Dentálhigiénikusunkkal beszélgettünk a fogfehérítésről, rendszeres szűrésről és az EMS-ről

Dentálhigiénikusunkkal beszélgettünk a fogfehérítésről, rendszeres szűrésről és az EMS-ről

Folytatjuk interjúnkat Molnár-Pataki Anita dentálhigiénikus kollégákkal. A sorozat előző részeit az alábbi linkeken olvashatják: 

Miért kiemelt fontosságú a megfelelő dentálhigiénia fenntartása - interjú Pataki Anita dentálhigiénikussal és

Miért fontos nyáron is a rendszeres fogápolás? Molnár-Pataki Anita dentálhigiénikussal beszélgettünk


______________________________

A mostani beszélgetés az EMS-sel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról és egy kicsit a fogfehérítésről szól. Reméljük hasznosnak találják és bátran jelentkezzenek be Anitához ONLINE vagy hívják a recepciónkat a 06 70 408 7088-as számon.


Ha úgy kényelmesebb, kérhetnek visszahívást is az alábbi űrlap kitöltésével és elküldésével:

Köszönjük megkeresését!

______________________________


Milyen gyakran javasolt felkeresni a dentálhigiénikust? Mi történik, ha olyan elváltozást találsz, ami orvosi ellátást igényel?

Egyénenként változó, hogy kinek évente, vagy fél évente, esetleg ennél is sűrűbben érdemes felkeresnie a dentálhigiénikust. Például fogágybetegségben szenvedő pacienseknél a visszahívási gyakoriság nem ritkán 3-4 hónapos.

Az, hogy kinek milyen gyakran van szüksége ismétlő kezelésre, az első, második kezelés után egyértelműen körvonalazódik.

Szűrés szempontjából is érdemes ezeket az időközöket betartani, hiszen ha bármiféle problémát észlelek, azt jelzem a páciens számára is. Mivel fogászatunk mindenféle szakterületet lefed, így könnyen tudom őket tovább irányítani a szakorvosokhoz.


A higiéniai beavatkozások legmodernebb, legkíméletesebb verzióját teszi lehetővé az EMS Master Profilaxis készülék. Te is ezt használod. Miért látod előnyösnek az Irányított Biofilm Terápiát?

Többek véleményét kikérdeztem, akiknek van tapasztalatuk a hagyományos fogkőeltávolítás, illetve az EMS általi Irányított Biofilm Terápiás kezelésről.

Egyöntetűen az a visszajelzés, hogy kellemesebb, kíméletesebb az Irányított Biofilm Terápiás kezelés.

Én is hatékonyabbnak tartom ezt az eljárást. Több szempontból is kíméli az érzékenységre hajlamos pácienseket, ezáltal a kezeléseket is gördülékenyebbé teszi.

Első fázisban egy finom szemcséjű porral eltávolítjuk a fogakról a lepedéket, plakkot, ezáltal is valamelyest kevesebbet kell használni az ultrahangos készüléket. (Ami általában érzékenységet vált ki a pácienseknél.)

Továbbá az ultrahangos készülék használata során az EMS berendezés lehetővé teszi, hogy langyos vizet használjunk hűtés céljából. Akik hajlamosak a fogérzékenységre, azoknál ez is könnyebbséget hoz az eljárás során.

Utolsó fázisban ismét speciális port használunk a makacsabb elszíneződésekre, illetve a sima felszínek elérése céljából. A páciensek garantáltan elégedetten szoktak kiszállni a székből a kezelést követően.


Hogyan zajlik egy rendelői fogfehérítés Nálad?

Fogfehérítés menetét az alábbiak szerint foglalnám össze:

1. Fogkőeltávolítás, polírozás. Ha EMS-t használunk, akkor az alkalmazott finom por miatt szükségtelen a polírozás, és fontos megjegyezni, hogy a fogszín önmagában a fogkőeltávolítás + polírozás vagy homokfúvás következtében is világosabb lesz. 

2. Kiindulási állapot fényképes rögzítése, fogszín meghatározása, valamint a beleegyező dokumentum aláíratása következik, mert fontos, hogy a pacienseket előzetesen írásban is tájékoztassuk a kezelésről, annak potenciális szövődményeiről. 

3. Ínyvédő gélt, úgynevezett folyékony kofferdámot helyezünk fel az íny védelmében. Ez azért kell, hogy a fehérítő anyag ne érintkezhessen a fogínnyel.

4. Fogfehérítő aktiváló anyaga, gél applikálása a fogakra, 15 percig a gél megvilágítása. Ennek a folyamatnak az ismétlése még 2 alkalommal. Tehát összesen 3 körben végezzük el a géllel a fogfehérítési eljárást a LED-lámpás megvilágítással, ami katalizálja a gélben ennek következtében lejátszódó folyamatokat. A fehérítés a fogakat elszínező pigmentek színtelenítésén alapul. 

5. A fogfehérítés folyamatának végeztével, ismét dokumentáció következik. Tájékoztatás a további teendőkről, tudnivalókról.

Szigorúan tartjuk ezeket a lépéseket a maximális hatékonyság és a paciensek egészségének védelme érdekében. Ennek van időigénye, de csak így lehet a megfelelő biztonsággal elvégezni a kezelést. Valamint így jönnek meg az eredmények is. 


Milyen gyakorisággal végezhető el a fogfehérítés és mit érdemes betartani, hogy tartósabb legyen az elért eredmény?

Ugyan a Beyond POLUS hidegfényes rendszer, amit mi használunk, nem jár olyan hőhatással, mint más rendszereknél gyakori jelenség, tehát kíméletesebb a fogak szövetéhez, ennek ellenére csak pár alkalommal ajánlanám maximum, főleg ha magas koncentrátumú orvos által végzett fehérítésről van szó. Minél nagyobb a hidrogén-peroxid %-os értéke az adott fehérítő anyagban, annál nagyobb fehérítési hatás is érhető el, egyben annál "erősebb" az anyag is. Ahogy az előző kérdésnél is mondtam, a fehérítési eljárások a fogakat elszínező pigmentanyagok színtelenítésén alapulnak. A reakció során oxigén szabadul fel, és így érik el a fehérítést. 


Az életmódbeli fogszínt befolyásoló szokásokról szoktunk beszélgetni a paciensekkel, mert nem ajánlatos túl gyakran fehérítési eljárásokat alkalmazni, főleg úgy, hogy közben ugyanúgy viseltetik az ember, mint előtte. A tartós eredmény érdekében nem árt a szokások megváltoztatása sem.


De ami feltétlenül szükséges: Az első két hétben fontos betartani a fehér diétát. A tartósabb eredmény az életmód által tehát befolyásolható. Dohányzás, kávé fogyasztás, sötét teák (gyógynövényes teák) kerülése, vagy csökkentése segít tartósan fenntartani az eredményt, így a fehérítési eljárás hatása akár évekig is fennállhat, még ha fokozatos újra elszíneződést is tapasztalunk.


Érdekli a fogfehérítés? Vegye fel velünk a kapcsolatot!


MEGNÉZEM AZ AKCIÓS AJÁNLATOKAT