Bölcsességfog eltávolítás

Szájsebészet akár a hét minden napján a DENTOP Fogászati Rendelőben. Rövid határidővel fogadjuk Önt szájsebészeti szakrendelésünkön! Kérjen visszahívást, és kollégáink segítenek az Önnek megfelelő időpont megtalálásában! Szabaduljon meg gyorsan, kíméletesen bölcsességfogaitól, mielőtt panaszt okoznának!


Köszönjük megkeresését!


Problémát okozó bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak kibújásához gyakran nem áll rendelkezésre elég hely, az ilyen fogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki. Gyakori a bölcsességfogak szuvasodása, illetve előfordul, hogy az összes előttük álló fogat nyomják előre, ami harapási rendellenességhez, torlódáshoz vezethet. Ilyen esetekben szükséges eltávolítani a bölcsességfogat. A gyulladt bölcsességfogak számos egyéb problémát okozhatnak, így érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni. 


Leggyakoribb problémák:

1. Leghátsó fog lévén tisztítása nehézkes, ami miatt korán szuvassá válhat. Vannak esetek, amikor töméssel megtartható a fog, azonban ha már gyökérkezelés válna szükségessé, megfontolandó a bölcsességfog szájsebész általi eltávolítása. A bölcsességfogak gyökércsatorna-rendszerének bonyolult lefutása miatt sok esetben kivitelezhetetlen vagy sikertelen a bölcsességfogak kezelése.

2. A fog előtörése akadályozott. A bölcsességfogak lehetnek csonttal fedettek, vízszintes vagy egyéb rendellenes elhelyezkedésűek. Ha szorosan hozzáfekszenek a sorban előttük álló foghoz, a fogak torlódását is okozhatják vagy a fogívben előttük álló fog gyökerének felszívódását.

3. Gyulladásos tasak alakulhat ki mellettük, amennyiben az íny által fedettek. Visszatérő gyulladást okozhatnak, ami kellemetlen, szájnyitási korlátozottsággal, erős fájdalommal jár. Ilyenkor a gyulladás kezelését követően kell elvégezni a fogeltávolítást. Ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy a bölcsességfog megtartható, nem veszélyeztetné a szomszédos fogat az előtörés után, ínykorrekciós műtéttel segíthető a fognak és környezetének alapos tisztíthatósága.

4. Helytelen pozíciója miatt, a sorban előtte álló fog szuvasodását okozhatja a nehezített tisztítás miatt.


Tényleg szükséges a bölcsességfogak eltávolítása?

A bölcsességfogak régen ugyan olyan rágófunkcióval bírtak, mint az összes többi fog. Manapság már kevésbé töltenek be ilyen szerepet. Általában 12-25 éves kor között törnek elő és a fogorvosok ebben az időszakban javasolják az eltávolításukat.


De valóban szükséges ez?

Különböző nézetek léteznek a bölcsességfogak eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban összefoglalunk pár tényt, melyek segítséget nyújtanak a megfelelő döntés meghozatalához.


Esetek, amikor NEM SZÜKSÉGES a bölcsességfog eltávolítása:

 • Ha a fog teljesen egészséges, nincs rajta látható szuvasodás és a körülötte lévő íny sincs gyulladásban,
 • teljesen kinőtt,
 • megfelelő pozícióban nőtt, így nem zavarja a szomszédos fogakat a normális funkciójuk ellátásában.
 • könnyen tisztítható a napi fogmosás során.


Amikor SZÜKSÉGES a bölcsességfog eltávolítása:

 • A fog teljesen az íny alatt van, de nem tud előtörni. Ebben az esetben előfordulhat fog körüli ciszta kialakulása, mely káros hatással lehet a szomszédos fogakra.
 • A fog nem teljesen tört elő, nehéz a tisztítása, ezáltal könnyebben halmozódnak fel körülötte a baktériumok, így szájüregi betegségekhez vezethetnek.
 • Nincs elég hely a fog kinövéséhez, mert a szomszédos fogak túl szorosan helyezkednek el és növekedés során előfordulhat, hogy a szomszédos fogakban kárt okoz. Legtöbbször az alsó bölcsességfog okozza az ilyen típusú problémákat, ezért gyakran még panasz megjelenése előtt érdemes megfontolni az alsó bölcsességfogak húzását, eltávolítását.
 • Bölcsességfog körül érzett fájdalom esetén.
 • Ha a bölcsességfog körülötti szövetek gyakran fertőzöttek.
 • Ha góc alakul ki a fog körül.
 • Fog körülötti ínygyulladás esetén.
 • Ha fogszuvasodás található a szomszédos fogakon és ezek elkezdenek letörni.


Bölcsességfog lézeres kezelése:


A bölcsességfog körüli gyulladt íny kezelésére megoldást kínál a fogászati lézer terápia, mely kíméletesen csökkenti a gyulladást és segíti a gyógyulást.


A rendszeres fogorvosi kontroll mellett, röntgenfelvétel segítségével kiszűrhetők a problémás bölcsességfogak. A fogorvosok általában 25 éves korig javasolják az eltávolításukat, mert 25 éves kor felett a csontszövetek elérik a végleges állapotukat, így nehezebb őket eltávolítani és nehezebben és lassabban is gyógyulnak.

Forrás: Brightside


Rendelőnkben a legtöbb esetben a négy bölcsességfog eltávolítását két alkalommal végezzük el: egyszerre az azonos oldalon lévő alsó ill. felső fogak egy ülésben elvégzett húzása történhet meg, de még ilyen esetben sem vesz általában 45-60 percnél több időt igénybe az érintett beavatkozás.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy amennyiben nem jelentkezik fogászati probléma, nem szükséges a bölcsességfogak eltávolítása. Mindenképpen ajánlott azonban konzultálni fogorvossal a fentebb említett tünetek, problémák megelőzéséhez.


Miért távolítjuk el a bölcsességfogakat? Nézze meg az alábbi videót (angol nyelvű).

Kérdései merültek fel? Nézze meg az alábbi GYIK-et:

Előfordul, hogy a fogszabályzó szakorvos a bölcsességfogak kihúzását javasolja. Mindezt azért teszi, hogy ezzel teremtse meg a fogíven a szükséges helymennyiséget, és/vagy szeretné megelőzni, hogy a kezelését követően a bölcsességfogak előtörjenek és torlódáshoz vezessenek. Ez ugyanis akár több éves fogszabályozás eredményét is tönkre tudná tenni.

A beavatkozások időtartama függ a kihúzandó fogak számától és a bölcsességfogak pozíciójától. Azonban jellemzően 1 húzás esetén kb. 30 perc, míg egy oldalon húzott 2 fog esetén 45-60 perc alatt végezhető el a beavatkozás.

Igen. A húzás teljesen fájdalommentes, erős helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Tekintve, hogy ügyelünk még az injekció fájdalommentes beadására is, Pacienseinknek nem kell tartania a szájsebészeti beavatkozásoktól. Sokkal kevésbé kellemetlen, mint arra előzetesen számítanak.

Az esetek többségében, különösen, ha a bölcsességfog nem tudott előtörni, szükséges varrat behelyezése. Ezt azonban 1 hét elteltével eltávolítjuk, teljesen fájdalommentesen, eközben elvégezve a sebkontrollt is.

Előfordulhat, hogy a sebész javasolja a húzás előtti antibiotikum szedését. A legtöbb esetben azonban a bölcsességfog eltávolítását követő 5 napban ajánljuk az "antibiotikum-kúra" alkalmazását.

Egyszerűbbnek minősülő esetekben, (normál) foghúzásoknál antibiotikumot csak kevés esetben kell szednie a Paciensnek.


Beleegyező nyilatkozat letöltése

Alsó bölcsességfog eltávolítás beleegyező nyilatkozat
Felső bölcsességfog eltávolítás beleegyező nyilatkozat

Kérjen időpontot szájsebészetünkre és gyorsan, fájdalommentesen eltávolítjuk bölcsességfogát!

Köszönjük megkeresését!