Fájdalom gyökérkezelés után

Fájdalom gyökérkezelés után

Normális, ha a gyökérkezelés után fáj a fogam? És ha ez még néhány nap után sem múlik? Ezekre a gyakran felmerülő kérdésekre igyekszünk most megnyugtató választ adni.


Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fog belső része, melyben az erek és idegek találhatók, megsérül és begyullad. Ezt leggyakrabban szuvasodás vagy mechanikai sérülés, például a fog letörése okozza. A kezelés célja, hogy megszüntessük a fájdalmat és a fogat megmentsük. Sokan megijednek, hogy a kezelés után a fájdalom nem szűnik meg azonnal. Ez azonban teljesen természetes: mivel a fog már a kezelés előtt jó ideje gyulladásban volt, akár napokig is tarthat, mire a tünetek megszűnnek. Ráadásul ennél az eljárásnál a környező idegeket és ínyszövetet is irritáció éri, így átmeneti időre azok is fájdalmassá válhatnak. A fájdalomcsillapító szedése ilyenkor sokat segít. Vannak, akiknek hideg-vagy melegérzékennyé válik kezelt foguk, esetleg a harapást érzik kellemetlennek. Ez szintén normális jelenség az első 2-3 napban.


Mivel a gyökérkezelés után először ideiglenes tömés kerül a fogba, fontos odafigyelni, hogy ez ne lazuljon ki, ha ugyanis alákerülnek baktériumok, újabb kezelésre lesz szükség. Éppen ezért érdemes ebben az időszakban kerülni a rágós, illetve ragacsok ételeket.


Ha a fogat érintő fájdalom a gyökérkezelés után újra jelentkezik, és néhány nap után sem múlik, vagy egyre erősödik, netán az addig fájdalommentes, kezelt fog fájni kezd, annak az lehet az oka, hogy a kitisztítása nem volt tökéletes a gyökércsatornarendszer komplexitása miatt. Maradhatnak ugyanis benne csatornák vagy csatornarészek, amelyek nem megközelíthetőek a kézi/gépi műszerekkel, itt csak a fertőtlenítőszerek/gyökérkezelés során alkalmazott átöblítőszerek bejutásában/tisztító hatásában bízhatunk. Itt továbbra is baktériumok vannak, így a gyulladás nem múlik el és ezt követően is fájdalmat okoz. Ezesetben szükséges lehet további fertőtlenítés és csak a panaszmentessé válás után a végleges gyökértömés elkészítése. Ennek jele lehet az arc vagy az íny megduzzadása is, ahogyan a gyulladás tovább halad. Ilyen esetekben érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, mert újbóli gyökérkezelésre van szükség.


Olvasson a mikroszkópos gyökérkezelésről, tudja meg, hogy milyen előnyt jelent, hogy akár 30x-os nagyítás mellett válnak láthatóvá a gyökércsatornák.