Esztétikus tömések

Esztétikus kompozit, fehér színű fogtöméseket készítünk Budán, a XI. kerületben.


A páciensek egyre növekvő esztétikai igénye indokolja a tömőanyagok terén bekövetkező forradalmi újításokat: az esztétikus töméskészítésnél használatos kompozit anyagok az amalgámot csaknem teljesen kiszorították a piacról. A mai fogászati esztétikus tömőanyagok kielégítik Pácienseink igényeit, segítségükkel teljesen visszanyerhető az a szín és forma, mely a fogat alapállapotában jellemezte. A közhiedelmekkel ellentétben azonban az amalgám esztétikai hátránya mellett nem rossz tömőanyag. Egy amalgámtömés készítése sokkal kevésbé technikaérzékeny, mint a korszerű kompozit töméseké.

Kompozit tömőanyagok

Kompozit tömőanyagokból ma már rengeteg fajtát ismerünk, különböző tömőanyagszínek vannak a dentin, azaz a fog belső részének, illetve a zománc visszaépítéséhez. Más tömőanyagot célszerű használni az őrlő és a metszőfogak ellátásához is, mindezek árban is különböznek.

Hogyan készül?

A mai modern anyagoknak köszönhetően, a legtöbb esetben elegendő csak a szuvas részek eltávolítása, egészséges foganyagot nem áldozunk fel, ezzel szemben amalgám tömés készítésénél sokszor a fog ép részéből is el kell távolítani, hiszen az amalgámot a speciálisan kialakított üregforma is rögzíti.

Az esztétikus tömés készítés nehézsége, hogy csak teljesen száraz környezetben készíthető el, de rendelőnk felszereltsége mellett ez nem akadály. Az üregalakítást követően az üreg felszínét tisztítjuk, előkészítjük, majd kiszárítjuk, ezután egy ragasztóanyagot helyezünk a fogfelszínre, ami létrehozza a kapcsolatot a fog és a tömés között. A tömőanyagot megfelelő rétegzési technikával visszük be az üregbe és minden réteg után megvilágítjuk, hogy a kötés elinduljon, a tömés megfelelő szilárdságúvá váljon. Végső lépésként a tömés kidolgozása következik: különböző finírozó eszközökkel, finomszemcsés gyémántokkal, végül gumi polírozó eszközökkel természetessé, simává alakítjuk a fogakat.


Mikor kell cserélni?

Ha régi kompozit tömésének széle elszíneződött, zsugorodni kezdett, a tömés mentén szuvasodás alakulhat ki, ilyenkor a kompozit tömések cserére szorulnak.


Érdemes fogorvoshoz fordulni, ha a foga:

– gyanúsan elszíneződött

– érzékennyé vált hidegre, melegre

– nyilalló fájdalmat érez

– rágásra érzékennyé vált

– letört egy darabja, vagy kettétört


FONTOS

Ellenőriztesse rendszeresen régi amalgám töméseit, szükség szerint cseréltesse azokat! Erről szóló oldalunkat itt találja.


Mikor ellenőriztette utoljára meglévő fogtömései állapotát? Kérjen időpontot fogorvosainkhoz budai modern fogászati rendelőnkbe!


Köszönjük jelentkezését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete:

Dr. Körhegyi Eszter

"Munkám során kiemelt gondot fordítok a megelőzésre és a felmerülő kérdések megválaszolására is, mert hiszem, hogy a közösen elért eredményeink csak így lehetnek hosszú távon is sikeresek."

További információ
Dr. Körhegyi Eszter Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Dr. Rangics Anna

"Fogorvosi munkám során a legfontosabb számomra a precíz munkavégzés és a preventív szemlélet. Célom, hogy magabiztos mosollyal távozzon a rendelőből."

További információ
Dr. Rangics Anna Fogorvos