fogak új helyzetéhez, megelőzve azok eredeti helyzetbe való visszamozdulását. 

Rögzített fogszabályozó esetében 1-2 évig szükséges a retenciós készülék hordása.

A fogszabályozó készülék nem akadályoz a sportolásban, de külső rögzített készülék esetében a küzdő-és csapatsportok űzésénél célszerű fogszabályozó készülékhez készített fogvédőt használni.

Jellemzően a fogszabályozás kezdeti szakaszában előnyös, segíti a brekettek/tappancsok viselésének megszokását, csökkenti az esetlegesen fellépő nyálkahártya-irritációt. Megesik ugyanis, hogy a fogszabályozó felhelyezését követően a brekettel érintkező lágyszövetek sérülést szenved(het)nek el a mechanikai irritációtól. Egyszerűen egy kis golyót gyúrva a viaszból, be kell kenni vele a tappancsot a kívánt hatás eléréséhez. A viasz számos ízben kapható.

Jelentkezzen be fogszabályozás konzultációnkra!


Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Balogh Enikő

"Ha minden zord körülötted, a mosolyod akkor is ragyog. Nálunk a funkció és az esztétika kéz a kézben jár. Egyél jókat és nevess bátran. Mi segítünk :)"

További információ
Dr. Balogh Enikő Fogszabályozó szakorvos