Interjú Dr. Mikecs Barbarával - implantálás menete

A fogimplantálás ma már rutinbeavatkozásnak számít. Bár időigényesebb eljárás, mint egy hagyományos fogpótlás, de annál akár hosszabb távon is megbízható eredményt ad.

Az implantálás a ma létező legkorszerűbb fogpótlási eljárás. Előnye, hogy nincs szükség az egészséges fogak lecsiszolására ahhoz, hogy a pótlást rögzíteni lehessen - egy műfoggyökér beültetésével önállóan álló, stabil, erős és szép fogat lehet az elvesztett helyére építeni. Egy fog elvesztése esetén tehát ez a legkiválóbb megoldás, de egyéb esetekben is minőségibb pótlások készíthetők ezzel az eljárással, mint a hagyományos módszerekkel. A kivehető fogpótlások például stabillá tehetők azzal, hogy egy implantált fogra rögzítik a rendszert. Ezzel a módszerrel ráadásul olykor még teljes fogatlanság esetén is megvalósítható a rögzített, azaz a nem kivehető fogpótlás.

A legtöbben azért idegenkedek ettől az eljárástól, mert félnek a fogászati beavatkozástól. Ez az aggodalom azonban alaptalan - mondta Dr. Mikecs Barbara, aki a Dentop csapatában többek között a fogpótlásokkal is foglalkozik. - Egy rutin műtétről van szó, melyet helyi érzéstelenítésben végez a szájsebészünk. A beavatkozás során az implantátum számára kialakított csontfészekbe helyezzük a titán csavart, mely a foggyökeret helyettesíti. A páciens az érzéstelenítés miatt fájdalmat nem érez, a későbbiekben is elsősorban az okozhat kellemetlenséget számára, hogy a beavatkozás idejére az arcot el kell tartani, a húzó hatás pedig érzékennyé teszi a területet.

A doktornő hozzátette: ha csontpótlásra is szükség van, az egy időigényesebb eljárás. Ez esetben először ezzel kell kezdeni. Az eljárás lényege, hogy az ínyszövet alá csontpótló anyagot vagy saját csontot rétegeznek, melyet egy membránnal fednek. Ha mindezt a felső állcsonton kell megvalósítani, akkor adott esetben arcüregemeléssel előteremthető a csontpótlás, végső soron pedig az implantátum számára elegendő hely. A beavatkozás után jellemzően 4-6 hónapot kell várni, mely idő alatt a bejuttatott csontpótló-anyag beépül, majd ezt követően lehet megkezdeni az implantációt.

Az implantátum beültetése után jellemzően (felhasznált implantátumtól függően) 2-6 hónap gyógyulási idővel kell számolni. Léteznek azonnal terhelhető implantátumok is, ennek alkalmazhatóságát szakértőink minden esetben megvizsgálják, és tájékoztatják a Pacienst az ő egyedi esetében elérhető terápiás lehetőségekről. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy addig fájdalmai vagy kellemetlenségei lennének a páciensnek. Erre az időre pedig ideiglenes fogpótlás is készíthető számára, mely esztétikailag sokat számít.

A csontosodás után felszabadítjuk az implantátumot és abba egy ínyformázó csavart helyezünk. Újabb néhány hét “pihentetés” után pedig elkészíthető a korona, vagyis a műfog. Az egész eljárás - ha nincs szükség csontpótlásra - a beültetéstől számított akár 18 hét alatt is elvégezhető - foglalta össze Dr. Mikecs Barbara, aki úgy tapasztalja, az implantációt egyre többen igénylik, annak életminőség fenntartó/javító előnyei miatt. Korszerű techológiáról van ugyanis szó, mely az orvosok számára könnyen megvalósítható. Az eredmény pedig egy ugyanolyan erős, jól használható és szép fog, mint az eredetiek.