Lehet-e implantátumom, ha nincs elég csontom?

Lehet-e implantátumom, ha nincs elég csontom?

Mivel a fogászati implantátumokat az elvesztett fogak gyökerének a helyére, az állcsontba ültetjük be, természetesen kulcsfontosságú annak állapota. Szükséges egy bizonyos csontmagasság és vastagság is ahhoz, hogy az implantátum megfelelően elférjen. A csontunk azonban bizonyos hatásokra úgy reagál, hogy elkezd leépülni, sorvadni. Ez történik akkor is, ha a szóban forgó területen már hosszú ideje nincs fog, de a fogágygyulladás is pusztító hatást fejt ki a csontunkra.

Csontpótlás - tények és tévhitek

A konzultációkon rendszerint ijedt tekintetekkel találkozunk, amikor szóba kerül a csontpótlás fogalma, erről a kifejezésről ugyanis a legtöbbeknek az jut eszébe, hogy invazív, nagyműtét keretében a test valamely más területéről szükséges csontot kinyerni. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: az ilyen esetek igen-igen ritkák. Tény, hogy súlyosabb csontveszteség esetén az úgynevezett csontblokk átültetés kiváló megoldás lehet, ám az ilyen beavatkozáshoz kórházi körülmények szükségesek, és az esetek csak igen csekély százalékában kerül rá sor.

A járóbeteg-ellátásban alkalmazott csontregenerációs eljárások valójában nem jelentenek nagyobb megterhelést, vagy több kellemetlenséget a szervezetnek, mint maga az implantációs műtét. A kulcs ugyanis elsősorban a felhasznált anyagokban rejlik.

A csontpótlók olyan, granulátum állagú anyagok, melyeket vagy szintetikusan állítanak elő, vagy állati eredetűek. Ezeket vagy önállóan, vagy egymással, esetleg a páciens saját csontjával keverve alkalmazzuk. Léteznek emberi eredetű csontpótlók is, ám Magyarországon ezek nem elterjedtek. Közös tulajdonságuk, hogy az alkalmazásuk révén néhány hónap elteltével nagy teherbírású, vitális csontállomány keletkezik, mely tökéletesen alkalmas az implantátumok befogadására.

Fájdalmas-e a csontpótlás?

A csontpótlás szájsebészeti beavatkozásnak minősül, melyet steril, műtéti körülmények között végzünk, helyi érzéstelenítésben. A műtét nem jár fájdalommal, az azt követő napokban előfordulhatnak ugyan kisebb-nagyobb kellemetlenségek, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókra igen jól reagálnak.

Mi a sinus lift és kinek van rá szüksége?

A sinus lift, más néven az arcüreg alapjának emelése olyan csontregenerációs eljárás, melynek célja, hogy a felső állcsonton megfelelő csontállományt eredményezzen a későbbi implantátum-beültetéshez. A szájüreget az arcüregektől elválasztó csont elvékonyodása nem ritka jelenség, és mindenképpen kezelni kell, ha a felső kis- és nagyőrlők helyére tervezünk implantátumot beültetni.

Az eljárásról bővebben ITT olvashat.

Összefoglalva, a ma jellemzően alkalmazott csontpótló eljárások nem igényelnek kórházi ellátást vagy altatásos műtétet, minimális kellemetlenséggel járnak, viszont igen jó sikerrátával képesek helyreállítani az elveszett csontállományt.


Implantátumra van szüksége? Most akciós áron veheti igénybe a kezelést, és még első konzultációjából is kedvezményt biztosítunk! Részletek!


Bejelentkezem konzultációra!