Parodontológiáról érthetően - interjú Dr. G Kovács Lilla, parodontológus szakorvossal

Parodontológiáról érthetően - interjú Dr. G Kovács Lilla, parodontológus szakorvossal

Mit jelent számodra az ORVOSLÁS, csupa nagy betűvel?

A gyerekkori álmom beteljesülését; alkotást; a segítségnyújtás örömét; nap, mint nap új emberekkel való találkozás különlegességét; a pozitív visszajelzésekből való töltődést; mindennapos kihívásokat, új célokat; egy nagyon jó csapat tagjának lenni és örömmel munkába menni.


Mi vonzott abban, hogy a fogágybetegségekre specializálódj szakorvosként? 

A fogágybetegség terápiája annak rizikófaktoraiból és lefolyásából adódóan egy komplex feladat fogorvosi szempontból, roppant időigényes, így a legfontosabb tényező a fogágybeteg páciens motivációja, türelme és elszántsága a betegség leküzdésére. A legnagyobb százalékban a folyamatok kiváltó tényezője a fog felszínére tapadt lepedék (még ha szemmel nem is látható vastagságú), így az alapvető helyes szájápolási szokások kialakításától az aktív gyulladásos folyamat megszűntetéséig, teljes szájsebészeti, implantológiai és protetikai rahabilitációjáig követhetem azon páciensem sorsát a fogorvosi rendelőben, akik vállalják ezt a rögös utat a gyógyulás felé. A kezelési terv végeztével a feladat azonban nem fejeződik be, tekintve, hogy a fogágybetegségre való hajlam sajnos sosem szűnik meg, így pácienseim folyamatos, egész életen át tartó monitorozást, kontrollt és fenntartó terápiát igényelnek. Ebből fakadóan, egy szoros együttműködésen és bizalmon alapuló, akár egész életen át tartó orvos-páciens kapcsolatot alakíthatok ki, amely a személyiségemhez sokkal közelebb áll, mint a ,,futószalag” fogorvoslás. 


Sokat mondjuk mi is Pácienseinknek a fogkőlevétel fontosságát. Ez a parodontológiában kiemelt fontosságú. Miért is? 

A köztudatban elterjedt fogkőeltávolítás (depurálás) igazából egy sokkal alaposabb tisztítást jelent (kellene, hogy jelentsen), nem pedig annyit, hogy a szemmel látható fogkövet gyorsan lepattintgatjuk a fog felszínéről. Maximum fél éves rendszerességgel lenne szükség még az egészséges fogazattal és fogággyal rendelkező páciensek esetében is professzionális tisztításra, ugyanis ilyenkor nem csak a fogkövet távolítjuk el, hanem a fogra tapadt, akár szemmel sem látható vastagságú lepedékréteget (plakk, biofilm). A szuvasodásokat, az ínygyulladást és a fogágybetegséget nem a fogkő okozza, hanem ez a biofilm. A mineralizálódott plakk, a fogkő legfőképpen felületet növel a baktériumok megtapadására, amely a gyulladást és szuvasodást okozza. Meg kell különböztetnünk íny feletti és íny alatti fogkövet. Az íny alatti fogkő előjelezheti számunkra az esetleges fogágybetegség kialakulását, így annak eltávolítása is elengedhetetlen a megelőzés érdekében. Ez azonban nem megy, ha csak onnan távolítunk el fogkövet ahol látjuk. Emiatt egy professzionális tisztításnak minden fog, minden felszínére ki kell terjednie, minimálisan íny alá is, a fogközökre, külső, belső felszínekre, az érintkezési/kontakt pontokra, és nem utolsó sorban a rágófelszínekre szintén.


Mesélj kérlek a dentális lepedék hatásáról. Ez sokaknak talán nem egyből ok-okozati következményként jut eszébe, ha fogágybetegség a téma.

Ahogyan már említettem, a fogágybetegséget, néhány kivétellel, elsősorban a dentális lepedék okozza. Így ahhoz, hogy kezelni tudjuk a folyamatot, az azt okozó tényezőt kell eltávolítanunk, és ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen, szükséges megtanítanunk a pácienst arra, hogy a lepedék hogyan ne térjen vissza a fogfelszínekre. A már kialakult fogágybetegség későbbi kezelései közé tartozik még az úgynevezett kürett, illetve szükség esetén különböző műtéti beavatkozások, azonban ezeket nem lehet gyulladt, vérző, szakadékony ínyszél és baktériumokkal teli fogfelszín mellett megfelelő módon elvégezni, így szükség van arra, hogy konzervatív irányból haladjunk az egyre invazívabb felé, biztosítva, hogy egy egyre gyulladásmentesebb környezetben tudjunk dolgozni és tudjon az adott terület gyógyulni. 


A szakterületeden egyre fejlettebb eljárások alakulnak ki és ezekhez berendezések jelennek meg a piacon. Mit gondolsz az EMS Irányított Biofilm Terápiájáról?

Rövidebb és hatékonyabb a tisztítás, és ez a legfontosabb. Hatékonyan távolítja el a felszíni elszíneződéseket, így nincs szükség a legvégén a hagyományos nyálkahártyát és ínyt esetlegesen felsértő homokfúvásra. Az airflow eltávolítja a lepedékréteget majd az ultrahangos piezo fej pedig a fogkövet. Összességében egy sokkal kellemesebb, gyorsabb, alaposabb eredményt tesz lehetővé.

Az előnyök közül páciensoldalról kiemelném, hogy a legtöbb esetben sokkal kíméletesebb a tisztítás, mint a hagyományos módszerrel. Ez a rendszer sem mellőzi a hagyományos eszközét, viszont finomabb, így sok esetben nem volt szükség teljes érzéstelenítésre olyan pácienseimnél akiknek mindig szükségük volt rá az azt megelőző professzionális tisztítások során. Orvosi oldalról pedig a protokoll szerint plakkfestésre van szükség, ami a kis szivacsával nagyon egyszerű és kevésbé körülményes, mint a hagyományos tablettával. A plakkfestés után láthatóvá válik a szemmel nem látható vastagságú lepedék, így sokkal alaposabb eltávolítást tesz lehetővé.


Az EMS protokoll és az általad oktatott és alkalmazott iTOP-szemlélet hol találkozik?

Az EMS és az iTOP protokoll legfontosabb része is a biofilm hatékony eltávolítása. Az iTOP egyik legfontosabb kritériuma, hogy a szájhigaiénés oktatást teljesen a páciensre kell szabni, valamint hogy instruálás során nem elég elmondani, megmutatni bemutató modellen a helyes technikát és eszközöket, hanem a páciens kezébe adva a tükröt és a szükségek eszközöket, a saját szájában, a kezét vezetve tanítjuk meg, a helyes mozdulatokra. Mindezt addig gyakoroljuk együtt, amíg már magabiztossá válnak az esetleges új mozdulatok is. Az oktatás során a páciens megkap minden eszközt, amire az otthoni új szájápolási rutinjában szüksége lesz.


Köszönjük az interjút, Lilla, sok szépen gyógyuló esetet kívánunk Neked itt a DENTOP-ban! 


A folytatásban tovább boncolgatjuk a témát, kitérve a #2 vérző fogínyre; az egészséges, de mozgó fogak kezelési módjaira valamint egy következő részben #3 az íny alatti fogkőről értekezünk, valamint a doktornő beszámol arról is, hogy mitől függ, hogy valaki várhatóan érintett lesz-e fogágybetegségben, mik a súlyosbító körülmények (korábbi összefoglalónkat lásd ITT), és miként lehet az ínyvisszahúzódásokat modern terápiás eljárásokkal kezelni.

Érdemes lesz beleolvasni, hamarosan jelentkezünk!


A doktornő profilja az alábbi gombra kattintva található:


Dr. G Kovács Lilla


A fogágybetegségekről és kezelésükről az alábbi bejegyzésünkben is olvashatnak, illetve nézzék meg a speciálisan összeállított PARO-START csomagunkat =>


Érdekel a PARO-START csomag


Ön is érintett fogágybetegségben? Jelentkezzen be és kérjen hozzáértő segítséget!


Köszönjük megkeresését!