Mi a feladata egy dentálhigiénikusnak?

Mi a feladata egy dentálhigiénikusnak?

Miért forduljunk fogászati problémánkkal két szakemberhez? Miért jó nekünk és miért jó a fogorvosnak, ha dentálhigiénikus is dolgozik a rendelőben? A következőkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Magyaroszágon a mai napig nem köztudott, hogy kik is a dentálhigiénikusok, mivel támogatják a fogorvosok munkáját és hogyan segítik megóvni a páciensek fogainak egészségét.


A dentálhigiénikusok azok a fogászati szakasszisztensek, akiknek ugyan nincs fogorvosi diplomájuk, de számos fogászati feladatot elláthatnak, önállóan vagy fogorvosi felügyelet mellett.

A fogkő eltávolítás, fogmosás oktatás, szájhigiénés tanácsadás például dentálhigiénikusi feladat – mondta Vranyecz Csilla, a DENTOP Fogászat higiénikusa – Mi dentálhigiénikusok az ilyen feladatokra lettünk szakképesítve, hogy energiát és időt spóroljunk a fogorvosoknak. Mivel mi csak ezzel foglalkozunk, így sokkal több időnk van a páciensekre és mindenkinek egyedi tanácsokat tudunk adni a helyes szájápolással kapcsolatban, részletesen megválaszolva a feltett kérdéseket is.

Egy státuszfelmérés során például hamar kiderül, ha valaki nem jó technikával mos fogat. A dentálhigiénikusi kezelés során megmutatjuk, hogy hol marad lepedékes a fog, milyen módszerekkel lehet őket hatékonyan tisztítani, továbbá bemutatjuk a fogkefe, fogselyem és fogköztisztító használatát is.

- A páciensek nagy része általában kizárólag a panaszára koncentrál, de sok esetben más beavatkozásra is szükség van, hogy a fogászati kezelés tartós eredményt hozzon. Ínygyulladással például nem lehet fogat kezelni, de egy tömés vagy egy letört fog kijavítása is csak akkor lesz tartós, ha először megtisztítják a felületet.

Érdemes tehát évente legalább egyszer felkeresni egy dentálhigiénikust, hogy felmérje, minden rendben van-e a szánkban. Ha pedig ő valami problémát talál, úgy tudja átadni a pácienst a fogorvosnak, hogy neki már csak azzal kell foglalkoznia, ami valóban az ő kompetenciáját és szaktudását igényli.