Mit együnk, mit tegyünk foghúzás után?

Mit együnk, mit tegyünk foghúzás után?

Foghúzás után néhány napig nem tudjuk a megszokott életet rutinszerűen élni: a friss seb miatt fokozott odafigyelésre van szükség. Az alábbiakban ezeket a teendőket gyűjtöttük össze.

Előfordul, hogy egy fogat már nem lehet megmenteni: ilyenkor nem marad más hátra, mint az eltávolítása. A foghúzás a mai modern érzéstelenítő eljárásoknak köszönhetően szerencsére már nem fájdalmas, a rendelőből való távozás után azonban nem árt néhány napig fokozottan odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és a leggyorsabban tudjon meggyógyulni a keletkezett seb.

A kihúzott fog helye természetesen vérzik - ezt viszont már helyben el lehet állítani azzal, hogy a páciens egy gézlapra harap. Ezt követően hamar egy véralvadék alakul ki a fog helyén, mely leginkább egy kocsonyára emlékeztet. Fontos, hogy ez a helyén maradjon, hiszen így tud a seb néhány nap alatt behámosodni. Nem szabad tehát sem szívogatni, sem belenyúlni vagy kipiszkálni onnan, különben a gyógyulás lassú és fájdalmas lesz. Ugyanez vonatkozik az első néhány órában az öblögetésre is: az szintén azt eredményezheti, hogy a véralvadék kiesik.

Amíg a helyi érzéstelenítés hatása érezhető, nem szabad enni, mert fennáll a veszélye, hogy nyelvre, szájra harapva sérülést okoz a páciens magának. Ásványviz vagy langyos, cukrozatlan tea viszont fogyasztható. A foghúzás utáni első hat órában tilos dohányozni, kávét vagy alkoholt fogyasztani. A foghúzást követő egy-két óra múlva érdemes már fájdalomcsillapítót bevenni, hogy a sebfájdalom ne okozzon problémát, a kezdődő duzzanatra pedig javasolt a hideg vagy jeges borogatás. A fájdalomnak egy-két napon belül normális esetben el kell már múlnia. Ha ez nem történik meg, vagy a vérzés kiújul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A foghúzás után nem csak az első órákban, de a következő napokban is oda kell figyelni magunkra. Kerülni kell például a fokozott testi aktivitást, a megerőltető munkákat, a poros levegőt és a vegyi anyagok belélegzését, étkezésben pedig a tejtermékeket,a csípős, erős ételeket, valamint a kemény, magvas dolgokat. Mivel a meleg vérzést és a sebkörnyék megduzzadását okozhatja, ezért kerülni kell a napozást, a szaunázást és a forró fürdőt is. Legalább 1 hétig minden étkezés után javasolt fogat mosni, de úgy, hogy az első napokban a seb környékét ne érje a fogkefe. A tökéletes eredmény elérése érdekében tehát érdemes antibakteriális öblögetéssel is kiegészíteni a műveletet.

Nyolc-tíz nappal egy egyszerű foghúzás után a sebszélek összehúzódnak annyira, hogy ne akadályozzák az evést és vissza lehessen térni a megszokott életvitelhez. A teljes gyógyulás után pedig tanácsos elkezdeni a fogpótlás tervezését, hiszen a hiányos fogsor nem csak esztétikai, de funkcionális és egészségügyi problémákat is okozhat.

Külön figyelmet igényelnek a bölcsességfogak, melyekről itt olvashat részleteiben. Nézze meg, hogy milyen problémákat okozhatnak, és időben tegyen ellene.

Pótoltassa foghiányát Nálunk! Jöjjön el konzultációnkra!

Akciókkal várjuk a DENTOP-ban.

Fogpótlásainkat magas minőségben, gyorsan és kedvezményes áron kínáljuk Pacienseinknek.

Mind az implantátum beültetés, mind a koronák/hidak terén érdemes megnéznie ajánlatainkat. 

Akciós csomagajánlatainkat összegyűjtve pedig az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

Bejelentkezéshez hívja a (70) 408 7088-as számot, vagy használja az alábbi űrlapot!

Köszönjük megkeresését!