Bölcsességfog eltávolítás


Kérjen visszahívást, és kollégáink segítenek az Önnek megfelelő időpont megtalálásában! Szabaduljon meg gyorsan, kíméletesen bölcsességfogaitól, mielőtt panaszt okoznának!


Köszönjük megkeresését!


Problémát okozó bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak kibújásához gyakran nem áll rendelkezésre elég hely, az ilyen fogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki. Gyakori a bölcsességfogak szuvasodása, illetve előfordul, hogy az összes előttük álló fogat nyomják előre, ami harapási rendellenességhez, torlódáshoz vezethet. Ilyen esetekben szükséges eltávolítani a bölcsességfogat. A gyulladt bölcsességfogak számos egyéb problémát okozhatnak, így érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni. 


Leggyakoribb problémák:

1. Leghátsó fog lévén tisztítása nehézkes, ami miatt korán szuvassá válhat. Vannak esetek, amikor töméssel megtartható a fog, azonban ha már gyökérkezelés válna szükségessé, megfontolandó a bölcsességfog szájsebész általi eltávolítása. A bölcsességfogak gyökércsatorna-rendszerének bonyolult lefutása miatt sok esetben kivitelezhetetlen vagy sikertelen a bölcsességfogak kezelése.

2. A fog előtörése akadályozott. A bölcsességfogak lehetnek csonttal fedettek, vízszintes vagy egyéb rendellenes elhelyezkedésűek. Ha szorosan hozzáfekszenek a sorban előttük álló foghoz, a fogak torlódását is okozhatják vagy a fogívben előttük álló fog gyökerének felszívódását.

3. Gyulladásos tasak alakulhat ki mellettük, amennyiben az íny által fedettek. Visszatérő gyulladást okozhatnak, ami kellemetlen, szájnyitási korlátozottsággal, erős fájdalommal jár. Ilyenkor a gyulladás kezelését követően kell elvégezni a fogeltávolítást. Ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a bölcsességfog megtartható, nem veszélyeztetné a szomszédos fogat az előtörés után, ínykorrekciós műtéttel segíthető a fognak és környezetének alapos tisztíthatósága.

4. Helytelen pozíciója miatt, a sorban előtte álló fog szuvasodását okozhatja a nehezített tisztítás miatt.


Tényleg szükséges a bölcsességfogak eltávolítása?

A bölcsességfogak régen ugyan olyan rágófunkcióval bírtak, mint az összes többi fog. Manapság már kevésbé töltenek be ilyen szerepet. Általában 12-25 éves kor között törnek elő és a fogorvosok ebben az időszakban javasolják az eltávolításukat.


De valóban szükséges ez?

Különböző nézetek léteznek a bölcsességfogak eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban összefoglalunk pár tényt, melyek segítséget nyújtanak a megfelelő döntés meghozatalához.


Esetek, amikor NEM SZÜKSÉGES a bölcsességfog eltávolítása:

 • Ha a fog teljesen egészséges, nincs rajta látható szuvasodás és a körülötte lévő íny sincs gyulladásban,
 • teljesen kinőtt,
 • megfelelő pozícióban nőtt, így nem zavarja a szomszédos fogakat a normális funkciójuk ellátásában.
 • könnyen tisztítható a napi fogmosás során.


Amikor SZÜKSÉGES a bölcsességfog eltávolítása:

 • A fog teljesen az íny alatt van, de nem tud előtörni. Ebben az esetben előfordulhat fog körüli ciszta kialakulása, mely káros hatással lehet a szomszédos fogakra.
 • A fog nem teljesen tört elő, nehéz a tisztítása, ezáltal könnyebben halmozódnak fel körülötte a baktériumok, így szájüregi betegségekhez vezethetnek.
 • Nincs elég hely a fog kinövéséhez, mert a szomszédos fogak túl szorosan helyezkednek el és növekedés során előfordulhat, hogy a szomszédos fogakban kárt okoz. Legtöbbször az alsó bölcsességfog okozza az ilyen típusú problémákat, ezért gyakran még panasz megjelenése előtt érdemes megfontolni az alsó bölcsességfogak húzását, eltávolítását.
 • Bölcsességfog körül érzett fájdalom esetén.
 • Ha a bölcsességfog körülötti szövetek gyakran fertőzöttek.
 • Ha góc alakul ki a fog körül.
 • Fog körülötti ínygyulladás esetén.
 • Ha fogszuvasodás található a szomszédos fogakon és ezek elkezdenek letörni.


Bölcsességfog lézeres kezelése:


A bölcsességfog körüli gyulladt íny kezelésére megoldást kínál a fogászati lézer terápia, mely kíméletesen csökkenti a gyulladást és segíti a gyógyulást.


A rendszeres fogorvosi kontroll mellett, röntgenfelvétel segítségével kiszűrhetők a problémás bölcsességfogak. A fogorvosok általában 25 éves korig javasolják az eltávolításukat, mert 25 éves kor felett a csontszövetek elérik a végleges állapotukat, így nehezebb őket eltávolítani és nehezebben és lassabban is gyógyulnak.

Forrás: Brightside


Rendelőnkben a legtöbb esetben a négy bölcsességfog eltávolítását két alkalommal végezzük el: egyszerre az azonos oldalon lévő alsó ill. felső fogak egy ülésben elvégzett húzása történhet meg, de még ilyen esetben sem vesz általában 45-60 percnél több időt igénybe az érintett beavatkozás.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy amennyiben nem jelentkezik fogászati probléma, nem szükséges a bölcsességfogak eltávolítása. Mindenképpen ajánlott azonban konzultálni fogorvossal a fentebb említett tünetek, problémák megelőzéséhez.


Miért távolítjuk el a bölcsességfogakat? Nézze meg az alábbi videót (angol nyelvű).

Kérdései merültek fel? Nézze meg az alábbi GYIK-et:

Előfordul, hogy a fogszabályzó szakorvos a bölcsességfogak kihúzását javasolja. Mindezt azért teszi, hogy ezzel teremtse meg a fogíven a szükséges helymennyiséget, és/vagy szeretné megelőzni, hogy a kezelését követően a bölcsességfogak előtörjenek és torlódáshoz vezessenek. Ez ugyanis akár több éves fogszabályozás eredményét is tönkre tudná tenni.

A beavatkozások időtartama függ a kihúzandó fogak számától és a bölcsességfogak pozíciójától. Azonban jellemzően 1 húzás esetén kb. 30 perc, míg egy oldalon húzott 2 fog esetén 45-60 perc alatt végezhető el a beavatkozás.

Igen. A húzás teljesen fájdalommentes, erős helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Tekintve, hogy ügyelünk még az injekció fájdalommentes beadására is, Pacienseinknek nem kell tartania a szájsebészeti beavatkozásoktól. Sokkal kevésbé kellemetlen, mint arra előzetesen számítanak.

Az esetek többségében, különösen, ha a bölcsességfog nem tudott előtörni, szükséges varrat behelyezése. Ezt azonban 1 hét elteltével eltávolítjuk, teljesen fájdalommentesen, eközben elvégezve a sebkontrollt is.

Előfordulhat, hogy a sebész javasolja a húzás előtti antibiotikum szedését. A legtöbb esetben azonban a bölcsességfog eltávolítását követő 5 napban ajánljuk az "antibiotikum-kúra" alkalmazását.

Egyszerűbbnek minősülő esetekben, (normál) foghúzásoknál antibiotikumot csak kevés esetben kell szednie a Paciensnek.


Beleegyező nyilatkozat letöltése

Alsó bölcsességfog eltávolítás beleegyező nyilatkozat
Felső bölcsességfog eltávolítás beleegyező nyilatkozat

 

Kérjen időpontot szájsebészetünkre és gyorsan, fájdalommentesen eltávolítjuk bölcsességfogát!

Köszönjük megkeresését!