Lehet-e implantátummal almába harapni?

Lehet-e implantátummal almába harapni?

Az implantátumos fogpótlások esztétikai előnyeit és tartósságát talán már nem kell részletezzük – utóbbiról a közelmúltban írtunk is a blogunkban.

Arra már nehezebb lehet választ találni, hogy mire számíthatnak pácienseink az étkezési szokásaik tekintetében, ha implantátumos fogpótlást választanak.

  • Máshogy kell-e elfogyasztani bizonyos ételeket?
  • Le kell-e mondani a keményebb falatokról?
  • Lehet-e bátran rágni, harapni mindenfajta óvatosság nélkül?

Amikor a választ keressük, fontos látni azt, hogy az implantátumos fogpótlások több elemből állnak össze. A fogászati implantátumnak azt a titánium csavart nevezzük, mely az állcsontban stabilan rögzülve helyettesíti az elvesztett fog gyökerét. Az implantátumhoz egy összekötő elem segítségével rögzül a tényleges fogpótlás. A felsoroltak közül a páciensek jellemzően csak a fogpótlást, bizonyos esetekben az összekötő elemeket látják, maga az implantátum rejtve marad a csontban.

Az implantátumok stabilitása igen magas. Ha el szeretnénk őket távolítani az állcsontból, az sokkal több nehézségbe ütközik, mint egy természetes fog kihúzása. A fogpótlások között azonban lehetnek különbségek.


1. Rögzített implantátumos fogpótlások, azaz hidak és koronák esetén az étkezési szokásainkon nem szükséges változtatni. Természetesen továbbra sem érdemes csomagolásokat bontani a fogainkkal, ám az alma, sárgarépa fogyasztása nem fog problémát jelenteni.

2. Stéges fogsorok esetén, melyeket teljes foghiány esetén alkalmazunk, már valamelyes óvatosságra intenénk pácienseinket. Az implantátumok természetesen ebben az esetben sem gyengébbek, a stabilitást ráadásul tovább fokozza, hogy azok egymással össze is vannak kötve ebben az esetben. A fogsor anyagának tulajdonságai alapján azonban érdemes a keményebb ételeket először felvágni, majd falatonként elfogyasztani, hogy megóvjuk a pótlást az esetleges sérülésektől.

3. Lokátoros fogsorok esetén ugyanezen okok miatt hasonló óvatosságot javaslunk. A megfelelően behelyezett fogsor ugyan nem fog elmozdulni a helyéről, de nem érdemes kockáztatni azt, hogy esetleg olyan erőhatásoknak legyen kitéve a fogsor, amik a sérülését okozhatják.

Lemondani tehát nem szükséges semmilyen ételről, amit szeretünk, de a fogyasztás módját bölcsen kell megválasztani, hogy az elkészült fogpótlás sokáig ép és szép maradhasson!



Implantátumra van szüksége? Most kedvezményes áron vehet részt első konzultációján! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra!