Miért az implantátum a legjobb fogpótlás?

Miért az implantátum a legjobb fogpótlás?

Ha elveszítünk egy fogat, esztétikailag és egészségügyileg is az a legjobb, ha mielőbb pótoltatjuk. Nem mindegy azonban, milyen módszert választunk. Az implantálás a ma elérhető legideálisabb eljárás.

Kisgyerek korunk óta tudjuk: maradó fogainkra nagyon kell vigyázni, hiszen ha elveszítjük, nem nő helyettük másik. Amikor tehát egy fogat el kell távolítani, vagy valamely betegség/trauma miatt magától kiesik, egyből adódik a kérdés: hogyan pótoljuk. Sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem szerencsés a fogsort hiányosan hagyni, az sem mindegy azonban, milyen módszert választunk a fogpótlásra.

Az implantálás a ma elérhető legmodernebb eljárás. Lényege, hogy az elvesztett fog helyére egy magában álló, egyedileg rögzített, fogtechnikus által készített (mű)fog kerül. Nincs tehát szükség egészséges fogak lecsiszolására, hogy azokhoz rögzíteni lehessen a pótlást, vagyis egy fog hiánya esetén ez a legkíméletesebb módszer. Az implantált fog ugyanakkor nagyobb pótlások esetében is stabilabb megoldást biztosíthat: segítségével például fixen rögzített híd, vagy akár teljes fogsor is készülhet olyan esetekben is, amikor hagyományos módszerekkel csak kivehető pótlást lehetne készíteni. Ez sokat jelenthet azok számára, akik idegenkednek minden olyan módszertől, mely nem nyújt a saját fogakhoz hasonló biztonságérzetet. Márpedig egy kivehető pótlás minden esetben magában hordozza a lehetőséget, hogy elmozdul, nyom stb.

Az implantált fogak további előnye, hogy a rágófunkció szinte tökéletesen helyreállítható velük, mely az életminőséget is javítja. Esztétikailag is szinte tökéletesek: gyakorlatilag észrevehetetlen, melyik nem eredeti a fogsorban. Nincs fémes hatás, ami a korona esetében sokszor problémát jelent - ez elsősorban a frontfogak esetében jelent nagy előnyt. Nem mellesleg pedig tartós: egy jó minőségű és megfelelően behelyezett implantátum akár élethosszig tartó megoldást jelenthet.

Bár ha fogpótlásról beszélünk, a páciensek számára elsősorban a hiány esztétikai orvoslása számít, sok esetben fogászatilag is előnyös ezt a módszert választani. Egy híd vagy kivehető pótlás esetében például a csont már nem terhelődik, így az ínnyel együtt előbb-utóbb sorvadni kezd. A beültetett implantátumok viszont a rágóerőt az eredeti fogakhoz hasonlóan az állcsontra közvetítik, így megakadályozzák a csontszövet leépülését. A foghiány másik jellegzetes következménye az arc megváltozása - különösen nagyobb hiányok esetében fordul elő, hogy új, előnytelen vonások rögzülnek. Egy rosszul pótolt fogsor aztán csak tovább ronthat a helyzeten: bizonyára mindenkinek ismerős az előre ugró szájú vagy furcsán mosolygó idősek látványa. A fogászati implantátummal ezek a torzulások is elkerülhetők vagy visszafordíthatók, segítségével a természetes arc visszaállítható vagy megőrizhető.