UPDATE! Fokozatos újranyitás 2020.05.04-től - részletek itt!

Magyar Közlöny 2020. évi 96. számában megjelent, az emberi erőforrások miniszterének 17/2020. (IV. 30.) EMMI rendelete a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet és a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet módosításáról (2371. oldal) értelmében, 2020. május 4-étől fokozatosan újraindulhat a fogászati és szájsebészeti szakrendelés.


Mit tartalmaz a miniszteri rendelet? Hogyan konkretizálta azt az Eljárásrend?

A rendeletben foglaltak szerint első ütemben a COVID-19-átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségi állapota alapján priorizált, sürgősebb beavatkozások végezhetőek el. Azaz fokozatosnak kell lennie a végzett beavatkozások körének kiterjesztésének. Ezt szakmai stábunk állítja össze a napokban.

A járványügyi, infektológiai szempontból kockázatosabbnak tekintett járóbeteg szakrendeléseket nevesítették, köztük a fogászatot is, ahol úgy kell eljárni, hogy a kötelezően kitöltendő COVID-19-teszt (pre-triázs) alapján dönti el az orvos, hogy kéri-e a PCR-tesztet, azaz koronavírus-gyanúsnak minősíti-e a pre-triázs alapján a beteget. 

Amennyiben kéri a tesztet, akkor a normál protokoll szerint, főszabály szerint a háziorvosnak jelzi ezt a Paciens, aki az Országos Mentőszolgálat értesítésével jut teszthez, vagy bármely privát mintavételi helyen és laborban azt szabadon elvégeztetheti önköltséges alapon.


Értelmezve a 2020.05.04-én kiadott eljárásrendet, NEM szükséges tehát automatikusan minden sürgősségen túli fogászati beavatkozáshoz negatív PCR-teszt megléte (SARS-CoV-2 PCR), hacsak nem minősíti az orvos az adott Pacienst koronavírus-gyanúsnak. Ez egyébként egy laborban végzett teszt, ami nem azonos a fogászatokon is több helyen elérhető gyorstesztekkel, azok eredményét a jogszabály nem fogadja el!


Hogyan tovább? Mire lehet számítani?

Időpontot továbbra is telefonon kell egyeztetni. Kizárólag előzetes bejelentkezés és szűrés alapján tudunk kezelésre előjegyzést adni.

A fogászatunkon a COVID-19 miatt eszközölt intézkedésekről tájékoztatjuk Önt, valamint egy COVID-19 kérdőívet is kitöltetünk, ami segíti az orvos kollégáknak a kockázatfelmérést.

Fokozott óvatosság várható a következő hetekben. Kérjük megértésüket a kölcsönös biztonságunk érdekében. Elkezdhetünk dolgozni, de felelősségünk tudatában tesszük, ezért bevezetünk pár korlátozó rendelkezést, amellyel minimalizáljuk a kockázatokat.


Mik ezek a(z ön)korlátozó rendelkezések?

Továbbra is járványidőszakban vagyunk. Hazánkban a drámai felfutás talán elmarad, a járvány kezelése szempontjából szükséges egészségügyi kapacitások rendelkezésre állnak, de óvatosnak kell lennünk.

Emiatt főszabály szerint egyelőre -visszavonásig- nem látjuk el a sürgősségi kezeléseken túl

  • a krónikus betegségben szenvedő pacienseket, akiket az orvos kiemelt rizikócsoportba sorol (pl. kemoterápiában részesülők, cukorbetegek), valamint a
  • 65 évnél idősebb betegeinket.

Ennek egyértelmű célja az érintettek egészségének védelme. Ha a kezelés halasztható, javasoljuk tehát ezen rizikócsoport tagjai számára a halasztást, és konzultáljanak időről időre a kezelőorvosukkal, hiszen a járvány aktív szakaszában a helyzet még gyorsan változik/változhat.


Az új Eljárásrend meglátásunk szerint kellően részletesen leírja, hogy mire van szükség a biztonságos újranyitáshoz. Még pár nap türelmet kérünk, hogy kidolgozzuk saját rendelői protokolljainkat és hatékonyan adaptálódjunk az új jogszabálynak megfelelő működési rendhez, tető alá hozzuk a szükséges partnerségeket, hogy ezzel is egyszerűbbé tegyük a COVID által kikövezett rögös paciens-utat.


COVID-19 tájékoztató

A leegyeztetett kezelési alkalom előtti specifikus tudnivalókról minden kedves páciensünket, külön-külön, telefonon és/vagy e-mailen is értesítjük.


Mikor folytathatjuk a korábban megkezdett kezeléseket?

Az elmúlt hetekben a járvány miatt lemondott kezelési időpontok miatt kollégáink a következő 2 hétben folyamatosan felveszik Önökkel a kapcsolatot egyénileg telefonon, vagy email-megkeresés keretein belül. 

Minden elkezdett, félbehagyott kezelés befejezésre kerül, de ez függvénye az ezekhez szükséges anyagbeszerzés, valamint a fogtechnikai háttér zavartalan működése. Ezek biztosításán folyamatosan dolgozunk.


Továbbra is emelt higiénés protokoll marad érvényben.

Rendelőnk megrendelte a járványhelyzethez előírt extra védőruházatokat, a szükséges FFP-maszkokat és kiegészítve a rendelőnkben eddig is működő központi légcserélő berendezést, modern -koronavírus ellen is bizonyítottan hatékony- légtisztító berendezéseket, amelyek várhatóan pár napon belül üzembe állnak.


Eleget téve a miniszteri rendeletben foglaltaknak, és igazodva az EMMI által kiadott eljárásrendhez, orvosaink a folyamatban lévő (azaz korábban megkezdett) kezeléseket sürgősségi szempontból, orvosszakmai elvek mentén felülvizsgálják, és eszerint igyekszünk mindenkit a lehető legkorábban értesíteni a várható visszarendelések időzítéséről. Kollégáink az értesítéseket megkezdték, amennyiben Önt még nem keresték, kérjük legyen türelemmel.

Rendelésünket várhatóan május közepétől állítjuk vissza, fokozatosan.

Kérjük Önöket, hogy lehetőleg érkezzenek maszkban, kísérő nélkül és legkorábban 5 perccel a kiajánlott időpontjuk előtt.

Belépéskor az érintésmentes lázmérést követő kézfertőtlenítés után Önök is védőruhát kapnak.


Változik-e a kezelések ára?

A kezeléseinket változatlan áron kínáljuk. 

(értsd: egy önálló tömés, vagy akár a gyökérkezelés elvégzésének ára nem változik, lásd az árlistánkat)


FONTOS!

Sajnos azonban nem tudjuk elkerülni azt, hogy a biztonsági infekciókontroll-protokollban előírt plusz teendőink, az üzemeltetett légtisztító berendezések működtetési költségeinek, ill. a felhasznált extra személyi védőfelszerelések árának kompenzálására - infekciókontroll díjat számoljunk fel, mely jelenleg 5.000 Ft alkalmanként. Több alkalmas kezelések esetén alkalmazott díjazásról kérdezze kollégánkat. 


FRISSÍTÉS!

2020.07.01-től az infekciókontroll díjat NEM számoljuk fel, de továbbra is használjuk a szükséges védőfelszereléseket!


Köszönjük Pacienseink türelmét és együttműködését! 


További részletek, friss közlemények a Facebook-oldalunkon olvashatóak. Kövessék aktualitásainkat!