Jár-e fájdalommal a fogászati implantátum beültetése?

Jár-e fájdalommal a fogászati implantátum beültetése?

Az implantológiai konzultációink során a leggyakrabban felmerülő kérdés kétségkívül az, hogy jár-e fájdalommal a beavatkozás. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen valljuk be, első hallásra valóban nem hangzik kifejezetten fájdalommentesnek az, ha valakinek menetekkel ellátott titáncsavarokat ültetnek az állcsontjába. A valóság azonban szerencsére sokkal megnyugtatóbb.

Fájdalom az implantátum beültetés során

A fogászati implantátumok beültetése szájsebészeti beavatkozás, amely a páciens számára garantálja a tökéletesen steril körülményeket, valamint a hatékony érzéstelenítést is. Az érzéstelenítéshez olyan injekciót használunk, mely a fájdalomingereket tökéletesen kikapcsolja, így a beavatkozás során fájdalomra egyáltalán nem kell számítani. A műtéti terület nem lesz teljesen érzéketlen, így némi nyomás, vagy feszítő érzés elképzelhető a beavatkozás során, a fájdalmat azonban igen hatékonyan képes kiiktatni a modern orvostudomány.

Fájdalom az implantátum műtétet követően

A műtét után néhány órával az érzéstelenítés hatása lassanként elmúlik, a páciens érzékelése visszaáll a normális állapotba. Ebben a közvetlen posztoperatív szakaszban időnként előfordulhat fájdalom, ami teljesen természetes, ám egyáltalán nem általános érvényű. A pácienseink közel 80%-a semmilyen fájdalomról nem számol be a beültetés után, körülbelül 10%-uk pedig enyhe fájdalmat él át, amelyre fájdalomcsillapítót sem feltétlenül szoktak bevenni.

Az összes páciens mintegy 10%-a számára lehet fájdalmas a gyógyulás. Ez leginkább akkor történik meg, amikor a műtét során viszonylag közel kerülünk az idegekhez. A nagyobb fokú csontpótláson, arcüreg-emelésen átesett páciensek körében gyakrabban fordul elő fájdalmas gyógyulás. Fontos tudni, hogy ez minden esetben átmeneti kellemetlenség, mely hagyományos fájdalomcsillapítókra igen jól reagál.

Hogyan előzhető meg az implantátum beültetés utáni fájdalom?

Teljesen biztos módszer erre nincsen, ám a műtétet követően minden páciensünk számára átadunk egy rövid listát azokkal az utasításokkal, amelyeket a beavatkozás után be kell tartani. Ezek célja a gyulladások, fertőzések kialakulásának megelőzése, valamint az eseménymentes gyógyulás biztosítása. Tilos például nehéz fizikai munkát végezni, tejterméket fogyasztani vagy dohányozni a műtétet követően. Ezek maradéktalan betartásával a fájdalom amúgy sem magas kockázata valóban elenyészőre csökkenthető.

Szeretne a kérdéseiről bővebben beszélgetni szakértőnkkel? Most kedvezményes konzultációval várjuk, ráadásul az implantátumaink árát is csökkentettük! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra