Hogyan tisztítsam az implantátumos fogpótlásomat?

Hogyan tisztítsam az implantátumos fogpótlásomat?

Gyakran találkozunk egy közkeletű tévhittel a fogpótlások kapcsán, általában ennek a kérdésnek a formájában:

„A fogpótlás nem tud szuvasodni, így nem kell többé fogmosással bajlódnom, ugye?”

A mondat első fele természetesen igaz: a fogpótlások nem szuvasodnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell többé fogat mosnunk, sőt! A nem kielégítő szájhigiénia szinte garantáltan a fogpótlás elvesztéséhez fog vezetni, ráadásul kellemetlen tüneteket is okozhat.

A megfelelő tisztítás módját a fogpótlás típusa határozza meg.

1. Rögzített fogpótlás (koronák, hidak) esetén a fogakat hagyományos módon, fogkefével és fogkrémmel kell tisztítani, különösen ügyelve az ínyszélekre. Ezt követően a megfelelő méretű fogköztisztító kefét az implantátumok mellett a fogközökbe vezetve szükséges eltávolítani a lepedéket és az ételmaradékokat. Hidak esetén a híd és az íny közötti rést is hasonlóképpen szükséges tisztán tartani. Ha a fogköztisztítóval nem sikerül megbarátkozni, érdemes egy próbát tenni a Superfloss fogselyemmel, melyek drogériákban és patikákban is megvásárolhatók.

2.A kivehető fogpótlásokat a megfelelő tisztításhoz ki kell venni a szájból, majd azon kívül átsúrolni fogsortisztító kefével. Időnként kifejezetten fogsorokhoz kifejlesztett, vízben oldódó tablettából készített oldatban is érdemes áztatni a fogsort néhány órán át, így az azon megtelepedett kórokozókat is elpusztíthatjuk. Az implantátumokat összekötő stégek fémszerkezete és az íny közötti területen fogköztisztítő kefe használata, esetleg Superfloss fogselyem használata javasolt.

Ne feledkezzünk meg továbbá arról, hogy a fogorvos által javasolt gyakorisággal (3-6 havonta) professzionális, rendelői higiéniás kezelésen való részvétel elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez!

Bonyolultnak tűnik?

Nincs ok aggodalomra! Fogszakorvosaink és dentálhigiénikusaink örömmel segítenek a megfelelő eszközök kiválasztásában és a technikák elsajátításában!


Implantátumra van szüksége? Most kedvezményes áron vehet részt első konzultációján! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra!