Nyáron se maradjon el a fogmosás

Nyáron se maradjon el a fogmosás

Mostál fogat? Ez a kérdés a szülők életét hosszú évekig kíséri, hiszen óvodás és kisiskolás gyermeküknek rendszeresen fel kell tenniük. A nyári szünetben nem árt, ha ezt a szokást a kiskamaszok esetében újra felelevenítjük, többségük ugyanis hajlamos erről az egész napos lustálkodás során megfeledkezni.


Jó esetben szülőként mindenki megtanította gyermekének, hogy minden étkezés után, de legalább reggel és este mosson alaposan fogat. Amíg kicsik, erre a legtöbb édesanya oda is figyel: ellenőrzi, nem maradt-e száraz a fogkefe. Aztán ahogy a gyerek nő, már csak remélni tudjuk, hogy a szájhigiéné rutinná vált. Iskolaidőben természetesen látjuk, hogyan indul el reggel, de mi történik a nyári szünetben, amikor a felsősök és középiskolások sokszor egyedül maradnak otthon és esetleg még alszanak, amikor rájuk csukjuk az ajtót? Vajon akkor is természetes a tisztálkodás?

Nos, eláruljuk: ez egyszer sem biztos. Elsősorban a kiskamasz fiúk hajlamosak megfeledkezni a fogmosásról, de jó eséllyel bármelyik fiatal elmismásolja ezt a dolgot, ha úgysem találkozik senkivel. Érdemes tehát a nyári szünetben is odafigyelni arra, hogy ne maradjon el ez a fontos rituálé, hiszen a reggeli fogmosás lényege nem elsősorban az, hogy leheletünk üde legyen.

Fogat elsősorban azért mosunk, hogy az ételmaradékot eltávolítsuk az apró résekből. Ha ez nem történik meg, az étkezés után képződő lepedék a fogakon marad, mely táptalajt jelent a baktériumok számára. Ez pedig a fogak szuvasodásához és fogkőképződéshez vezet, hosszú távon pedig ínyvisszahúzódás, fogágybetegség lehet a lustaság vége. Ha mindezt elmagyarázzuk a gyermeknek, valószínűleg ő is fontosnak érzi majd a szájápolást és nem vonogatja a vállát, amikor arról papolunk neki: nem tartana semmiből, ha pár percet erre áldozna egyébként rengeteg szabadidejéből.

Nem árt azonban tudni, hogy közvetlenül étkezés után mosva a fogakat többet árthatunk, mint használunk. Az étkezéskor bevitt cukrok ugyanis savas közeget teremtenek, melyben a fogzománc puhábbá válik és akár a fogkefével is sérülések okozhatók rajta. A reggeli fogmosást ezért érdemes étkezés előttre időzíteni, vagy étkezés után fél órával megtenni.