Rögzített fogpótlások

A technika és a fogorvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már a fogpótlások a legmagasabb esztétikai igényeket is kielégítik, és a legkülönfélébb foghiányok ellátására többféle megoldás közül választhatunk. Rendelőnk csapata valamennyi fogpótlástípus készítésében gyakorlott. A hiányzó fogak pótlása nem csak a manapság igen nagy szerephez jutó esztétika miatt fontos. A nagyobb kiterjedésű foghiányok miatt a rágás elégtelen lesz, ami a későbbiekben emésztőrendszeri zavarokat okozhat, az állkapocsizületi problémákról nem is beszélve. Már csupán egy fog hiánya is zavart okozhat a rágószervben. A foghiányt határoló fogak próbálják zárni a keletkezett rést, bedőlnek, alsó foghiány esetén megereszkednek. A foghiány helyén pedig csontlebontódás indulhat meg, minél több ideig várunk a pótláskészítéssel.

Korona

Csupán a fog koronai részét helyreállító fogpótlás a szólókorona. Koronakészítésre akkor kerül sor, ha már annyi foganyag hiányzik, hogy az töméssel nem rekonstruálható. Ilyen esetben a fogat gyémánt csiszoló eszközökkel preparáljuk, azaz „lecsiszoljuk”, és lenyomatot veszünk az állcsontról, beleértve az érintett területet. Minden esetben lenyomatot kell venni mindkét állcsontról, illetve egy kulcslenyomatot, mellyel az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét rögzítjük. Ezeket a fogtechnikai laboratóriumba küldjük. Itt történik a mintakészítés a lenyomatok segítségével, melyen a fogtechnikus megmintázza a koronát. Fontos lépése még a rendelőben történő fogszínmeghatározás, melyet a pácienssel együtt végzünk. Gyakran fotót küldünk a laboratóriumba is, hogy az egyedi anatómiai sajátosságokat a fogtechnikus utánozni tudja a készülő fogpótláson.


Látta már a cirkónium-korona akciónkat? Ismeri ennek előnyeit?

Érdekel a cirkon korona.


Csapos korona

Ha már csak minimális a megmaradt ép foganyag, illetve gyökérkezelt fogról beszélünk, akkor ún. csapos felépítés után készül a korona. Ez többféle módon történhet. Minden esetben a gyökércsatornában ragasztással rögzülő stiftet-csapot helyezünk az előkészített foggyökérbe. Ez készülhet fémből, egy lenyomat alapján a fogtechnikus keze által, ebben az esetben a gyökérben lévő fém csap része a csonk is – együtt csapos műcsonk – ami pótolja a fog hiányzó koronai részét, majd minden a koronakészítés lépéseivel folytatódik. Esztétikusabb és minőségileg szintén kiváló eredmény érhető el a ma már elengedhetetlen üvegszálas csapokkal. A gyökércsatornából eltávolítjuk a gyökértömés egy részét és azt megfelelő alakúra alakítjuk a beragasztandó csapnak megfelelően. Majd a töméskészítés lépései során ismertetett módszerrel beragasztásra kerül a gyökércsatornába és eköré az üvegszálas csap köré építjük fel csonkfelépítő anyagból magát a fogcsonkot, melyre elkészülhet a korona.

Vállas preparálás előnyei

A fogak koronához történő előkészítéséhez a vállas preparálási technikát alkalmazzák orvosaink. Ez a régi módszerekkel ellentétben több előnnyel is rendelkezik. Sokkal inkább szövetkímélő eljárás, a régi csiszolástípusokkal ellentétben a korona széle nem kerül az íny alá, ezzel ínygyulladást okozva és nehezebbé téve a tisztítást. A fogba preparált váll pedig a korona szélének biztosít elég helyet ezáltal nem készül elálló szélű korona, nem sejlik át fém-kerámia koronánál sem a szürkés fémszín, amely különösen a mosolyzónában rendkívül hátrányos esztétikailag.

A koronák anyagai

Anyagtani szempontból is többféle koronát készítenek fogorvosaink. Ilyenek például a fémkerámia korona, itt fémötvözetekből készül a fémváz, melyet porcelánnal lepleznek. Igazán esztétikus eredmény a cirkónium, illetve préskerámia koronával érhető el. Cirkon-kerámia esetében a korona váza cirkóniumból készül, ami egy teljesen fehér anyag, majd erre kerül a kerámia réteg, vagy készülhet a korona csak cirkónium felhasználásával is. Frontterületen gyakran alkalmazott koronatípus a préskerámia korona, mely pusztán kerámiából áll, teljesen fémmentes, kimagasló esztétikai eredményt biztosít.

Egyes fogpótlásaink a CAD/CAM technológia segítségével készülnek, amikor számítógépes tervezés után egy frézgép végzi a pótlás kifaragását.

Ideiglenes korona (Scutan-rendelői vagy PMMA-fogtechnikusi)

A korona előkészítés és a végleges korona átadása közötti időszakra ideiglenes koronát készítünk. Ez készülhet a szék mellett azonnal kül. műanyag alapú anyagok felhasználásával (ez a Scutan), vagy a labor is készíthet ideiglenes koronát különböző erősségű anyagokból (PMMA). Labor által készített ideiglenes korona készítésre általában olyankor kerül sor, ha azt a koronát nem végleges ellátásra szánjuk, de várnunk kell még a végleges korona elkészítésével. Az ideiglenes koronának köszönhetően elkerülhető a fogérzékenység. => olvasson utána az ideiglenes koronákról szóló leírásunknak.

Egyéb indikációk

Korona készítés indikációja lehet még, ha azért készítjük, hogy egy kivehető fogpótlás elhorgonyzásában vegyen részt, például kapocstartó korona, teleszkóp korona vagy lehet a rögzített fogpótlás egyik eleme.

Híd

Az egyik leggyakrabban készített fogpótlás típus a híd. Ilyenkor a hiányt határoló fogakat lecsiszoljuk/vállasan előkészítjük gyémánt csiszoló eszközökkel és lenyomatokat veszünk. A hiányt határoló fogak a pillérfogak, ezek között van a hídtest, ami a hiányt pótolja. A híd ragasztással rögzül a fogakon, hátránya az implantációs fogpótlásokkal szemben, hogy le kell csiszolni a foghiányt határoló, bizonyos esetekben még ép fogakat is. Anyaga lehet fém-kerámia, cirkon-kerámia, teljes kerámia, teljes cirkon.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden fogpótlás élettartamát meghatározza a megfelelő tisztítási, ápolási procedúrák kialakítása, melyet fogorvosaink minden páciensnek személyreszabott oktatás keretében ismertetnek.

Egyéni harapás beállítása kiterjedtebb fogművek készítésénél

...mert a fogpótlás lehet kényelmes is.

Az egyéni harapás beállításának lényege abban áll, hogy a két állcsont egymáshoz viszonított helyzetét az egyén arcmagasságához egyénileg állítjuk meg, meghatározva ezzel az állcsont és a fogak egyéni "lefutását", nem pedig sablon alapján készül el egy viaszharapás alapján.

Különösen javasolt állkapocsizületi problémára hajlamos Paciensek esetében.

Olvasson utána az alábbi linken.

Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: