Gyökérkezelés

A gyökérkezelés a fogak megtartását szolgálja. Szakértő fogorvosaink a gyökérkezelés specialistái. A gyökérkezelés elvégzése a legtöbb esetben teljesen fájdalommentes.

Amikor egy fog belső része, az úgynevezett pulpa begyullad, akkor ezt a gyulladt részt el kell távolítani. Ha ugyanis a kezelést nem végezzük el időben, a fog menthetetlenné válik, és az egyedüli megoldás a beteg rágószerv eltávolítása marad.

A foghúzások ideje lejárt!

Természetesen előfordulnak olyan esetek, amikor a gyulladt foggyökeret nem lehet kezelni, és a fog eltávolítása marad az egyedüli megoldás, de a legtöbbször jó esély van a fog megmentésére – nagyjából 95%-os a sikeres kezelések aránya (azonban mikroszkóp alkalmazásával még a nehezebb esetek is jó eséllyel sikerrel kezelhetőek).

Mi mindent megteszünk azért, hogy a gyökérkezelés a legkisebb fájdalommal járjon az Ön számára. Bízza magát lelkiismeretes fogorvosainkra!

Rendelőnkben elérhető a mikroszkóppal végzett gyökérkezelés is! Ennek részleteiről olvassa el kezelésbemutató irásunkat az alábbi linken.


Gyökérkezelésről általánosságban


Mi is az a fogbél?

A fogbél, azaz pulpa a fog belső része, amely dentinnel fedett. Itt erek, idegek, immunsejtek találhatóak. A fogbél tápláló, védő funkciót lát el, képes beindítani a dentintermelést, illetve ha inger éri, arra védekezési reakcióval reagál. A fogbél a fogbélkamrából és a gyökércsatornákból áll. Fogtól függően beszélhetünk 1 vagy akár 4 gyökércsatornáról is.

Mikor kell gyökérkezelni?

A gyökérkezelés a fogmegtartó kezelések egyik módja. Több okból lehet rá szükség, mint például fogbélgyulladás esetén. Ha a fogszuvasodás olyan mélyre terjed, hogy eléri a fogbelet és a pulpa már nem képes több védő dentin réteget termelni, kialakul a fogbélgyulladás, mely történhet heves fájdalom kíséretében. Ez a leggyakoribb oka a fogorvos felkeresésének általában. Fogunk eleinte csak hidegre, melegre, édes ételek fogyasztására reagál érzékenyebben, de a folyamat előrehaladtával erős fájdalom, ún. pulpitises rohamok alakulnak ki, melyek éjszaka, fekvő testhelyzetben egyre erősödnek, mivel a vérkeringés ekkor megváltozik. A kezdeti stádiumban, ha a szuvas részek maradéktalanul eltávolíthatóak, a fogbél az üregalakítás során csak egy ponton sérült, megpróbálkozhatunk a pulpasapkázás módszerével, melynek során kalcium-és fluorid tartalmú anyagot helyezünk a sérült fogbél részre, majd a fogat töméssel látjuk el. Ha a fogbélgyulladás már nem visszafordítható, el kell végezni a gyökérkezelést. Gyökérkezelést kell végeznünk olyan mély szuvasodás esetén is, amikor a fogbél nagy része is sérül már a szuvas részek maradéktalan eltávolítása következtében.

Gyökérkezelésre szükség lehet, amennyiben a fogat olyan mechanikai sérülés éri, melynek következtében elhal, esetlegesen a fog koronájából sérülés következtében annyi törik le, hogy az már csak gyökérkezelés utáni újrafelépítéssel állítható helyre. Fogaink teljesen tünetmentesen is elhalhatnak, erre röntgenleletek, klinikai vizsgálatok deríthetnek fényt. Ilyenkor annak ellenére,- hogy nincs fájdalom, - el kell végezni a gyökérkezelést, mert egy elhalt fog folyamatos krónikus gyulladást tart fent a szervezetben, továbbá a baktériumok a gyökéren keresztül kijutnak a fog körüli szövetekbe és ezek gyulladását is okozhatják. Sok esetben ez fájdalommal jár, kopogtatási, ráharapási érzékenység jelentkezhet, súlyosabb esetben duzzanat is jelentkezik. Ezek a gyulladt fogak okozhatnak különböző gócbetegségeket is.


Hogyan végezzük el a gyökérkezelést fogászati rendelőnben?


Régi hiedelmekkel ellentétben a gyökérkezelés a legtöbb esetben teljesen fájdalommentesen elvégezhető. Minden esetben kofferdám-izolálást végzünk, melynek előnyeiről itt olvashat. 


Gépi gyökérkezelést alkalmazunk! Aranysztenderd fogászati eszközzel.


Az Ön gyógyulása érdekében rendelőnkben a legjobb minőségű műszerparkkal dolgozunk, orvosaink kedvenc és bevált eszköze itt a VDW Reciproc Gold! A gyökércsatorna hosszát pontosan bemérve készítjük el gyökértöméseinket, melyek a sikeres kezelés alapfeltételei.

Gépi gyökérkezelő berendezésünkkel a beavatkozás gyorsabb, hatékonyabb.

A gyökérkezelés első lépéseként eltávolítjuk a fertőzött foganyag részeket és olyan üreget alakítunk ki, mely lehetővé teszi a hozzáférést a gyökércsatornákhoz. A fogbél teljes egészét eltávolítjuk. Gyökérkezelés során a mechanikai megmunkálás mellett, kémiai fertőtlenítés is történik. Orvosaink a kézi preparáló eszközök mellett, a legkorszerűbb gépi csatorna megmunkáló eszközök gyakorlott használói. A kémiai fertőtlenítés során különböző átöblítőszerek alkalmazásával elimináljuk a baktériumokat, távolítjuk el a szövettörmeléket a gyökércsatornákból. A gyökérkezelés során egy gép-apex locator-segítségével meghatározzuk a munkahosszt – azaz a gyökércsatorna teljes hosszát, a cél ugyanis az, hogy a teljes csatornaszakaszból eltávolítsuk a fertőzött szöveteket és egy olyan gyökércsatornaformát hozzunk létre, amely alkalmas a gyökértömésre. A jó, falálló gyökértömés megakadályozza a gyökércsatorna újrafertőződését. Elzárja az utat a baktériumok elől a foggyökér csúcsi részénél, a csatorna oldalfalánál illetve a fog koronai része felől is. A gyökércsatornák megfelelő formára alakítása után sor kerül a gyökértömésre, melyet orvosaink a legkorszerűbb anyagok felhasználásával végeznek el.


Komplikációk
Sajnos a fogorvos legalaposabb munkája ellenére is előfordulhatnak komplikációk a gyökérkezelés során. Ez főleg a gyökércsatorna-rendszerek bonyolult anatómiájából adódik. Görbe vagy szűk csatornák során a gyökérkezelő műszerek törhetnek, a gyökércsatornák oldalcsatornákkal is rendelkezhetnek, melyek csak többszörös hosszadalmas kezelések alkalmával tisztíthatóak ki. Ezek jelenléte miatt a kezelések között panaszok léphetnek fel, például fájdalom, duzzanat. Sajnos az is elképzelhető, hogy a fogat el kell távolítani, hozzátennénk, hogy a modern fogászatnak köszönhetően erre már egyre ritkábban kerül sor.

A gyökértömés után

Beszélnünk kell továbbá a gyökérkezelt fogak végleges ellátásáról. Ez a folyamat sok esetben annyi foganyagfeláldozással jár, hogy egy egyszerű töméssel nem restaurálható a fog. Ebben az esetben betétet, vagy csapos koronát készítünk. Ezek a restaurációk jobban védik a gyökérkezelt fogat a töréssel szemben, illetve teljesen anatomikus forma alakítható ki segítségükkel. 

Mi a fogászati lézer szerepe gyökérkezeléseknél?


Az intenzív lézerfény tisztítja a csatornákat, a lézer 100%-osan sterilizál, ezáltal hatékonyabb gyökércsatorna tisztítás és fertőtlenítés érhető el alkalmazásával, mint a hagyományos eljárás keretein belül.

Sok esetben a lézerrel kiegészített gyökérkezelés gyógyulási ideje rövidül, ill. nincs szükség annyi kontrollra sem, mint a hagyományos gyökérkezeléskor.

Hogyan is zajlik a gyökérkezelés?


Jó eséllyel megmentjük a fogát! Már mikroszkóppal is!

Jelentkezzen be gyökérkezelő specialistáinkhoz a XI. kerületben található fogászati rendelőnkbe!


Köszönjük jelentkezését!