Kivehető fogpótlások

Hiányoznak a fogai? Kivehető vagy részleges fogpótlással segítünk!


Nem kell idegenkednie! Gyakran tapasztaljuk azt pácienseinknél, hogy tartanak ettől a lehetőségtől. Nekik mindig elmondjuk, hogy a ma használatos modern fogtechnikai anyagoknak köszönhetően egy kivehető műfogsor is lehet esztétikus. Ezt egyrészt a precíz mintavétellel érjük el, másrészt a protézis elkészítéséhez használt műanyagok minősége a garancia az élethűbb hatásra.


Az állapotfelmérés az első lépés a tökéletes protézishez


Megnézem az akciós konzultációs ajánlatot


A protézis ma már természetes viselet! A protézisek – legyenek azok teljes kivehető fogsorok, vagy részleges kivehető fogpótlások – amellett, hogy sokat javíthatnak az Ön életminőségén, a modern fogászati anyagoknak köszönhetően kényelmesek és természetes hatásúak is.

Amennyiben nincs lehetőség implantátum beültetésére a fixen rögzíthető fogpótláshoz, a hagyományos kivehető műfogsort (vagy "protézist") javasoljuk Önnek, aminél az adottságokhoz igazodva különböző elhorgonyzási módok léteznek, ezekről a fogorvosa részletesen tájékoztatja Önt.


Kivehető fogpótlások, fogprotézis készítése

Fogorvosaink kivehető fogpótlásokat is nagy számban készítenek, amennyiben a pácienssel megbeszélt lehetséges kezelési alternatívák közül erre a pótlástípusra kerül a választás.


Teljes lemezes fogpótlás

Többféle kivehető fogpótlás létezik. Fogatlanság esetén, teljes lemezes fogpótlást készítünk. Ezek a fogpótlások nem csak a fogakat pótolják, hanem a sorvadt állcsont hiányzó részeit is. Felső állcsont esetében a szájpadlást is teljesen beborítja. Ez a kiterjesztés azért is fontos, mert a fogpótlást az alaplemez és a szájpadlás közti szívóerő is a helyén tartja. Alsó állcsont esetén is beborítja a teljes fogatlan állcsontgerincet, megfelelő alátámasztást nyújt az ajkaknak, ezáltal kisimítva a teljes fogatlanság okozta mély ráncokat, és beesett arcot. Sajnos a nagy kiterjesztés miatt a kivehető fogpótlásokhoz több idő és türelem szükséges, míg teljesen megszokják pácienseink, hiszen ezzel a pótlástípussal újra kell tanulni a rágást valamint a hangképzést. Esztétikailag jó eredmények érhetőek el, a műínynek köszönhetően az arckarakter is kissé megváltozik, nem lesz látható a jellegzetes beesett arc.

Online szeretnék időpontot foglalni


A protézis számos előnnyel rendelkezik:


Rendelkezik saját fogakkal?

De nem elegendő számú a saját foga? Vagy fogai túl gyengék egy híd megtartásához? Van megoldás! Ha rendelkezik saját fogakkal, de azok nem alkalmasak fix fogpótlás készítésére, akkor a részleges kivehető fogpótlás az Ön megoldása.

A fogpótlás rögzítésnek többféle módja létezik – például teleszkópos, (öntött) kapcsos stb. elhorganyzás –, ezek közül választjuk ki azt, ami az Ön igényeinek a leginkább megfelel.Itt a meglévő saját fogak szerepet játszanak az elhorgonyzásban, és a fogsor rögzítése alapvetően 4 módon történhet. 

A (1) kapocs segítségével a saját fogon, vagy az adott fogra készített kapocstartó koronán. A kapcsos műfogsor a legegyszerűbb típusa a kivehető fogpótlásoknak, és a legolcsóbb is.

Fogorvosaink készítenek (2) teleszkópos fogpótlásokat is kiterjedt foghiányok esetén. Ilyenkor a még meglévő fogakat előkészítjük, lecsiszoljuk úgy, ahogy egy korona esetében, a fogra pedig egy ún. fémsapkát ragasztunk. Erre a fémsapkára illeszkedő korona pedig a kivehető fogpótlás része. A meglévő fogakon, valamint a szájnyálkahártyán támaszkodó fogpótlás a teleszkópos protézis.Ez az eljárás sokkal esztétikusabb, alig lehet észre venni, hogy kivehető fogpótlásról van szó. Hátránya viszont, hogy az alaplemez jóval nagyobb, mint más esetekben, ami megnehezíti a megszokását.

A részeleges kivehető fogpótlások többféle eszközzel kerülhetnek rögzítésre, amely lehetőségek közül a (3) stéges rögzítést, valamint az úgynevezett (4) csúsztatós kivehető fogpótlást alkalmazzák szakembereink.

A (3) stéges rögzítés általában implantátumokkal együtt kerül alkalmazásra, de saját fogak esetén is használható. Ebben az esetben a két lecsiszolt fog közé egy stég kerül, és ebbe pattintható bele a részleges kivehető fogpótlás. Ez a módozat is nagyfokú esztétikával bír, és stabil tartást biztosít.

Külön csoportot képeznek a kombinált fogpótlások is. Ekkor a fogpótlás áll egy, a meglévő fogakon ragasztással rögzülő fix részből, valamint a hiányzó fogakat pótló kivehető részből. A két rész között különböző precíziós elemek biztosítják a minél szorosabb rögzítettséget. A (4) csúsztatós kivehető fogpótlás – ilyenkor a frontfogakra kerülő híd két oldalán található sínen csúsztatható a helyére a kivehető fogpótlás, ami így stabilan tart, miközben a rögzítés teljesen rejtve marad.


Érdekel, hogyan zajlik egy konzultáció a DENTOP-ban


Hogyan készülnek? - A protézis készítésének menete

A kivehető fogpótlások is lenyomat alapján készülnek a laborral történő szoros együttműködésben. 

Mindegyik kivehető fogpótlástípus elkészítéséhez több találkozás szükséges. Pácienseinkkel együtt választjuk ki a fogszínt, a fogak formáját. A fogpótlások átadása után többször rövid távú kontrollokra rendeljük vissza pácienseinket, hiszen komplex fogpótlás lévén a hozzászokási idő is hosszabb, a fogpótlás kicsi korrekciókat igényelhet az első időszakban. Valamint nagy hangsúlyt fektetünk pácienseinknél a fogpótlás megfelelő tisztításához szükséges oktatásra, hogy az elkészült fogmű nagyon hosszú ideig megfelelően funkcionálhasson. 


Hány alkalommal szükséges eljönni a fogászatra, mire elkészül a fogmű?

Első alkalommal lenyomatot veszünk, ez alapján kezdi el készíteni a fogtechnikus a kivehető fogsort. A műfogsor átadásáig várhatóan 3-4 további lenyomat, ill. próba következik, a folyamatba épített ellenőrzés miatt. Tehát optimális esetben 4 alkalom után, akár 2-3 hét alatt elkészülhet a megfelelő műfogsor. Ha kombinált fogpótlásra kerül sor, vagyis részben saját fogakhoz rögzített fogprotézis készül, akkor 2-3 üléssel több kezelésre van szükség.

Amennyiben implantációs fogprotézis készítése mellett döntünk, a fogimplantátumok beültetése egy hosszabb folyamat. Erről az implantátumokról szóló leírásunkban olvashat részletesen honlapunkon.


Mik a kivehető fogsor elkészülte utáni teendők?

A kivehető fogpótlások esetén a páciens legnehezebb "feladata", hogy megszokja az új fogművet. Ez különösen akkor okoz problémát, ha sokáig élt fogak nélkül az illető, de idővel meg lehet szokni a fogsort, és felszabadultan lehet viselni azt.

A fogpótlások tisztítása lényeges feladat. A megfelelő tisztítás elmulasztása oda vezethet, hogy károsodik a fogmű.   A különféle baktériumok és a lepedék negatívan befolyásolja a fogmű élettartamát, de a fogínyre, valamint az általános szájhigiéniára is negatív hatással lehet, ha valaki nem törődik a fogpótlás szükséges ápolásával.

A megfelelően „karbantartott” fogpótlásokkal nem csak az életminőség javítható, de ezek a részleges vagy teljes kivehető fogpótlások a páciens külső megjelenésének javításában is kiemelt jelentőséggel bírnak, mondhatni közvetlenül hatnak a viselőjének magabiztosságára, visszaadva az önfeledt mosoly örömét.


Hogyan célszerű "bejáratni" a kivehető fogsort? 

Gyakorlati tudnivalók, amelyeket orvosaink részletesen átbeszélnek a nálunk készített fogművek átadásakor, hogy a Páciens végig komfortban érezze magát, tudja, mikor mit kell tennie. Számunkra ez kiemelt prioritású téma.


Orvosaink szakmai javaslatai az alábbiak:

  • az első napokban fellépő enyhe fájdalom, díszkomfort-érzet természetes, amennyiben tartósnak bizonyul, keresse fel rendelőnket;
  • a szájüreg mindkét oldalán próbáljon rágni, egyenleges terhelést megcélozva;
  • javasolt kezdetben, a megszokást segítendő puhább ételeket fogyasztani, és a kisebb falatokról fokozatosan térni át a nagyobbak felé;
  • a hangformálás megváltozik, érdemes gyakorolni, aminél tapasztalat szerint a legjobb, ha hangosan olvas a paciens, és ily módon gyakorolja pl. az "f" és az "s" hangok kiejtését is;
  • amennyiben a pótlás feltöri az ínyt, akár kamillás borogatás, vagy egyéb szájüregi gyulladáscsökkentőt javaslunk.


Mikor szükséges felkeresni fogorvosát az elkészült fogsorával?

  • ha a fogsor feltöri az ínyt;
  • fekélyek jelennek meg;
  • ha a rágás kellemetlen;
  • ha valahol nem megszokható annak mérete;
  • ha nem sikerül a ki- és behelyezés (kombinált munkákra és implantátumos megoldásokra vonatkozik).


Töltse le a kivehető fogpótlásokról készített összefoglaló anyagunkat!


Érdeklik az anyagiak? 

Kivehető fogsoraink árait az ÁRLISTÁNON megtalálja, és/vagy kérdezze kollégáinkat, jöjjön el egy személyes konzultációra. Minden esetben egyedi, személyre szabott ajánlatot készítünk, ezért a lenti árak kizárólag irányadóként szolgálnak.

Felhívjuk figyelmét, hogy a fogpótlás-árak a választott típustól nagymértékben függnek, ezért javasoljuk a személyes konzultáció keretében történő átbeszélését a rendelkezésre álló lehetőségeknek!


Legyen tökéletes a fogsora, vegye igénybe kivehető fogpótlási megoldásunkat és éljen teljes életet!

Köszönjük megkeresését!

Orvosaink akiknek ez a szakterülete: